Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Νοέ 2021
Μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα για την αποτροπή lockdown από τον Γεροτζιάφα – Δείχνει και πέμπτο κύμα
Κλίκ για μεγέθυνση

Διαμηνύει ότι θα έχουμε και 5ο κύμα. Ζητάει «μεγάλη μετακίνηση πόρων, πολιτική συνεννόηση, ενεργοποίηση των πολιτών, των δήμων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση» για την αποφυγή lockdown. Κατά τον καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα, η αναθεώρηση της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας είναι επείγουσα ανάγκη. «Η αντιμετώπιση των επιδημικών κυμάτων πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα και υποχρεωτικά στην πρόληψη με στόχο την ελάττωση της κυκλοφορία του ιού μέσα στην κοινότητα, στην ανίχνευση των κρουσμάτων και των ασθενών με COVID-19 και στην πρόνοια για την θεραπεία των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Η ραγδαία δραματική εξέλιξη της πανδημίας και η εμφάνιση του τέταρτου κύματος ήταν αναμενόμενη, με τους επιστήμονες να έχουν μήνες πριν προειδοποιήσει για το τι θα ερχόταν. «Δυστυχώς η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη όσο και επείγουσα κατάσταση χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, με αποδυναμωμένο ΕΣΥ και με τους πολίτες να απολαμβάνουν την ψευδαίσθηση ανάκτησης μιας « ελευθερίας » που όμως δεν χάθηκε ποτέ (η δυνατότητά μας να πάμε στα μπουζούκια, στο bar, στην αγορά ή στον κινηματογράφο δεν είναι συστατικό ελευθερίας)» σημειώνει στο ieidiseis, ο Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Cancer, Biology and Therapeutics και καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνουμε τώρα, με ποιον στόχο και γιατί, όπως τονίζει. «Η απάντηση είναι κατηγορηματική: εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο τον την ελάττωση του ιικού φορτίου στις επιβαρυμένες περιοχές, τον έλεγχο των καταστροφικών συνεπειών των πανδημικών κυμάτων – του τρέχοντος και των επερχόμενων- στην δημόσια υγεία και την αποτροπή του γενικού lockdown» σημειώνει.

Όπως υπογραμμίζει, «χρειάζεται να γίνει ουσιαστική επένδυση πόρων στο σύστημα υγείας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 αλλά και των ασθενών με άλλα νοσήματα και χρειάζεται να παρθούν επειγόντως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού της διασποράς σε τοπικό επίπεδο». Επίσης, «χρειάζεται η εμβολιαστική πολιτική να προσαρμοστεί στα τοπικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων. Σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο χρειάζεται προστασία και των εμβολιασμένων» επισημαίνει.

Κάνει λόγο για ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τους ακριβείς στόχους του εμβολιασμού και όχι καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και εκστρατεία για την Τρίτη δόση εμβολίου. «Χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με ευθύνη της ιατρικής κοινότητας ώστε να καταρριφθούν μύθοι που διχάζουν του πολίτες και δημιουργούν κλίμα ανάπτυξης των αντιεμβολιαστικών κύκλων» τονίζει και προσθέτει πως «χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι συνθηματολογία του τύπου “δώστε τα φάρμακα στον λαό”».

Χρειάζεται να δοθούν τώρα ουσιαστικά κίνητρα για την άμεση στελέχωση του ΕΣΥ, επισημαίνει και πάλι ο καθηγητής και σημειώνει πως «χρειάζεται να γίνει τώρα εφαρμογή μεθόδων τηλειατρικής και να παρθούν μέτρα για την περίθαλψη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών»

Σήμερα, όπως καταλήγει, η αναθεώρηση της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας είναι επείγουσα ανάγκη. Η αντιμετώπιση των επιδημικών κυμάτων πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα και υποχρεωτικά στην:

1. Πρόληψη με στόχο την ελάττωση της κυκλοφορία του ιού μέσα στην κοινότητα

2. Ανίχνευση των κρουσμάτων και των ασθενών με COVID-19:

3. Πρόνοια για την θεραπεία των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου