Ζοφερή είναι η κατάσταση με τη νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα με τον φετινό Νοέμβρη να θυμίζει τον περσινό, ως προς τα θύματα και τους διασωληνωμένους και το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι «μαύρα» και για την υπόλοιπη χώρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει των στοιχείων, έχει σχεδόν ίδιους θανάτους με την Αττική (1,3% λιγότερο) αν και έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους, ενώ καταλαμβάνει το 31,6% στο σύνολο των θανάτων από την πανδημία.

Τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε περίπου 60% περισσότερους θανάτους από την Αττική. Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν οι θάνατοι σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη (που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας), αυτοί είναι διπλάσιοι από αυτούς που σημειώθηκαν στην Αττική το ίδιο διάστημα, παρ’ όλο που ο πληθυσμός των περιοχών αυτών αθροιστικά είναι μικρότερος.

Το τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται λίγο καιρό μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι με τις ΜΕΘ να γεμίζουν σταδιακά και τα νοσοκομεία να οδηγούνται σε ασφυξία στα μέσα Νοεμβρίου. Οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν διαμορφώσει ένα καταστροφικό κοκτέιλ σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη.

Το προσωπικό των νοσοκομείων – χωρίς την αναγκαία ενίσχυση, αποδεκατισμένο και από τις αναστολές υγειονομικών λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού - έχει λυγίσει από τη μάχη που συμπληρώνει τα δύο χρόνια, οι ΜΕΘ γεμίζουν, άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός εντατικής και η επιλογή ασθενών αποτελεί μια καθημερινότητα.

Γιατροί έχουν επισημάνει επανειλημμένα στο Tvxs.gr πως οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ εκτοξεύουν τη θνησιμότητα, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το ότι η Ελλάδα στη σχετική τραγική κατηγορία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης για πολλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει και πάλι από τις 31 Οκτωβρίου. Τη σύνδεση των ακατάλληλων υποδομών με την υψηλή θνησιμότητα παραδέχτηκε πρόσφατα και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλους, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση της υπόθεσης για τυχόν αξιόποινες πράξεις.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα «Our Worl in Data», το πρώτο 20ημερο του φετινού Νοεμβρίου έχουν ήδη καταγραφεί 1.300 θάνατοι από Covid πανελλαδικά, ενώ ολόκληρο τον Νοέμβριο του 2020 (ένας μήνας που ήταν από τους πιο φονικούς της πανδημίας στη χώρα μας) πέθαναν 1.771 άνθρωποι.

 
 
 

 

Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι εξίσου ζοφερές με την τρέχουσα πραγματικότητα. Με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν σήμερα τους 600, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 800 έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι δε εκτιμήσεις για τα θύματα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να ξεπεράσει και τους 190.

Με το νέο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά νέων περιοριστικών μέτρων που εστιάζουν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υπογραμμίζουν πως τα εν λόγω μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν, καθώς εκτός της αμφίβολης αποτελεσματικότητάς τους αποφασίστηκαν και με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ έντονη είναι η κριτική για την ολιγωρία στην ενίσχυση σημαντικών τομέων, όπως του ΕΣΥ.

«Αν για το πρώτο κύμα της πανδημίας υπάρχει η δικαιολογία ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι με ένα σύστημα υγείας χρονίως υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο, για τα επόμενα κύματα της πανδημίας δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία! Εχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα υγείας, να έχει δώσει γενναία και αποτελεσματικά κίνητρα για να γεμίσει όλα τα οργανικά κενά, αν μη τι άλλο στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, με μόνιμο προσωπικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός Εντατικής, η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι «τα κρεβάτια με αναπνευστήρα και μόνιτορ, που δεν είναι στελεχωμένα με εντατικολόγους και νοσηλευτές εντατικής και τα οποία δεν εκπληρώνουν τις πολύ συγκεκριμένες ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές μίας ΜΕΘ, δεν συνιστούν επ’ ουδενί πραγματικές κλίνες ΜΕΘ».

Έντονη είναι η κριτική και για τις επιτάξεις των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών. Μια κριτική η οποία μάλιστα ενισχύεται από την προχειρότητα με την οποία διενεργείται. Είναι χαρακτηριστικό πως στις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών που ανακοινώθηκαν για ενίσχυση του ΕΣΥ, υπήρχαν και ανεμβολίαστοι γιατροί με αποτέλεσμα πολλές να κριθούν άκυρες.

Σχετικά με την πρακτική της επίταξης, η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή της τονίζοντας πως «όπως και την προηγούμενη φορά, κρίνουμε ότι στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έφερε τους συναδέλφους σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τους ασθενείς με Covid-19 την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του εξειδικευμένου πνευμονολόγου - φυματιολόγου στην κοινότητα». Μάλιστα κάνει λόγο για «σπασμωδικές κινήσεις» εν απουσία «συγκεκριμένων και στοχευμένων αποφάσεων». 
πηγη: https://tvxs.gr