Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Μάρ 2021
Κορωνοϊός / Το Θριάσιο Νοσοκομείο έμεινε χωρίς οξυγόνο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
 

Μια τρανταχτή απόδειξη ότι τα κεντρικά συστήματα παροχής οξυγόνου των νοσοκομείων δεν ενισχύθηκαν ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες μεγάλης ζήτησης οξυγόνου υψηλής ροής (όπως απαιτείται για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19) και ήδη έχουν γονατίσει αποτελεί το εξαιρετικά επείγον έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Θριασίου προς όλους τους αρμόδιους.

Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή της ΑΥΓΗΣ, κοινοποιήθηκε στις 11.30 το πρωί τη Τετάρτης 10 Μαρτίου στη διοίκηση του νοσοκομείου, στον διοικητή και στην υποδιοικήτρια της 2ης Υγεινομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο νοσοκομείο με την παροχή οξυγόνου είναι οριακή και δεν είναι δυνατόν κανείς να εγγυηθεί την ασφαλή κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Οι μετρήσεις της πίεσης οξυγόνου που γίνονται αδιαλείπτως δείχνουν τάση επιδείνωσης και είμαστε μόλις στην αρχή της εφημερίας...»: αυτή είναι η δραματική κατάσταση που περιγράφει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας (και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής) του νοσοκομείου, καλώντας τους αρμόδιους να ενεργήσουν επειγόντως ώστε να κλείσει η εφημερία της Τετάρτης 10 Μαρτίου, για να μπορέσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές «να παρέχουν στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς επαρκή ποσότητα οξυγόνου και να μην μπει σε κίνδυνο όλο το νοσοκομείο με νέες εισαγωγές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δικτύου».

Την κατάσταση της παροχής οξυγόνου βεβαιώνει ο διευθυντής υπηρεσίας του Θριασίου με δική του επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου (10.3.2021), τονίζοντας ότι «το δίκτυο παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή καλύπτει οριακά τις τρέχουσες ανάγκες».

Με απλά λόγια, το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους μηχανικά υποστηριζόμενους ασθενείς όσο και για τους μη διασωληνωμένους ασθενείς. Δεν μπορεί να αντέξει τόσους ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα οξυγόνο.

Και το Θριάσιο δεν είναι η εξαίρεση. Ανάλογες είναι οι περιγραφές των γιατρών στο νοσοκομείο της Νίκαιας (ΑΥΓΗ, 11.3) ενώ χθες το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» ξεκίνησε εφημερία το μεσημέρι χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διασωληνώσει ασθενή, καθώς ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός (αναπνευστήρες) δεν ανταποκρίνεται στα κρεβάτια που έχουν «βαφτιστεί» ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

 
Το εξαιρετικά επείγον έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Θριασίου που κοινοποιήθηκε τη Τετάρτη 10 Μαρτίου στη διοίκηση του νοσοκομείου, στον διοικητή και στην υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Απειλούν τον καταγγέλλοντα!

Θα φανταζόταν κάποιος ότι οι αρμόδιοι θα είχαν τουλάχιστον θορυβηθεί από τις αγωνιώδεις επιστολές των υπεύθυνων του νοσοκομείου. Κι όμως, η πρώτη αντίδραση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστου Ροϊλού ήταν να ζητήσει προφορικά, μέσω του διοικητή του Θριασίου, την παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας (!), ο οποίος απάντησε ότι θα την αποδεχτεί άμεσα μόνο εφόσον κατατεθεί εγγράφως.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πάνω από όλα είμαστε γιατροί και από κάθε θέση έχουμε υποχρέωση πρωτίστως να φροντίζουμε τους ασθενείς μας και τους συναδέλφους με οιοδήποτε τίμημα...» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας σήμερα το μεσημέρι, επαναλαμβάνοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί: «περισσότεροι από 100 ασθενείς νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου του νοσοκομείου, σε επικίνδυνες συνθήκες, ενώ η ανάπτυξη των 46 επιπλέον κλινών Covid έγινε χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό».

Ως αποτέλεσμα, «οι 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 6 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, Covid και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου