Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Νοέ 2021
«Φτάσαμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας ως σύστημα Υγείας και της αντοχής μας ως υγειονομικό προσωπικό»
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ16.11.2021, 10:41

 

 
Χθες το μεσημέρι, στο ασφυκτικά γεμάτο «Ιπποκράτειο» οι διασωληνωμένοι είχαν κατακλύσει τους χώρους ανάνηψης των χειρουργείων και όποια περιστατικά χρειάζονταν διασωλήνωση, θα πήγαιναν σε απλούς θαλάμους.

Εξαντλούνται και οι τελευταίες κλίνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τους ασθενείς από Covid, καθώς οι εισαγωγές σε κάθε εφημερία υπερβαίνουν τα αναμενόμενα. Για κλίνες ΜΕΘ, φυσικά, ούτε συζήτηση, ενώ το προσωπικό ξεπέρασε τα όριά του και αναμένονται νέες κινήσεις αυτή την εβδομάδα, αφού οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό. Κυρίως όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κάπου στο μέσο της τρικυμίας που πλήττει τη Θεσσαλονίκη, αφού όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως το ψηλότερο σημείο της πανδημίας αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δείχνουν ανάγλυφα τι συμβαίνει, αφού στον Δήμο Θεσσαλονίκης προστέθηκαν σε μία εβδομάδα 1.400 κρούσματα και άλλοι 142 ασθενείς στα νοσοκομεία. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες εισαγωγές, όπως λένε οι γιατροί, στις κορονοκλινικές είναι βαριά περιστατικά που στο καλό σενάριο χρειάζονται 15 μέρες νοσηλείας τουλάχιστον, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τι θα γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ας σημειωθεί πως, μέχρι χθες το πρωί, στην εφημερία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» είχαν προσέλθει πάνω από 500 άτομα, από τους οποίους οι 150 τουλάχιστον στα Επείγοντα με υποψία για Covid και τελικά εισήχθησαν 35, ενώ άλλοι 14 παραμένουν υπό έλεγχο. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid 120 άτομα, 25 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και 8 στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Χθες το μεσημέρι στο ασφυκτικά γεμάτο «Ιπποκράτειο» οι διασωληνωμένοι είχαν κατακλύσει τους χώρους ανάνηψης των χειρουργείων και όποια περιστατικά χρειάζονταν διασωλήνωση θα πήγαιναν σε απλούς θαλάμους. Ενδεικτικό της κατάστασης στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης είναι το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου το «Αγιος Παύλος» και γέμισαν τα 40 από τα 90 κρεβάτια που συνολικά μπορεί να διαθέσει.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα ενεργά κρούσματα μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι 7.374, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 5.948, και ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, χτύπησε καμπανάκι για την κατάσταση στα σχολεία καθώς τα θεωρεί «εκκολαπτήρια του ιού» και προειδοποιεί πως «βιώνουμε τραγικές στιγμές για μια ακόμη φορά.

Είναι γεμάτες και οι 36 κλίνες εντατικής. Φτάσαμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας ως σύστημα Υγείας και στο μάξιμουμ της αντοχής μας ως υγειονομικό προσωπικό». Το τι ακριβώς συμβαίνει στα σχολεία μόνο περιστασιακά και από αναφορές γονέων και καθηγητών το μαθαίνουμε, σαν τα 19 κρούσματα (δεκαοκτώ μαθητές και ένας καθηγητής) που γνωστοποιήθηκαν στο συγκρότημα όπου στεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Καλαμαριά.

Στα ιδιαίτερα και πολύ δύσκολα περιστατικά καταγράφεται η περίπτωση βρέφους τεσσάρων μηνών από την Κομοτηνή που μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Πληροφορίες ήθελαν το βρέφος να ασθενεί με αναπνευστική δυσχέρεια και λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Μάλιστα, ενώ αρχικά μεταφέρθηκε στη μονάδα λοιμώξεων, η βαρύτητα της κατάστασής του ανάγκασε τους θεράποντες γιατρούς να το διασωληνώσουν και παραμένει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου