Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Δεκ 2021
Ταξίδι-εμπειρία στον μυστικισμό του Τζιμ Μόρισον
Κλίκ για μεγέθυνση

Δημήτρης Τσιάμης

09.12.2021, 18:09
 
Η ομάδα Per Theater Formance παρουσιάζει μια χοροθεατρική περφόρμανς εμπνευσμένη από το έργο και τη ζωή του θρύλου των Doors.

Τα γενέθλια του Τζιμ Μόρισον ήταν χθες και συνειρμικά σκαλώσαμε στη χοροθεατρική παράσταση όπου «πρωταγωνιστούν» οι στίχοι και οι μελωδίες του «ηλεκτρικού σαμάνου», η οποία, όπως κι εκείνος, αντλεί από τον μυστικισμό των σαμάνων, επιχειρώντας να μας συνδέσει με τον ανώτερο ή βαθύτερο εαυτό μας σε μια εποχή που ίσως χρειαζόμαστε ένα ταξίδι στην ελευθερία και την ομορφιά της ζωής. Πόσο μάλιστα που η ομάδα Per Theater Formance, που παρουσιάζει την παράσταση «Mojo Risin’» -αναγραμματισμός του ονόματος του Jim Morrison στο τραγούδι «L.A.Woman»-, έχει αφιερώσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ τελετουργίας και παραστατικών τεχνών.

Ζητήσαμε από τον σκηνοθέτη του έργου Δημήτρη Τσιάμη να μας τη... μεταφράσει:

«Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της πολυετούς μελέτης μας στις σχέσεις μεταξύ θεάτρου και τελετουργίας, εστιάσαμε στις παραδόσεις του σαμανισμού που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το πλέον πανάρχαιο, προθρησκευτικό λατρευτικό φαινόμενο, που έχει μια παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση με διαφορετικές εκφάνσεις στις οποίες όμως συναντάμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Σε πάρα πολλές από αυτές ο σαμάνος είναι για την κοινότητα ένας διαμεσολαβητής μεταξύ των ανθρώπων και του κόσμου των θεών, είναι θεραπευτής και συχνά έχει τον ρόλο του μάντη: καλείται να προβλέψει κρίσιμα για την κοινότητα θέματα. Μέσα από όλες αυτές τις ιδιότητες αυτό που συναντάμε είναι έναν πολυ-καλλιτέχνη, γιατί ο σαμάνος παίζει τύμπανο, τραγουδάει, χορεύει, ερμηνεύει διάφορους ρόλους πνεύματα, θεούς, προγόνους, που συναντάει σε αυτά τα πνευματικά ταξίδια, ζωγραφίζει, επιμελείται τα κουστούμια του. Με λίγα λόγια συναντάμε τις απαρχές της τέχνης και μια σύνδεσή της με τις περιοχές που θα ονομάζαμε πνευματικές, με αυτό που θα λέγαμε ιερό. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλαμε να ανατρέξουμε σε αυτό το φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα...».

• Και πού μπαίνει ο Μόρισον;

Ο σαμανισμός είναι κάτι που τον είχε επηρεάσει πολύ καθορίζοντας την προσωπική του μυθολογία. Οταν ήταν τεσσάρων ετών έγινε μάρτυρας ενός τροχαίου. Ενα φορτηγό με Ινδιάνους είχε ανατραπεί και ως παιδί είδε τις ψυχές τους να φεύγουν και να μπαίνουν στο δικό του σώμα, ιστορία που διηγείται πολύ συχνά με αναφορές της στα τραγούδια του. Είχε άλλωστε χαρακτηριστεί «ηλεκτρικός σαμάνος»: στις συναυλίες του ήταν έντονο το στοιχείο της τελετής, υπάρχουν ντοκουμέντα από λάιβ και τις συγκλονιστικές στιγμές που επιβάλλει μια σιωπή ώστε να αφουγκραστούν όλοι αυτό που είχε έρθει εκείνη τη στιγμή στο πλήθος. Οι αναφορές του, η ανάδυση συμβόλων μοιάζουν πολύ με τις αφηγήσεις του ταξιδιού των ίδιων των σαμάνων για τα δικά τους πνευματικά ταξίδια. Αυτόν τον συνδυασμό διαπραγματευόμαστε σε αυτή την παράσταση: το υλικό από το έργο του Μόρισον με τα στοιχεία που αντλήσαμε κατά τη μελέτη μας πάνω στον σαμανισμό και τα οποία θεωρούμε κρίσιμα για τις παραστατικές τέχνες. Επειδή κάνουμε ερευνητικό θέατρο το ζητούμενο δεν είναι μόνο να προσφέρουμε κάτι το οποίο θα είναι σημαντικό για την εμπειρία της θέασης αλλά και κάτι το οποίο θα διερευνά μια περιοχή που δεν είναι τόσο γνωστή και θα είναι χρήσιμο για τις ίδιες τις παραστατικές τέχνες σήμερα. Κι επειδή με ρωτήσατε τι θα δουν οι θεατές, θα δούνε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί, περισσότερο από μια χοροθεατρική παράσταση ή ένα θέαμα, μια εμπειρία που μας συνδέει με τον ανώτερο η βαθύτερο εαυτό μας, καθώς μέσω των πνευματικών ταξιδιών ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει και να συνδέεται με την εκστατική φύση του...

📌 Info: «Mojo Risin’» από τους Per Theater Formance. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιάμης. Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου. Σκηνογραφία: Νίκη Ψυχογιού. Σύνθεση μουσικής: Βασίλειος Οικονομίδης. Ερμηνεύουν: Πένυ Ελευθεριάδου, Φαίδρα Σούτου, Γιώργος Σταυριανός, Δημήτρης Τσιάμης. «Bios» (Πειραιώς 84) μέχρι την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00. Διάρκεια 60' χωρίς διάλειμμα. Εισιτήρια 8 (ανέργων)-12 € στο viva.gr και στο ταμείο του «Bios», τηλ. κρατήσεων: 210-3425335.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου