Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Μάρ 2021
Ασφυξία στο ΕΣΥ: Μηδέν ΜΕΘ, ρεκόρ διασωληνομένων, «τσουνάμι» εισαγωγών
Κλίκ για μεγέθυνση


Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την πίεση να αυξάνεται καθώς περνάνε τα 24ωρα.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν «μάχη» κάθε μέρα στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία με τις εισαγωγές νέων ασθενών με COvid-19 να είναι εκατοντάδες καθημερινά. Οι κλίνες ΜΕΘ αδειάζουν και ξαναγεμίζουν αμέσως, ενώ ορισμένοι ασθενείς ελλείψει κλινών διασωληνώνονται  και παραμένουν σε κοινά δωμάτια  μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη Μονάδα. Μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ χθες Τρίτη αφού «άγγιξαν» τους 700 για πρώτη φορά, καθώς είναι πλέον 699, με πάνω από τους μισούς να βρίσκονται επίσης στην Αττική.

 

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από σήμερα στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο COvid περιστατικά.

Ασθενείς σε… ράντζα

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο νοσοκομείο Λαϊκό στο οποίο δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες (23/3) μετά τις 9:00 το βράδυ σταμάτησαν οι εισαγωγές covid, καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια και δεν δέχονταν περιστατικά, μιας και όλες οι κλίνες (90) ήταν κατειλημμένες.

«Ασθενείς υπάρχουν ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον επτά περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική» λέει ο Νίκος Ορφανός προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού μιλώντας το πρωί στο Οpen.

Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και επτά φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και δύο διασωληνωμένοι εδώ και πέντε μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και κατέληξε λέγοντας ότι έχουν πάει στο Λαϊκό πέντε ιδιώτες γιατροί.

 

 

Μιλώντας στο MEGA, η λοιμωξιολόγος του Κρατικού Νικαίας, που εφημέρευε τη νύχτα,  Όλγα Κοσμοπούλου, σημείωσε ότι το νοσοκομείο περίμενε μία δύσκολη βραδιά.

«Στη εφημερία έχουν ήδη εξεταστεί πάνω από 65 περιστατικά Covid και έχουν εισαχθεί 27. Έχουμε πέντε διασωληνωμένους με Covid σε κοινούς θαλάμους και προβλέπεται δύσκολη η νύχτα» έλεγε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων.

«Δεν είναι μόνο τα χέρια που λείπουν, δεν είναι μόνο οι κλίνες που λείπουν. Αυτοί οι συνάδελφοι πώς θα δουλέψουν με τι συσκευές μόνιτορ, με τι οξύμετρα, με τι αναπνευστήρες; Ούτως ή άλλως έχουμε οριακό αριθμό υλικού», ανέφερε.

Στη δικαιοσύνη στρέφονται γιατροί και νοσηλευτές

Την ίδια ώρα μη μπορώντας να αντέξουν την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και την πίεση οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας καταφεύγουν στη δικαιοσύνη κραυγάζοντας βοήθεια προς μία κυβέρνηση που συνεχίζει να κωφεύει.

Η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο για τους ασθενείς που παραμένουν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ τονίζοντας πως μοναδική υπεύθυνη για την εικόνα αυτή είναι η κυβέρνηση. «Είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς» καταγγέλλει.

Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καταγγέλλοντας ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος στη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο, καθώς ήδη έχουν εντοπισθεί περίπου 50 ασθενείς θετικοί.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει και το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, καθώς υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και για επίταξη περαιτέρω ιδιωτικών κλινικών για την μάχη ενάντια στην πανδημία

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου