Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Ιαν 2023
Στενάζει στις εφημερίες το ΕΣΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας ασθενών και εργαζομένων έχει γίνει πλέον αφόρητη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
27.01.2023, 13:32
 
 
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. ● Εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις καθημερινά. ● Στο 400% (!) η πληρότητα στις παθολογικές κλινικές. ● Σημαντικές ελλείψεις γιατρών. ● Μπαλώματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα αντί για λύσεις από την κυβέρνηση, που επιμένει να ευνοεί τους ιδιώτες.

Η διασπορά σειράς από αναπνευστικές λοιμώξεις, προεξαρχόντων της Covid-19 -με τις νέες υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις «Κράκεν» και «Ορθρος»-, του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), κάνει οδυνηρά αισθητή την παρουσία της.

Οι «ήρωες με τις άσπρες μπλούζες», που καταχειροκροτήθηκαν με περισσή υποκρισία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, φωνάζουν γιατί έχουν γονατίσει, γιατί δεν πάει άλλο με τις συνθήκες γαλέρας στα νοσοκομεία της χώρας, γιατί διεκδικούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για όλους τους αρρώστους.

Η κατάσταση στην Αττική είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση, που έχει εγκαταλείψει το ΕΣΥ, διαφημίζει σχέδια επί χάρτου μέσω των φιλικών της ΜΜΕ. «Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», πέντε πυλώνες του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό. Η τραγική υποστελέχωση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και μια απερίγραπτη καθημερινότητα για τους εργαζόμενους. Η κατάσταση είναι πια αφόρητη σε κάθε γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές, που πολλές βρίσκουν κρεβάτι ύστερα από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά εφημερεύουν για όλο το λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς. Η πληρότητα των παθολογικών κλινικών ξεπερνά το 400%, ενώ οι γιατροί είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις.

Παραδεχόμενη ότι υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση από την πλευρά της διαρρέει («Πρώτο Θέμα») πως τις εφημερίες θα συνδράμουν μικρά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, εξετάζει, λέει, τη συνέργεια του «Αττικόν» με το κοντινό νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», για την αποφόρτιση του «Ευαγγελισμού» τη συνεργασία με το ΝΙΜΤΣ, όπως και του Λαϊκού με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Απορίας άξιον είναι η αναφορά της προσθήκης του νοσοκομείου «Παμμακάριστος» στις εφημερίες, καθώς συμμετέχει σε αυτές εδώ και χρόνια!

«Καμία ενημέρωση δεν έχουμε από το υπουργείο Υγείας» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, γ.γ. της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς). «Οσον αφορά τις ομάδες εφημερευόντων νοσοκομείων, από το 2016 ζητάμε ως ΕΙΝΑΠ τη δημιουργία επιτροπής με αντικείμενο την ανακατανομή των εφημερευόντων νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από καμία κυβέρνηση» προσθέτει.

Ομάδες εφημεριών

Αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας στα γραφεία διοίκησης της 2ης ΥΠΕ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα προγράμματα εφημεριών του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια αλλαγή. Οι ομάδες των συνεφημερευόντων νοσοκομείων παραμένουν σταθερά οι ίδιες:

● Ευαγγελισμός, Αττικόν, μαζί με Νέας Ιωνίας, Αλεξάνδρα και Ελ. Βενιζέλου,
● Γ. Γεννηματάς και Τζάνειο, μαζί με Σωτηρία, Ιπποκράτειο και Σισμανόγλειο,
● Λαϊκό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ΚΑΤ, μαζί με Αγ. Αναργύρους, Ελπίς και Αρεταίειο,
● Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο, μαζί με Ιπποκράτειο και Σωτηρία.

Και να υπάρξει βέβαια αλλαγή, δηλαδή να προστεθούν τα νοσοκομεία που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση. Στην προεκλογική δίνη που βρίσκεται η κυβέρνηση μια τέτοια κίνηση θα είναι άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού, ξεκαθαρίζει ο Π. Παπανικολάου. Ενδεικτικά αναφέρεται στο παράδειγμα του «Αγία Βαρβάρα», νοσοκομείου που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη έκλεισε, για να ανοίξει δύο φορές μέσα στην πανδημία μία πτέρυγά του για 2-3 μήνες με δανεικό προσωπικό (!) πάλι για λόγους εντυπωσιασμού. Δηλαδή μετακίνησε προσωπικό από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας την πρώτη φορά και από το «Αττικόν» τη δεύτερη για να λειτουργήσει μια πτέρυγα, την οποία ξανάκλεισε μετά από λίγο καιρό. Κι όλο αυτό για να «κρύψει» τα ράντζα στο «Αττικόν», το οποίο πλημμύριζε και πλημμυρίζει σε κάθε γενική εφημερία του. «Είναι επανάληψη του ίδιου έργου», μας λέει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, «θέλουν όπως και στις μεγάλες οξύνσεις της πανδημίας να ξεφορτώνουν κάποια περιστατικά, αντί να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις όπως είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το άνοιγμα των νοσοκομείων που οι ίδιοι έκλεισαν: "Αγία Βαρβάρα" και "Πατησίων"».

Για την «Αγία Βαρβάρα» «δεν υπάρχει κάτι ακόμα», μας είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου. Στο ΝΙΜΤΣ ωστόσο, εξηγεί, το ΕΚΑΒ θα διακομίζει κάποια περιστατικά τις ημέρες της γενικής εφημερίας του Ευαγγελισμού. «Μόνο το ΕΚΑΒ θα μεταφέρει κάποια περιστατικά στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούν οι ασθενείς μόνοι τους να πηγαίνουν στο ΝΙΜΤΣ» τονίζει.

Οι ιδιώτες πάνω απ’ όλα

Από τα σχέδια της κυβέρνησης φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ethnos.gr), υπέγραψε συμφωνία με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ώστε «να συνεργαστούν με τρία κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής, το Γ. Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Αττικόν, τα οποία λόγω μεγάλης προσέλευσης ασθενών βάζουν ράντζα ειδικά μετά από κάθε εφημερία». Οι δύο ιδιωτικές κλινικές, όπως εξήγησε, θα δεσμεύσουν συνολικά 60 κρεβάτια, ώστε έπειτα από κάθε εφημερία στο ΕΣΥ να υποδέχονται ασθενείς από τα τρία δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν ράντζα. Μάλιστα η διακομιδή των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές θα γίνεται αμέσως μετά το τέλος της εφημερίας. Οι ιδιωτικές κλινικές, πρόσθεσε, «θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια», αλλά «θα εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback και rebate)» και «οι ασθενείς θα νοσηλεύονται δωρεάν».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμα ότι η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για μεταφορά ασθενών αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας του κύματος των ιώσεων και της γρίπης. «Το κράτος θα πληρώνει πανάκριβα τα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών στα οποία θα παραπέμπονται μόνο όσοι έχουν καθαρή ακτινογραφία θώρακος, είναι απύρετοι και δεν έχουν καμία νευρολογική σημειολογία (δηλαδή καμία έκπτωση του επιπέδου συνείδησης)», μας λέει ο Π. Παπανικολάου και συνοψίζει: «Ο λόγος γίνεται για ασθενείς που είναι 2-3 μέρες πριν από το εξιτήριο».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας επιτροπή για τις εφημερίες στην οποία να συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ και να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ. «Να ενισχύσει η κυβέρνηση τα λειτουργούντα νοσοκομεία -μικρά και μεγάλα-, να ξανανοίξει αυτά που έκλεισε επί Γεωργιάδη (Αγ. Βαρβάρα και Πατησίων) και να σταματήσει με κάθε πρόσχημα τα δωράκια στους κλινικάρχες» επισημαίνει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ και διερωτάται: «Είναι δυνατόν, αντί να κάνει προσλήψεις, να κάνει πανάκριβα δώρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας;»

Πάνω, στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας ασθενών και εργαζομένων έχει γίνει πλέον αφόρητη. Αριστερά, αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας στα γραφεία διοίκησης της 2ης ΥΠΕ

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου