Στα κόκκινα φαίνεται να βρίσκεται η Κρήτη καθώς στο  Νοσοκομείο Ρεθύμνου χθες, χρειάστηκε να διασωληνωθούν δύο άτομα- τα οποία δεν ήταν περιστατικά κορωνοΐού- χωρίς όμως να εισαχθούν σε ΜΕΘ αφού τόσο στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, όσο και σε Νοσοκομεία γειτονικών νομών δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο κρεβάτι προκειμένου να διακομιστούν.

Η είδηση έχει ανησυχήσει την ιατρική κοινότητα του νησιού, η οποία διαπιστώνει, ότι για πρώτη φορά υπάρχει έλλειψη ελεύθερων κλινών ΜΕΘ στο νησί.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Μπάμπη Μαρκάκη ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε νωρίτερα δημοσιεύσει το τοπικό σάιτ goognet.gr:

«Δεν μπορώ να σας μιλήσω πολύ, είμαι στην ΜΕΘ μόνος αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε. «Είναι αλήθεια. Έχω έξω δύο διασωληνωμένους. Ο ένας είναι άνθρωπος από το εξωτερικό με τραχειοστομία και ο άλλος ασθενής που τον σώσαμε από ανακοπή».

Ο κ. Μαρκάκης επιβεβαιώνει ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ του νησιού είναι γεμάτες και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα. «Στο   νοσοκομείο Ρεθύμνου, είμαστε πέντε γιατροί ενώ οι κλίνες ΜΕΘ είναι εφτά»!

 

Διευθυντής Βενιζελείου: Έχουμε ξεπεράσει τα όρια

«Οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες και με την έξαρση της πανδημίας τον τελευταίο καιρό, έχουμε αυξήσει τις κλίνες covid εις βάρος άλλων» λέει στο tvxs.gr o διευθυντής της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηράκλειου, Ανέστης Κιούλπαλης.

Ο γιατρός υπογραμμίζει, ότι όλες οι δραστηριότητες στο νησί παραμένουν ελεύθερες παρά την κρίσιμη κατάσταση την ώρα που οι δυνατότητες των υγειονομικών μειώνονται συνεχώς.

«Έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Δεν έχουμε ΜΕΘ ούτε για covid, ούτε για μη covid περιστατικά. Και πριν είμαστε στριμωγμένοι, αλλά τώρα έχουν ξεφύγει τα πράγματα, η κατάσταση είναι τραγική».

Ο κ. Κιούλπαλης, λέει πως το Βενιζέλειο διαθέτει 15 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες βρίσκονται 9 covid και 6 μη covid περιστατικά. «Στα τέλη Μαϊου, όταν υποχωρούσε το 3ο κύμα, η αναλογία ήταν αντίστροφη. Ειχαμε λιγότερους ασθενείς covid. Από την ώρα που άνοιξε ο τουρισμός και απελευθερώθηκαν οι δραστηριότητες, αρχίσαμε να μην προλαβαίνουμε πάλι τα περιστατικά των ασθενών covid».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου, η ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείο Κρήτης είναι επίσης γεμάτη με 16 covid και 11 μη covid ασθενείς. Οι ΜΕΘ Χανίων και Αγ. Νικόλαου με μονοψήφιο αριθμό κλινών, είναι επίσης γεμάτες.

«Το μεγάλο πρόβλημα, είναι η έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα του εξειδικευμένου, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις» λέει ο κ. Κιούλπαλης. «Πριν την πανδημία, λειτουργούσαν στην εντατική του Βενιζελείου 9-11 κλίνες και είχαμε περισσότερους γιατρούς από όσους σήμερα με 15 κλίνες. Τώρα με την υποχρεωτική αναστολή, θα γίνει ακόμα χειρότερο το πράγμα» προσθέτει.

Στην ερώτηση μας αν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων υγειονομικών στην Κρήτη, απαντά αρνητικά:

«Περίπου το 90 % των γιατρών είναι εμβολιασμένοι και το 80% των νοσηλευτών. Ποια κοινωνική ομάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων; Και παρόλα αυτά, μας τιμωρούν με διαθεσιμότητα. Είμαι 30 χρόνια στις ΜΕΘ, δεν το έχω ξανά ζήσει αυτό».

πηγη: https://tvxs.gr