Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Μάρ 2021
Κορωνοϊός / Η Αττική έπεσε, οι γιατροί επιλέγουν ποιον θα βάλουν στις ΜΕΘ
Κλίκ για μεγέθυνση

 



«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου»: ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο «Γεννηματάς», περιγράφει όσα διαδραματίζονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες (Open, 17.3).




«Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο 'Γεννηματάς'. Αντιθέτως, υπάρχουν 8 - 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» αναφέρει.

Αυτή η εκτός ορίων κατάσταση στο «Γεννηματάς» οδήγησε στην εκπόνηση ενός έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου, αργά το βράδυ της Τρίτης, ενός σχεδίου «στο πόδι», δηλαδή, με βάση το οποίο την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) άρχισε να εκκενώνεται ο «Ερυθρός Σταυρός» προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

«Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους δεν ξέρουν πού πάνε, με ποιο κριτήριο διακομίζονται αλλού. Εμείς ετοιμάζουμε εξιτήρια, αλλά δεν ξέρουμε πού θα μεταφερθούν οι άρρωστοι και αν το ιδιωτικό, κατά πάσα πιθανότητα, νοσοκομείο θα διαθέτει την εμπειρία και τις εξειδικεύσεις που απαιτούνται για το κάθε περιστατικό» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ γιατρός του «Ερυθρού Σταυρού» που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σχολιάζει ότι φτάσαμε στο σημείο τα βαριά περιστατικά να πηγαίνουν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς μάλιστα σχέδιο μετακίνησης, ενώ παλιά οι ιδιώτες έστελναν όλα αυτά τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία γιατί αδυνατούσαν να τα περιθάλψουν!

Η Αττική βιώνει οδυνηρές καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει, τις τελευταίες ημέρες, στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο... «περίμενε».

Η ΠΟΕΔΗΝ, στα καθημερινά πολεμικά ανακοινωθέντα που εκδίδει, κάνει ξεκάθαρα λόγο για αναγκαστική «επιλογή ασθενών με ηλικιακά και θεραπευτικά κριτήρια» στο Λεκανοπέδιο.

«Μόλις 4 νοσηλεύτριες έχουν προσληφθεί από τον Μάρτιο στον Ερυθρό Σταυρό»

Για τραγική έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», το οποίο μετατρέπεται πλέον σε νοσοκομείο που θα νοσηλεύει ασθενείς  με Covid, μίλησε η εκπρόσωπος των Β. Γεωργάκη στο Open TV. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι από τον περασμένο Μάρτιο έχουν προσληφθεί μόνο 4 νοσηλεύτριες.

«Είμαστε 65% μείον και εκτός αυτού λείπουν συνάδελφοί μας που είχαν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία για τις ανάγκες της μονάδας άλλων νοσοκομείων» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέχρι σήμερα υπήρχε μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς στο μεγαλύτερο χειρουργικό τμήμα, που ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει. Φανταστείτε τώρα με περιστατικά Covid πόσο δύσκολο θα είναι» συμπλήρωσε.

«Στο δικό μας νοσοκομείο οι προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι μηδενικές. Από τον Μάρτιο δε έως τώρα, που η Πολιτεία είχε τον χρόνο να προσλάβει, έχουν έρθει 4 νοσηλεύτριες. Αν ο αριθμός αυτός σε ένα νοσοκομείο που έχει 500 κλίνες είναι επαρκής το κρίνετε μόνοι μας. Πού είναι οι προσλήψεις; Δεν έχουν ονοματεπώνυμο» σημείωσε με νόημα. Όπως ανέφερε η Β. Γεωργάκη από σήμερα, συνολικά ο «Ερυθρός Σταυρός» θα έχει συνολικά 30 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid, καθώς ανάνηψη του νοσοκομείου θα λειτουργήσει πλέον ως ΜΕΘ, ενώ θα ενεργοποιηθούν και άλλα 6 κρεβάτια στη ΜΑΦ.

Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Χθες το απόγευμα, πάνω από 100 άνθρωποι στην Αττική ήταν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Πολλοί περιμένουν σε κοινούς θαλάμους επί ημέρες.

Ενδεικτική του πλήρους αδιεξόδου είναι η εικόνα από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου χθες νοσηλεύονταν 60 περιστατικά κορωνοϊού. Έξι από αυτούς ήταν διασωληνωμένοι στις κλινικές σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ και επειδή δεν μπορούσαν να διακομιστούν μεταφέρθηκαν για ασφάλεια στη καρδιολογική μονάδα. Συνεχίζουν όμως να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Έτσι, τα διασωληνωμένα γενικά περιστατικά μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) 8 κλινών που είναι γεμάτη και υπάρχουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 3 σοβαρά ασθενείς σε φορεία («αν είναι δυνατόν», σχολίασε η ομοσπονδία).

Δυσοίωνα τα στοιχεία

Στην ουσία, έχει ήδη συντελεστεί η προαναγγελθείσα λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, πολύ πριν από την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη φορά που οι διασωληνώσεις είχαν βρεθεί στα σημερινά επίπεδα, ήταν στις 26.11.2020, ήτοι δύο εβδομάδες μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα. Τώρα φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα και το νέο ρεκόρ αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Με βάση και τα τελευταία δεδομένα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι πάνω από 2.000, άρα τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 25.000, με τα μισά και πλέον στην Αττική. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά ξεπερνούν τις 450, ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι 540 και η θετικότητα είναι περίπου στο 6%.

Τα μηνύματα δε από τις αναλύσεις των λυμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι αρκετά δυσοίωνα: την τελευταία εβδομάδα (8-14 Μαρτίου) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, σε υψηλά πάντα επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΟΣ

Να μπουν στη μάχη όλα τα νοσοκομεία

Ξανθός και Ζαχαριάδης επισκέφθηκαν χθες το "Σισμανόγλειο" και ζήτησαν ένα σοβαρό σχέδιο, το οποίο να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων

 

«Ένα σοβαρό σχέδιο, το οποίο να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων» ζήτησε εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση διά στόματος του Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη, το «Σισμανόγλειο».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει επειγόντως να εμπλακούν μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη μάχη με την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει ένα από αυτά να είναι το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο θα επικεντρωθεί στην αποκλειστική θεραπεία ασθενών με Covid. Επίσης, ο Ανδ. Ξανθός ζήτησε να μπει στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και ένα μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο «για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο αξιόπιστα τις ανάγκες αυτών των περιστατικών αλλά και για να αντέξει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος Υγείας». «Ο κίνδυνος και του λειτουργικού blackout αλλά και της επαγγελματικής εξουθένωσης, του συνδρόμου burnout για τους ανθρώπους πρώτης γραμμής, είναι ορατός» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλήρης «κοβιντο-ποίηση» (και) του «Σισμανόγλειου», δηλαδή η ενασχόλησή του αποκλειστικά με περιστατικά Covid, έχει στερήσει σημαντικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής και έχει οδηγήσει στη διακοπή της φροντίδας περιστατικών με σοβαρά και πολλές φορές και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα τα οποία σήμερα ταλαιπωρούνται και δεν εξυπηρετούνται από το σύστημα Yγείας, αλλά έχει δημιουργήσει και προβλήματα στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών.

Την ίδια ώρα, ακόμα μία έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει την προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα έκανε χθες, Τετάρτη, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Απαιτεί «την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για non Covid όσο και για Covid ασθενείς αλλά και την, με κατεπείγουσες διαδικασίες, πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δυστυχώς, επαναλαμβάνει η ΕΙΝΑΠ, η πρακτική του υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν αποτελεί λύση και «απαιτείται άμεση και επαρκής αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου