Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Ιούλ 2020
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου γιορτάζει τα 50 χρόνια του με «Θάνατο του εμποράκου». Σκηνοθετεί ο Νεοκλής Νεοκλέους, Γουίλι ο Γιώργος Μουαΐμης, Λίντα η Λέα Μαλένη.
Κλίκ για μεγέθυνση

Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση

Με τον «Θάνατο του εμποράκου» θα γιορτάσει το 2021 τα 50 του ευδόκιμα χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Το δράμα του Άρθουρ Μίλερ ανεβαίνει τον προσεχή Ιανουάριο, στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, με τον Γιώργο


Μουαΐμη στο ρόλο του Γουίλι Λόμαν και Λίντα Λόμαν την Λέα Μαλένη.



Στο έργο, το καλύτερο, ίσως και, σίγουρα, το πιο γνωστό του συγγραφέα του κι απ’ τα κορυφαία του αμερικάνικου θεάτρου, που ’κανε την πρεμιέρα του το 1949 στην Νέα Ιόρκη -στο Μπρόντγουέι-, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν, με Γουίλι τον Λι Τζ. Κομπ και Λίντα την Μίλντρεντ Ντάνοκ, είχε εξαιρετική επιτυχία, τιμήθηκε, ως το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς, με το Βραβείο «Πούλιτζερ» για Θεατρικό Έργο, το Βραβείο «Τόνι» και το

Βραβείο του Κύκλου Κριτικών Θεάτρου της Νέας Ιόρκης και παίζεται, έκτοτε, αδιαλείπτως σ’ ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύοντας την αντοχή του, ο Άρθουρ Μίλερ αποδομεί το Αμερικάνικο Όνειρο.

Σε μια εποχή όπου οι συνέπειες του κραχ του 1929 είναι ακόμα αισθητές, ο αντιηρωικός ήρωάς του, ο Γουίλι Λόμαν, ο «εμποράκος» του τίτλου, ένας μεσόκοπος, περιοδεύων στις αμερικάνικες Πολιτείες πλασιέ, με την απόδοσή του σε κάμψη, απολύεται απ’ τη δουλειά του και συνειδητοποιεί τι σημαίνει αμείλικτος καπιταλισμός καθώς βλέπει ότι ούτε οι δυο νεαροί γιοι του, ο Μπιφ κι ο Χάπι, πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες του/τους, οδηγούμενοι κι αυτοί στην αποτυχία. Η λύση που θα δώσει, απογοητευμένος και απελπισμένος, παρά τη συμπαράσταση της Λίντα, της στοργικής γυναίκας του, θα ’ναι οριστική...

Είναι η τρίτη φορά που το έργο του Μίλερ ανεβαίνει στην Κύπρο. Πρωτοπαρουσιάστηκε τη σεζόν 1970/1971 στο Θέατρο του ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου), Θέατρο ιστορικής σημασίας για το κυπριακό θέατρο, προκάτοχο του ΘΟΚ, σε  σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, με Γουίλι τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη και Λίντα την Δέσποινα Μπεμπεδέλη -αξιοσημείωτο, ότι τα σκηνικά υπέγραφε ο ζωγράφος και γραφίστας Άντης Ιωαννίδης, πατέρας του Αλκίνοου- ενώ το 1990/1991 ανέβηκε απ’ τον Χρήστο Ζάννο, στο «Σατιρικό Θέατρο» της Λευκωσίας, με πρωταγωνιστές τον Στέλιο Καυκαρίδη και την Πόπη Αβραάμ.


Το πιο πρόσφατο ελληνικό ανέβασμα του «Θάνατου του εμποράκου» στον ελλαδικό χώρο -όπου το έργο πρωτοπαρουσίασε, φυσικά, ο Κάρολος Κουν στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης» το 1962/1963, με τον Γιώργο Λαζάνη και την Πόπη Δανιήλ- ήταν μόλις την περασμένη σεζόν 2019/2020, στην Αθήνα, στο «Εμπορικόν», απ’ τον Γιώργο Σκεύα, για τα «Αθηναϊκά Θέατρα», με τον


Δημήτρη Καταλειφό και την Μαρία Καλλιμάνη στους δυο βασικούς ρόλους, παράσταση που διακόπηκε όταν τα θέατρα έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

Τον Νεοκλή Νεοκλέους, ως ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα

μέσα από διάφορες παραστάσεις. Η πιο πρόσφατη, ο εκτεταμένος ποιητικός μονόλογος «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου, εμπνευσμένος απ’ το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου που αντιστάθηκε ηρωικά στην αγγλική κατοχή της Κύπρου και που οι Άγγλοι τον σκότωσαν, μονόλογος τον οποίο έφερε στην Αθήνα κι ερμήνευσε, σε σκηνοθεσία του -έξοχη παράσταση κι ερμηνεία-, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο τέλος της σεζόν 2017/2018. Στον «Θάνατο του εμποράκου», που θ’ ανεβεί στην παλιά μετάφραση που υπογράφουν ο Νίκος Οικονομόπουλος κι ο Μίμης Μπεράχας, ο Νεοκλής Νεοκλέους θα κρατήσει και το ρόλο του Μπεν Λόμαν -του αδερφού του Γουίλι- ενώ τη μουσική έχει αναλάβει ο Γιώργος Καλογήρου.


Να σημειωθεί ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ιδρύθηκε το 1971, πάνω σε οργανωτική μελέτη του ελλαδίτη σκηνοθέτη Τάκη Μουζενίδη που ’χε κληθεί στην Κύπρο, κι έδωσε την πρεμιέρα της ιδρυτικής παράστασής του στις 18 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (απ’ το 2012 στεγάζεται σε σύγχρονο, καλά οργανωμένο θέατρο), με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του επίσης Ελλαδίτη Νίκου Χατζίσκου ο οποίος ήταν κι ο πρώτος διευθυντής του Θεάτρου. 

Στο μεταξύ, η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΘΟΚ  Σάββα Κυριακίδη έχει λήξει. Η θέση έχει προκηρυχθεί κι η επιλογή αναμένεται τον Οκτώβριο.

at July 24, 2020

πηγη:http://totetartokoudouni.blogspot.com/

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου