Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 29 Μάι 2022
Ευλογιά των πιθήκων / Τα αισιόδοξα μηνύματα διώχνουν τον πανικό
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Οι νέες υγειονομικές προκλήσεις, που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, προκαλούν την ανησυχία πολιτών και επιστημόνων. Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και εξηγούν το προφίλ της ευλογιάς των πιθήκων, ποιους κινδύνους εγκυμονεί, αλλά και τι θεραπείες έχουμε για την καταπολέμηση της νόσου. 

 

Η ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, ενώ παρουσιαζόταν και σε 4-5 Ευρωπαίους τον χρόνο, οι οποίοι όμως είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική. Αυτό που ξενίζει, σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, είναι το γεγονός ότι σήμερα βλέπουμε δεκάδες κρούσματα. Προς το παρόν δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά πρέπει να διερευνηθεί και να σταματήσει εν τη γενέσει του, τονίζει.

Ο Θ. Λύτρας συμπληρώνει ότι το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι αν έχει αλλάξει ο ιός ώστε να μεταδίδεται πιο εύκολα. Από τις πρώτες γονιδιακές αναλύσεις που έχουν γίνει, αυτή η περίπτωση απομακρύνεται, κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό. «Επομένως, μένει να δούμε αν υπάρχει αλλαγή είτε στην ανοσία που έχουν οι νοσήσαντες είτε στον τρόπο μετακινήσεων» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Α. Ζαφειρόπουλος υπογραμμίζει ότι η εύκολη απάντηση θα ήταν να οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο έχει να κάνει με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για τον ίδιο, το χειρότερο σενάριο είναι οι αλλαγές στο γονιδίωμα του ιού. Ωστόσο, ο ιός δεν έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται εύκολα, καθώς δεν διασπείρεται πολύ και δημιουργεί μικρές επιδημίες, οι οποίες είναι αυτοπεριοριζόμενες και εξαφανίζονται γρήγορα. Οπότε, δεν έχει την ευκαιρία να εισαγάγει πολλές μεταλλάξεις. 

Χαμηλότατη θνησιμότητα

Όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε νέα πανδημία, αντίστοιχη του κορωνοϊού. Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος εξηγεί ότι η ευλογιά των πιθήκων και ο κορωνοϊός έχουν τεράστια διαφορά στη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα με αναπνευστικά σταγονίδια, ενώ η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται εξ αρχής πολύ δύσκολα. «Το ρεζερβουάρ της είναι να μεταδίδεται στα ζώα. Η μετάδοση στον άνθρωπο δεν είναι η δουλειά του ιού. Αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μετάδοσης».

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης υπογραμμίζει τη χαμηλή θνησιμότητα του ιού, η οποία είναι περίπου 1%. Σημειώνει, πάντως, ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να δοθούν απαντήσει με ακρίβεια. Επομένως, δεν θα ληφθούν και αντίστοιχα μέτρα, όπως αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια, προσθέτει ο Θεόδωρος Λύτρας. «Δεν υπάρχουν ομοιότητες με τον κορωνοϊό. Είναι τελείως διαφορετικοί ιοί, με άλλο τρόπο μετάδοσης, άρα και άλλα μέτρα αντιμετώπισης» ξεκαθαρίζει. 

Ικανοποιητικές οι θεραπείες και το εμβόλιο 

Στο σκέλος των θεραπειών, ο Νίκος Τζανάκης λέει ότι υπάρχουν κάποια αντιικά φάρμακα, τα οποία όμως δεν έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές. Υπάρχει πάντως σχετική αισιοδοξία ότι θα δρουν κατά του ιού. Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος συμπληρώνει ότι θεραπεία για την ευλογιά δεν υπάρχει, αλλά δίνεται αγωγή για τα επιμέρους συμπτώματα, ώστε να γίνουν πιο υποφερτά μέχρι ο οργανισμός να καταπολεμήσει τον ιό. 

Αντίστοιχη αισιοδοξία υπάρχει για το εμβόλιο της κλασικής ευλογιάς. «Έχει αποσυρθεί εδώ και περίπου 40 χρόνια, αλλά υπάρχει αποθεματικό. Πιθανότατα μπορεί να λειτουργεί και για βαριά νόσο και για μόλυνση» εξηγεί ο Ν. Τζανάκης. Ο Α. Ζαφειρόπουλος προσθέτει ότι το εμβόλιο δεν είναι σχεδιασμένο γι' αυτό τον ιό, αλλά φαίνεται ότι είναι πάνω από 80% αποτελεσματικό.

Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος

Ικανές δημόσιες δομές Υγείας για τις  συνεχείς υγειονομικές προκλήσεις

Οι απειλές από λοιμώδη νοσήματα (ηπατίτιδα, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ευλογιά των πιθήκων, λέπρα)  αντιμετωπίζονται με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας

Το τελευταίο διάστημα, όταν και μειώθηκαν οι δείκτες του κορωνοϊού, ήρθαν στην επιφάνεια αρκετά υγειονομικά φαινόμενα. Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, έξαρση ενδονοσομειακών λοιμώξεων, ευλογιά των πιθήκων, ακόμα και περιστατικό λέπρας εμφανίστηκε στο «Αττικόν». 

 

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα, δεν υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ πανδημίας και των άλλων προκλήσεων. «Οι υγειονομικές προκλήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε γι' αυτές» δηλώνει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και εξηγεί: «Οι διάφορες απειλές από λοιμώδη νοσήματα δεν είναι ανάγκη να παίρνουν πάντα τη μορφή πανδημίας, αλλά προβληματίζουν. Το θέμα είναι να έχουμε ικανές δημόσιες δομές Υγείας για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, εθνικά και παγκόσμια». 

Θεόδωρος Λύτρας Θεόδωρος Λύτρας

Όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ένα κληροδότημα που αφήνει ο κορωνοϊός είναι ότι οι μηχανισμοί επιτήρησης είναι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Οπότε, ακόμα και πολύ σπάνια περιστατικά αναφέρονται πολύ γρήγορα. «Αυτό ευθύνεται για τον ντόρο που έχει γίνει για 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη. Στο παρελθόν κανείς δεν θα ασχολούνταν, εκτός από τα κέντρα αναφοράς. Αυτή η ενεργητικότητα των μηχανισμών ελέγχου είναι κάτι πολύ καλό που άφησε η πανδημία και πρέπει να το κρατήσουμε».

Εξηγώντας κάθε μία από τις περιπτώσεις, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας τονίζει ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ήταν πάντα πρόβλημα, το οποίο αφορά τις μονάδες εντατικής και τον τρόπο που αποστειρώνουν τους χώρους και τον εξοπλισμό τους. Οι ηπατίτιδες είναι ένα περίεργο φαινόμενο, υπήρχαν σε μικρές ηλικίες, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ο αιτιολογικό παράγοντας της σημερινής οξείας φάσης. Τέλος, η λέπρα σχετίζεται με τη μετανάστευση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πολίτες από περιοχές που δεν έχουν καλές υγειονομικές συνθήκες. Όλα τα παραπάνω είναι περιστατικά που πάντα υπήρχαν, αλλά τώρα έρχονται άμεσα στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον Α. Ζαφειρόπουλο. 

Νίκος Τζανάκης Νίκος Τζανάκης

Απαραίτητα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού 

Την ίδια ώρα, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να υφίσταται. Ναι μεν βρίσκεται σε σχετική ύφεση, αλλά παραμένει ανάμεσά μας και δημιουργεί προβληματισμό ειδικά για το φθινόπωρο. Εξάλλου, ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης έχει επισημάνει ότι είναι βέβαιη η πίεση στο σύστημα Υγείας τον Σεπτέμβριο. Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος τονίζει τη σημασία να τηρούμε ακόμα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, παρά τη χαλάρωση της κυβέρνησης. «Είναι σίγουρο ότι ο κορωνοϊός θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Οι παραλλαγές της Όμικρον έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και το επόμενο κύμα θα αφορά αυτές» επισημαίνει και καταλήγει: «Τα μέτρα δεν είναι υποχρεωτικά αλλά είναι απαραίτητα από υγειονομικής απόψεως».

Ομοφοβικοί και ρατσιστές σε αναζήτηση επιστημονικού άλλοθι

Του Αντώνη Ραυτόπουλου 

Η εξάπλωση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων αποτέλεσε ευκαιρία για να ανασυρθούν από το σκοτάδι αντιλήψεις που δεν χωρούν ούτε στο σήμερα, πόσο μάλλον στην επιστημονική κοινότητα.

Πολλοί, συνδέοντας τη συγκεκριμένη ήπειρο με έναν άλλον ιό, συσχέτισαν την ευλογιά των πιθήκων με το AIDS. Σημειώνεται ότι, τη δεκαετία του ’80, η εμφάνιση του AIDS και τα άγνωστα σημεία του ενίσχυσαν την επίθεση που δέχονταν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ακόμα και επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι η σημερινή περίπτωση τους θυμίζει τη συγκεκριμένη περίοδο! Λόγω κοινού τόπου καταγωγής και επειδή η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να εξαπλώθηκε σε ένα… rave party. 

Αφενός επιστημονικά δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο ιών. Αυτό μπορεί να το τεκμηριώσει και ένας πρωτοετής φοιτητής Ιατρικής - αν όχι ένας απλός πολίτης. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μεταδίδεται με οποιαδήποτε στενή επαφή. Αφετέρου κοινωνικά επιχειρήθηκε μια επίθεση να χαρακτηριστεί ως «η νόσος των γκέι», στιγματίζοντας άτομα λόγω του σεξουαλικού προσδιορισμού τους.

«Τι πιο σύνηθες» θα πει κανείς, όταν μιλάμε για ομοφοβικούς και ρατσιστές. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη οπισθοδρομική άποψη ξεριζώθηκε πριν κερδίσει έδαφος, μέσω επιστημονικών τεκμηριώσεων, όπως αυτή του Ηλία Μόσιαλου. Επίσης διεκόπη η επιχείρηση πανικού που τροφοδότησαν ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία τρέφονται από την τρομοκράτηση των πολιτών και την καλλιέργεια του -κάθε είδους- φόβου.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου