Σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer/BioNTech οι δύο δόσεις του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού απέτυχαν να προσφέρουν ανοσιακή απόκριση συγκρίσιμη με αυτή σε εφήβους και ενηλίκους. Έτσι θα δοκιμάσουν τρίτη μειωμένη δόση του εμβολίου τους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, οι δύο δόσεις των 3 μg (μικρογραμμαρίων) έκαστη του mRNA εμβολίου τους κατά του κορονοϊού δοκιμάστηκαν τόσο σε παιδιά ηλικίας δύο, τριών και τεσσάρων ετών, όπου δεν έδειξαν να πετυχαίνουν ανοσιακή απόκριση. Ωστόσο το εμβόλιο δημιούργησε ανοσιακή απόκριση σε παιδιά έξι μηνών έως δύο ετών.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, «δεν ανιχνεύθηκαν προβλήματα ασφάλειας» και «η απόφαση για την αξιολόγηση μιας τρίτης δόσης σε παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών αντανακλά τη δέσμευση των εταιρειών να επιλέξουν προσεκτικά τη σωστή δόση, ώστε να βελτιστοποιηθεί το προφίλ κινδύνου-οφέλους».

Όπως ανακοίνωσαν, η «τυφλή» κλινική μελέτη θα συμπεριλάβει πλέον μια τρίτη δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με στόχο να αυξηθεί η προστασία των παιδιών έως πέντε ετών. Αν οι τρεις δόσεις είναι τελικά επιτυχείς, οι εταιρείες έκαναν γνωστό ότι θα υποβάλουν τα δεδομένα της δοκιμής τους στις ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ώστε να λάβουν επείγουσα άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου τους στα μικρά παιδιά.

Επίσης, οι Pfizer/BioNTech σχεδιάζουν να δοκιμάσουν μια τρίτη δόση των 10 μg σε παιδιά πέντε έως 12 ετών, ενώ ξεκίνησαν μια υπομελέτη τρίτης δόσης των 10 ή των 30 μg σε 600 εφήβους 12 - 17 ετών. Οι δοκιμές αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον και των αρχικών διαπιστώσεων ότι οι άνθρωποι που κάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας, υποστηρίζουν.

πηγη: https://tvxs.gr