Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 17 Ιούλ 2022
Νοσοκομεία / Οδηγούν σε κατάρρευση το ΕΣΥ για χάρη των ιδιωτών
Κλίκ για μεγέθυνση

 



 

Είναι πια φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εργασιακής εξόντωσης, της μη επένδυσης σε σύγχρονο εξοπλισμό, του βολέματος ημετέρων και της καθήλωσης των αμοιβών σε αναξιοπρεπή επίπεδα, διαμηνύει ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

 

Η κυβέρνηση δρα επί σκοπού ώστε η προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα (είτε μέσω της άμεσης απεύθυνσης των ασθενών σε αυτόν είτε μέσω της εισόδου ιδιωτικής δραστηριότητας στα νοσοκομεία) να μοιάζει με μάννα εξ ουρανού, συμπληρώνει ο Βασίλης Τσάπας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ και της Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ. Δηλαδή, όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο που θα ευχαριστούμε τον... Θεό που υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. «Η κατάρρευση που βιώσαμε την περίοδο του κορωνοϊού δεν φάνηκε να ενοχλεί ή να συνετίζει την κυβέρνηση» υπογραμμίζει και υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού για την απουσία μελέτης η οποία να δείχνει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν αυξημένη θνητότητα. «Έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία μπροστά σε μία πρωτοφανή υγειονομική κατάρρευση δεν έδειξε να συγκινείται καθόλου ή να έχει μεταμέλεια για όσα έπραξε και δεν έπραξε» προσθέτει. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας συζήτησης που ξεκινάει για ακόμα μία φορά με θέμα την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, παρότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια πανδημίας.

Λειτουργική κατάρρευση και ράντζα ξανά

Η τελευταία έξαρση δείχνει τα δόντια της, ωστόσο πίεση στο σύστημα υπήρχε και πριν. Η μη Covid νοσηρότητα συσσωρευόταν σε όλα τα προηγούμενα επιδημικά κύματα, επειδή το σύστημα Υγείας είχε γίνει μονοθεματικό. Εκτός αυτού, η χρόνια υποστελέχωση έχει επιταθεί σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο διάστημα, μεταφέρει ο Βασίλης Τσάπας. «Προφανώς, οποιαδήποτε νοσηρότητα προστίθεται, εν προκειμένω τώρα ο κορωνοϊός, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Προς επίρρωση των λόγων μου, βλέπουμε ξανά εικόνες με ράντζα εδώ και καιρό, ενώ τα ίδια λένε και συνδικαλιστές της Ν.Δ.» εξηγεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ είναι σε μία λειτουργική κατάρρευση, λόγω της έντονης και επιδεινούμενης υποστελέχωσης και του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου υγειονομικών αναγκών. Καθημερινά μετακινούνται γιατροί από πόλη σε πόλη, δίκην περιοδεύοντα θιάσου, για να καλύψουν τρύπες, δημιουργώντας όμως κενά στα νοσοκομεία από τα οποία φεύγουν.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λιβαδάς χαρακτηρίζει τις μετακινήσει «καθεστώς», όπως και τις πληρωμές εφημεριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που παραθέτει ο Βασίλης Τσάπας είναι οι ακτινολόγοι από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μετακινούνται περίπου δέκα φορές τον μήνα στον Πολύγυρο. Επίσης, αναισθησιολόγοι μετακινούνται προς τις Σέρρες ή το Ιπποκράτειο και παθολόγοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα. «Τι θα ορίζαμε εικόνα κατάρρευσης αν δεν είναι αυτά;» διερωτάται ευλόγως ο Βασίλης Τσάπας.

Η σοβαρή πίεση από το κορυφούμενο καλοκαιρινό κύμα ξεκίνησε από τα νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών και χτυπά τώρα τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών περιοχών με αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες, μεταφέρει ο Κώστας Λιβαδάς. «Πάλι κλείνουν τμήματα για να δημιουργηθούν τμήματα Covid. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς που, ενώ θεραπεύονται για άλλες αιτίες, βγαίνουν θετικοί είτε λόγω της περιόδου επώασης ή από επαφή με συνοδούς ασθενών». Επίσης, συνυπάρχει πίεση για τη διεκπεραίωση της μη Covid νοσηρότητας η οποία είχε συγκαλυφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της αδυναμίας του ΕΣΥ να καλύψει αυτά τα περιστατικά, αφού είχε συρρικνωθεί η πλήρης λειτουργία του, λόγω της πανδημίας αλλά και από την παράλληλη έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν καλύπτονται τα χρόνια κενά

 

Πάντως, σύμφωνα με τον Β. Τσάπα, αναμένονται χειρότερα στο άμεσο μέλλον. «Είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση, γιατί η υποστελέχωση του συστήματος επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα» επισημαίνει και προσθέτει πως οι παραιτήσεις υγειονομικών οφείλονται στις πολύ κακές συνθήκες εργασίας. Οπότε, φυσικό επόμενο είναι πως η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο η νοσηρότητα θα αυξάνεται και η στελέχωση ελαττώνεται. Είναι τόσο προβλεπόμενο, που μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι στηρίζει το σύστημα. «Δεν ξέρουμε αν τα νούμερα που λέει ο Πλεύρης αναφέρονται σε καινούργιες προσλήψεις ή ανανεώσεις συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι με μόνιμες προσλήψεις να καλύπτονται τα κενά που γεννιούνται κάθε μέρα (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κ.λπ.), αλλά και να καλυφθούν τα χρόνια μεγάλα κενά στα οργανογράμματα των νοσοκομείων» αναφέρει το μέλος της Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ. Για παράδειγμα, ο Θάνος Πλεύρης λέει για έλλειψη αναισθησιολόγων, ωστόσο αυτά είναι «φαιδρότητες και δικαιολογίες». Όχι μόνο δεν δίνονται κίνητρα για να μπει «καινούργιο αίμα» στο σύστημα, αλλά οι πολύ κακές συνθήκες διώχνουν και τους υπάρχοντες γιατρούς.

Επίσης, οι προκηρύξεις έτσι όπως γίνονται δρουν αποτρεπτικά στο να μπουν καινούργιοι γιατροί στο σύστημα. Για παράδειγμα, στο Ιπποκράτειο, ενώ το οργανόγραμμα και οι ανάγκες προβλέπουν 30 αναισθησιολόγους και υπάρχουν μόνο 10, γίνεται προκήρυξη για 3 μόνο θέσεις. «Πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να κάνει τα χαρτιά του» ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Τσάπας, μιας και ο υποψήφιος θα ξέρει ότι θα είναι μόνο 13 γιατροί για να κάνουν δουλειά που χρειάζεται πολλαπλάσιους. «Είναι ουσιαστικά προκηρύξεις που γίνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταλήξουν άγονες». Επομένως, η κυβέρνηση καθημερινά επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και αποθαρρύνει τους γιατρούς από το να στελεχώσουν το ΕΣΥ.

Όπως προσθέτει ο Κώστας Λιβαδάς, οι προσλήψεις γιατρών γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν αρκούν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις, τις παραιτήσεις, τις αναρρωτικές, την μετανάστευση στο εξωτερικό. «Είναι ζήτημα αν φέτος το καλοκαίρι το προσωπικό θα πάρει σπαστά δύο εβδομάδες άδεια, ενώ του χρωστάνε αμέτρητα ρεπό και φέτος παίρνει άδειες του 2020» αναφέρει και αποκαλύπτει ότι το σύστημα λειτουργεί με παρατασιακούς, ειδικευόμενους, επικουρικούς και συνταξιοδοτούμενους.

Σιγή Πλεύρη για επαναφορά του μισθολογίου και νέα κλαδική σύμβαση

Σύμφωνα με τον Κώστα Λιβαδά, τα κονδύλια τελειώνουν και -όπως είπε προ ημερών ο Θ. Πλεύρης- το υπόλοιπο 10% θα δοθεί για να βγει το καλοκαίρι. «Όσον αφορά το ιατρικό μισθολόγιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, ο υπουργός μετέθεσε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών και μέχρι τώρα δεν έχει πει λέξη για την επαναφορά του μισθολογίου και τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας με τους γιατρούς του ΕΣΥ» συμπληρώνει.

Από τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ, χαμένοι θα βγουν οι λήπτες υπηρεσιών Υγείας, το προσωπικό του συστήματος και η υψηλού επιπέδου παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος αποτροπής αυτής της πολιτικής είναι ο δρόμος του αγώνα όλης της κοινωνίας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Υγεία» καταλήγει ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου