Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Μάι 2022
Πάρτι στη δημόσια Υγεία με μοναδικούς καλεσμένους τους ιδιώτες
Κλίκ για μεγέθυνση








05.05.2022, 14:42
 
Περικοπές στις δαπάνες του κράτους και «γενναίες» παροχές στις επιχειρήσεις Υγείας προβλέπει το νομοσχέδιο της Ν.Δ.
● Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται κατ’ ουσίαν σε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό με παροχές σε ανταποδοτική βάση
● Συγχωνεύσεις δομών και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
● Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία επί πληρωμή, με τη συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών.


Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου της Ν.Δ. για ένα κομμάτι του «νέου ΕΣΥ», στο οποίο κυριαρχούν οι διατάξεις που συρρικνώνουν τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του και ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον ιδιωτικό τομέα. Με τον βαρύγδουπο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» η Ν.Δ. δίνει ακόμα ένα δείγμα γραφής για την περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Κοινός άξονας, οι πετσοκομμένες παροχές του κράτους και του ΕΟΠΥΥ και η διαμόρφωση μιας ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης για να ενισχυθούν επιπλέον η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει για «νοικοκύρεμα», «εξορθολογισμό των δαπανών», «αντιμετώπιση της σπατάλης» και «ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας», αλλά δεν πείθει, γιατί τα πλαφόν και η αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό είναι δεδομένα.

Ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ κατ’ ουσίαν μετατρέπεται σε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό και οι παροχές του σε ανταποδοτική βάση. Οι τελευταίες δε καθορίζονται από την οικονομική δυνατότητά του (π.χ. εισφορές, κρατήσεις, φορολογία εργαζομένων) και όχι από τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Ηδη, εκτός από τις άμεσες περικοπές -αφορούν παροχές που είτε περιορίστηκαν ή και περικόπηκαν τελείως- οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν και τις έμμεσες, αφού η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας τούς υποχρεώνει να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξ ολοκλήρου.

Εισάγονται «ποιοτικά κριτήρια» όσον αφορά τις συμβάσεις και τις πληρωμές των «παρόχων» που, όπως έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφορούν τον ιδιωτικό τομέα: τις συμβάσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οσοι δεν πληρούν τα «ποιοτικά κριτήρια» δεν θα μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Η «ποιότητα» των υπηρεσιών, που θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καθορίζεται με βάση «κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ» αλλά και το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) προς τον ΕΟΠΥΥ. Εισάγεται μια διαβάθμιση της «ποιότητας των εργασιών» με βάση την οποία θα υπολογίζεται ένα κλιμακούμενο ποσοστό rebate, ρύθμιση που ευνοεί ξεκάθαρα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υγείας. Π.χ., εάν οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται από το ίδιο το εργαστήριο ή δίνονται σε εξωτερικό εργαστήριο (-20%), παλαιότητα και αριθμός «τομών» των απεικονιστικών μηχανημάτων (-4% έως -40%), προδιαγραφές ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης (προσωπικό, ΜΕΘ, τεχνολογικός εξοπλισμός, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις) για τη δυνατότητα ή όχι να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΦΥ

Στην καθημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το υπουργείο επιφυλάσσει... συγχωνεύσεις δομών και «συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές». Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει την ΠΦΥ με ανθρώπινο δυναμικό, «ρυθμίζει» τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» που θα προέρχεται είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα και με τον οποίο πρέπει να συνδεθούν όλοι. Οσο κι αν διαφημίζεται η «ελεύθερη επιλογή γιατρού» και ο «δωρεάν σύμβουλος υγείας», η απόφαση της υποχρεωτικής παραπομπής από τον προσωπικό γιατρό των ασθενών σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή στο νοσοκομείο αποκαλύπτει ότι η «ελευθερία» αυτή είναι στην πραγματικότητα «κόφτης» στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Ολοι οι γιατροί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους».

Ο προσωπικός ιατρός ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας είναι:

α) γιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ με εγγεγραμμένο πληθυσμό
β) γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
δ) ιδιώτης γιατρός

Το ΕΣΥ

Οσον αφορά τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία, όπως έχει αποκαλύψει ο υπουργός Υγείας, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Οι ατελείωτες λίστες των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι γνωστές τοις πάσι. Ετσι, οι ασθενείς θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν εγκαίρως και να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Aυτό που η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαφτίζει «αναβάθμιση του ισχύοντος καθεστώτος των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων» δεν μπορεί να κρύψει ότι εμπλέκει «καθορισμένο τιμολόγιο». «Ετσι, το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημά τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση». Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Προφανέστατα, η είσοδος των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ είναι η παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία ούτε με το αναγκαίο προσωπικό ούτε με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ολο αυτό είναι το όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

«Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ», εξηγεί το υπουργείο Υγείας παραδεχόμενο ότι «ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί», με διαχρονική ευθύνη φυσικά των κυβερνήσεων. «Με τη νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ», με το αζημίωτο φυσικά. Επιπλέον, η «δυνατότητα κατ’ οίκον οδοντιατρικής περίθαλψης» -είδος πολυτελείας ήταν, είδος πολυτελείας παραμένει- που εισάγεται από οποιαδήποτε δομή του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και της Τοπικής Διοίκησης προφανώς ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα.

Άλλες περικοπές

Με βάση το νομοσχέδιο, καταργείται ακόμα η εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός του και προδιαγράφονται περικοπές κατοχυρωμένων δικαιωμάτων (π.χ. για την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό).

 Επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών

Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Οχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών. Η κυβέρνηση απαξιώνει τις δομές του ΕΣΥ και στη συνέχεια επικαλείται τις ελλείψεις τους και τα προβλήματά τους για να δώσει ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά. Αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, το υπουργείο δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που θα δημιουργήσει εμπόδια πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες στην υγεία και θα ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας».

Ακρως αντιδραστικό νομοσχέδιο

Πάνος Παπανικολάου, μέλος Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέλος Δ.Σ. Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

«Εχουμε έγκαιρα επισημάνει ότι πρόκειται για ένα άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο κυρίως όσον αφορά τρία θέματα.

Πρώτον, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος περιγράφεται πλέον ως οργανισμός με πλήρως ιδιωτικοοικονομική - ανταποδοτική λειτουργία με στοιχεία καθαρά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Δεύτερον, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, περιγράφεται ένα μοντέλο σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα με εμπλοκή συλλήβδην και χωρίς διάκριση όλων των γιατρών (γιατρών ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας, γιατρών των ΤΟΜΥ, ιδιωτών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ) με ασαφέστατες προϋποθέσεις που παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και που πρακτικά θα οδηγήσουν σε πλήρη άλωση της ΠΦΥ από ιδιωτικές αλυσίδες πολυϊατρείων. Ακόμα, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, εφαρμογή της παλιάς μνημονιακής ρύθμισης για προσωπικό γιατρό “gatekeeper”, ο οποίος θα παρεμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία, δηλαδή μια ιδιωτικοποιημένη ΠΦΥ που αντί να λειτουργεί σωστά αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία απλά θα παρεμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

»Τρίτον, όσον αφορά τα νοσοκομεία υπάρχουν δύο αρνητικότατες διατάξεις. Πρώτον, η καθιέρωση “απογευματινών” χειρουργείων όπου ο ασθενής θα πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής. Δεύτερον, μαζική είσοδο στα νοσοκομεία συγκεκριμένων ιδιωτών γιατρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Προφανώς, αυτές οι δύο διατάξεις συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους και αποτελούν ένα βήμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και των νοσοκομείων.

Ουσιαστικά το νέο νομοσχέδιο παραβιάζει ακόμα και τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ και είναι στα πλαίσια της δεδηλωμένης κυβερνητικής απόφασης για ιδιωτικοποίηση των πάντων και διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο στόχος είναι να μπουν ιδιώτες στην ΠΦΥ

Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί δύο χρόνια πανδημίας, με τους νεκρούς να προσεγγίζουν τους 30.000 και τον ιδιωτικό τομέα θεατή, τη σημασία ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και νοσοκομειακή περίθαλψη. Πολλοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν έφτασαν έγκαιρα στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ΠΦΥ. Επιπλέον, τη μία η κυβέρνηση έλεγε ελάτε έγκαιρα στα νοσοκομεία στους ασθενείς και από την άλλη, όταν μάλιστα τα επιδημικά κύματα ήταν στην κορύφωσή τους, έλεγε μην έρχεστε για ψύλλου πήδημα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση και να μετράμε εκατόμβες νεκρών. Και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την είσοδο ιδιωτών γιατρών οι οποίοι καθίστανται ως “προσωπικοί γιατροί” χωροφύλακες στην πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.

»Βάσει του νομοσχεδίου χρειάζονται 5.500 “προσωπικοί γιατροί”. Οι ιδιώτες που μπορούν να ανταποκριθούν δεν είναι περισσότεροι από 1.000. Οι υπόλοιποι θα αναζητηθούν από τα Κέντρα Υγείας όπου οι ελλείψεις είναι σημαντικότατες. Φανταστείτε έναν οικογενειακό γιατρό να προσπαθεί να παρακολουθήσει 2.500 ασφαλισμένους και να τους κατευθύνει στο σύστημα εκτός από την εργασία του στη δημόσια δομή ΠΦΥ!

»Ο στόχος τους είναι -και το προβλέπει το νομοσχέδιο- να μπουν ιδιώτες στην ΠΦΥ και όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις να εκχωρηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα βάζουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηταν όμως ειλικρινής η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Εμείς θα πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου