Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος προχώρησε στην παρουσίαση νέων δεδομένων για την μετάλλαξη «Όμικρον» στην οποία αναφέρεται η προστασία μετά τους εμβολιασμούς, η σοβαρότητα της νόσου και η κυτταρική ανοσία. 

Η προστασία των εμβολίων κατά της «Όμικρον» και τα ασφαλή συμπεράσματα

Στην ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μόσιαλος επικαλείται έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και «δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής όμικρον». Στην συνέχεια, παραθέτει τα δεδομένα αναφέροντας ότι:

Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις δέλτα και 204.036 περιπτώσεις Όμικρον (https://assets.publishing.service.gov.uk/…/Technical…). Βάσει αυτών «και αναφορικά με την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την Όμικρον» προκύπτει πως:

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% 5-9 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.
  • Μεταξύ εκείνων που έκαναν δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, 5-9 εβδομάδες μετά από μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna».

Έπειτα επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας ανά τύπο εμβολίου, αλλά αναμένεται να γίνει και αυτό σύντομα» και ότι «από τα δεδομένα επί του παρόντος:

  • Ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από λοίμωξη με όμικρον είναι 60–70% μικρότερος σε σχέση με την λοίμωξη με την Delta (με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάλυση της σοβαρότητας της νόσου) .
  • Ανεξάρτητα από το αν κάποιος μολυνθεί είτε με την παραλλαγή Delta είτε με την Όμικρον μια 3η δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της νοσηλείας (κατά 85-90% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους)».

«Απαιτούνται βέβαια περαιτέρω δεδομένα για τη διερεύνηση της διάρκειας της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου από την όμικρον που μας παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, η μελέτες (κυτταρικής μνήμης) των προηγούμενων παραλλαγών, υποδηλώνουν ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου», σημειώνει.

Η έρευνα για την μεταδοτικότητα της «Όμικρον»

Επιπλέον, παρέθεσε δεδομένα και από έρευνα στην Αμερική σχετικά με την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της «Όμικρον» σε σχέση με την «Δέλτα» και την «Άλφα» όπου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι :

«Μια νέα μελέτη από τη Αμερική που τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στην ανάλυση 862 δειγμάτων όμικρον, 3159 δειγμάτων άλφα και 15639 δειγμάτων δέλτα (https://doi.org/10.1101/2021.12.30.21268560) που ελήφθησαν από συμπτωματικούς ασθενείς, που επιβεβαίωσε πόσο υπερτερεί σε μεταδοτικότητα η όμικρον έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής» και ότι αυτή έδειξε ότι:

  • Η όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης μετά από εμβολιασμό σε σχέση με την άλφα ή τη δέλτα.
  • σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που νόσησαν με όμικρον χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση ασθενείς που νόσησαν με άλφα ή δέλτα.
  • η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ότι για τους ασθενείς με άλφα ή δέλτα. Επίσης, επιπρόσθετα, η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτείται για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ότι για τους ασθενείς με άλφα ή δέλτα.

Τέλος, υπενθύμισε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στους ανεμβολίαστους, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την «Δέλτα» για τους εμβολιασμένους, ενώ κατέληξε ότι «Η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή. Πρέπει όμως πλέον να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση».

πηγη: https://tvxs.gr