Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Φεβ 2024
Ισοπεδώνουν το δημόσιο ΕΣΥ: Ως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο
Κλίκ για μεγέθυνση

 Εξοργιστικός ο Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου απάντησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν για «να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους» οι γιατροί, γιατί για να έπαιρναν αυξήσεις, όπως ζητούν «θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ»

Τους ταξικούς φραγμούς στην Υγεία εγκαθιδρύει η κυβέρνηση, που πρόσφατα θεσμοθέτηση τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών που ακολούθησαν, με πρόσχημα τις μεγάλες λίστες αναμονής 100.000 ασθενών, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης του ΕΣΥ.

Οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, ήταν εξοργιστικές, καθώς υποστήριξε πως στόχος «δεν είναι να αφαιμάξουμε τους πολίτες» αλλά «να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους» οι εργαζόμενοι.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε» ισχυρίστηκε αλλά η πραγματικότητα για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ δεν κρύβεται, καθώς εμπλέκεται «καθορισμένο τιμολόγιο» ενώ θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Αναφερόμενος στην μη υποχρεώτητα του μέτρου ο υπουργός Υγείας είπε πως: «Δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε ο κ. Γεωργιάδης αδιαφορώντας για το πώς θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα παρακάτω ποσά μια οικογένεια, με ψαλιδισμένα εισοδήματα λόγω των απανωτών κρίσεων και του πληθωρισμού. 

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση «ιατρικά κριτήρια και κοστολόγηση» με αποτέλεσμα ο πολίτης να καλείται να καταβάλλει από 300 και 500 ευρώ μέχρι 1.600 ευρώ και 2.000 ευρώ.

«Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα» υποστήριξε προκλητικά. 

Κατά των αυξήσεων ο υπουργός αλλιώς «θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ» 

Παρότι ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει ότι με αυτές τις πληρωμές οι γιατροί θα παίρνουν νόμιμα το φακελάκι, σήμερα έκανε νέα «κωλοτούμπα» λέγοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε πως τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος -προς το παρόν τουλάχιστον-, από τον ιδιωτικό τομέα και θα... δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. 

Και παραδέχτηκε πως «ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αγνοώντας επιδεικτικά τη διαρκή «κραυγή» των υγειονομικών για αυξήσεις μισθών και μονιμοποιήση των συμβασιούχων, είπε πως προσπαθούμε «να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική».

«Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ» ανέφερε ο υπουργός μιας κυβέρνησης, που διατείνεται ότι διοχετεύει περισσότερα χρήματα στις δαπάνες της Υγείας.

«Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου