Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Φεβ 2022
«Φρένο» της επιτροπής στη χαλάρωση των μέτρων
Κλίκ για μεγέθυνση
INTIME09.02.2022, 17:08
 

Αρνητική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχουμε ούτε φέτος καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ δεν αναμένεται να επιτραπεί άμεσα η διασκέδαση σε όρθιους. Το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν είναι να αυξηθεί σε οκτώ ο αριθμός των καθήμενων ανά τραπέζι, από έξι που είναι σήμερα.

Βεβαίως, η μη χαλάρωση μέτρων σημαίνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στα γήπεδα, όπου επί του παρόντος η μέγιστη πληρότητα είναι 10% και με έως 1.000 άτομα θεατές.

Και ενώ το τελευταίο ήταν πιο άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να επισημαίνει ειδικά κατά την τελευταία ενημέρωση πως το ζήτημα θα επανεξεταζόταν έπειτα από μια εβδομάδα, το θέμα των ορθίων στη διασκέδαση και των Αποκριών δεν φαίνεται να ασκεί την ίδια πίεση.

Στο μεταξύ, η χώρα μετρά καθημερινά περίπου 100 νέα θύματα του ιού, με τα κρούσματα να πέφτουν αργά και να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Βασικός ορίζοντας φαίνεται να παραμένει η μεγαλύτερη χαλάρωση μέτρων για το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι «η πορεία της επιδημίας θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους». Ερωτηθείς για τις Απόκριες και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σημείωσε με νόημα ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το Πάσχα θα μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη χαλάρωση για γιορτές στο χωριό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα.

«Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση» απάντησε σε σχετική ερώτηση στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε ότι παραμένουν τα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε με τη σειρά της ότι το πρόβλημα με μορφές διασκέδασης όπως τα καρναβάλια είναι πως δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε όσους συμμετέχουν. 

Για σταδιακή αποκλιμάκωση μίλησε και ο Γιάννης Οικονόμου, μέσω του Ρ/Σ Παραπολιτικά, επισημαίνοντας «ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε (ΕΡΤ) ότι η επιτροπή θα εστιάσει στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα και στη διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου