Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 05 Μάι 2021
Βασίλης Διαμαντόπουλος: ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος (15 Νοεμβρίου 1920 – 5 Μαΐου 1999) υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Στο Θέατρο Τέχνης έκανε το ντεμπούτο του το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του, Κάρολο Κουν, στην ιστορική παράσταση της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν, με την οποία το «Θέατρο Τέχνης» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο «Αλίκης» (νυν «Μουσούρη»).

Μέχρι και το 1949, που παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης, ερμήνευσε περισσότερους από 30 ρόλους που τον καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου. Ανάμεσα στα έργα που έπαιξε ήταν και τα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο, «Ρόσμερσχολμ» και «Βρικόλακες» του Ίψεν, «Για ένα κομμάτι γης» του Κόλντγουελ, «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Εμείς και ο χρόνος» και «Ο ανακριτής έρχεται» του Πρίσλεϊ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» και «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και «Άννα Λουκάστα» του Τζόρνταν.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας στη «Νίνα» του Ρουσέν και το καλοκαίρι του 1950 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Ανώμαλος Προσγείωσις» στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου, ρόλο που δόξασε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην κινηματογραφική εκδοχή της κωμωδίας το 1965 με τον τίτλο «Υπάρχει και Φιλότιμο». Μέσα στον ίδιο χρόνο προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί έπαιξε σε παραστάσεις σταθμούς: «Ερρίκος Δ’» του Πιραντέλο, «Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ, «Τρεις αδελφές» και «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρντ Σο, τα περισσότερα σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-4000

Στιγμιότυπο από την ταινία «Νόμος 4000»

Τη σεζόν 1953-1954 συγκροτεί προσωπικό θίασο και ανεβάζει το έργο «Εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Ντε Φιλίπο, πάλι με σκηνοθέτη τον Κουν και το «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Πιραντέλο. Το καλοκαίρι του 1954 συνεργάζεται με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου και ερμηνεύει το ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σέξπιρ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Εθνικού Κήπου». Τη σεζόν 1954-1955 κάνει μία έκτακτη εμφάνιση στο νέο «Θέατρο Τέχνης», που έχει ξεκινήσει την πορεία του στο υπόγειο του «Ορφέα», με τα μονόπρακτα του Τσέχοφ «Αρκούδα», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» και του Πιραντέλο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα».

vasilis-diamantopoulos-2

Επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο το 1956 και συμμετέχει στις παραστάσεις «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σέξπιρ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Η ηδονή της τιμιότητας» του Πιραντέλο, «Η άμαξα» του Μεριμέ, «Βασιλιάς Ληρ» και «Οθέλος» του Σέξπιρ.

Το 1958 είναι έτος – σταθμός στην καριέρα του. Ιδρύει το «Νέο Θέατρο», που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο «Αλάμπρα» και λειτουργεί έως το 1966 με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφό του Μαρία Αλκαίου. Ανεβάζει τα έργα: «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη, «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Κασόνα,­ μία παράσταση που αφήνει εποχή και γίνεται θρύλος,­ «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Γαλιλαίος» του Μπρεχτ, «Σαββάτο, Κυριακή, Δευτέρα» του Ντε Φιλίπο, «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Σταύρου – Φραγκιά, «Το νησί της Αφροδίτης» του Πάρνη, «Αθάνατη πολυαγαπημένη» του Ρούσσου, όπου ερμήνευσε τον Μπετόβεν, άλλον ένα ρόλο του που πολυσυζητήθηκε, «Η τύχη της Μαρούλας» του Κορομηλά και άλλα. Για την προσφορά του τότε είχε τιμηθεί από την πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.

%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac

Με τον Γιώργο Μιαλακόπουλο στη σειρά “Εκείνος κι εκείνος”

Η δικτατορία ανακόπτει τη θεατρική του πορεία. Αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, αλλά θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1970. Αρχικά συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) και αργότερα με το «Θέατρο Σάτιρα» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στου οποίου την ίδρυση συμμετείχε και ο ίδιος. Οι δυο τους το 1972 θα γράψουν ιστορία στη μικρή οθόνη με τη συμμετοχή τους στην τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος», με τα γεμάτα αντικαθεστωτικούς υπαινιγμούς κείμενα του Κώστα Μουρσελά.

Ένα χρόνο αργότερα οι δύο ηθοποιοί θα κάνουν μία ακόμα επιτυχία περιοδεύοντας στην Ελλάδα με την πολιτική επιθεώρηση «Ω, τι κόσμος, μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου, αλλά και με τα έργα «Ας παίξουμε τους δολοφόνους» του Φάιφερ και «Συνεργός» του Ντίρενματ.

hqdefault

Τα επόμενα χρόνια εμπλουτίζει το προσωπικό του δραματολόγιο με πρωταγωνιστικές εμφανίσεις σε μερικά ακόμα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου: «Ασήμαντος πόνος» του Πίντερ, «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου, «Σφήκες» του Αριστοφάνη, «Παραθεριστές» του Γκόρκι, «Φοίνισσες» του Ευριπίδη με σκηνοθέτες τον Μίνωα Βολανάκη, τον Ντίνο Γιαννόπουλο, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Λεωνίδα Τριβιζά και άλλους. Θα παίξει τον Καρένιν στην «Άννα Καρένινα» του Τολστόι, που ανεβάζει η Κάτια Δανδουλάκη, θα ανεβάσει ο ίδιος στη Νίκαια το «Μίστερο μπούφο» του Ντάριο Φο, θα παίξει με την Κατερίνα Βασιλάκου «Δωδέκατη νύχτα» του Σέξπιρ, με τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ και θα είναι ο Αζντάκ στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ και ο Βολπόνε στην ομώνυμη κωμωδία του Μπεν Τζόνσον, που ανεβάζει ο Μίνως Βολανάκης.

vasilis-diamantopoulos-1

Το 1993 ιδρύει το «Σύγχρονο Θέατρο» και ανεβάζει την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. Εκεί έπαιξε και τον τελευταίο του ρόλο στο θέατρο. Είχε γράψει, επίσης, το θεατρικό «Οι καλικαντζαραίοι», που παρουσίασε το 1979 στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Στον κινηματογράφο είχε λίγες και επιλεκτικές εμφανίσεις και με το ταλέντο και το κύρος του, έδινε αξία στο ρόλο και ανέβαζε το επίπεδο του έργου. Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε ήταν ο «Μαρίνος Κοντάρας» του Τζαβέλλα, «Τελευταία αποστολή» του Τσιφόρου, «Νυχτερινή περιπέτεια» του Τερζάκη, «Η αρπαγή της Περσεφόνης» του Γρηγορίου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ερωτικές ιστορίες» του Καψάσκη, «Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ» του Μανθούλη και «Νόμος 4000» του Δαλιανίδη. Το 1981 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα». Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Βασίλη Μπουντούρη «Μπίζνες στα Βαλκάνια» (1997).

vasilis-diamantopoulos-bg

Στην τηλεόραση εμφανίσθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από τα πρώτα βήματα του ΕΙΡ (σημερινής ΕΡΤ), με το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του» (1966). Εκτός από το «Εκείνος κι εκείνος», έπαιξε σε σειρές, όπως «Ο συμβολαιογράφος», «Χατζηεμμανουήλ», «Αλέξανδρος Δελμούζος», «Λαυρεωτικά», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και στην τηλεταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» (1981), όπου υποδύθηκε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Το 1977 έγραψε και σκηνοθέτησε την κωμική σειρά «Από την κλειδαρότρυπα», με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Χρυσούλα Διαβάτη και τον Θύμιο Καρακατσάνη.

Δίδαξε υποκριτική από νέος στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ίδρυσε και δική του δραματική σχολή, που λειτούργησε παράλληλα με το «Νέο Θέατρο». Το 1983 δημιούργησε το «Θεατρικό Εργαστήρι» και το 1994 τη δραματική σχολή «Ίασμος».

Υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και είχε αναπτύξει συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΚΚΕ.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82

Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής εργαστηρίου υποκριτικής τέχνης για νέους ηθοποιούς. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1999 από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στη Γενική Κλινική Αθηνών, λόγω υποκεφαλικού κατάγματος του αριστερού μηριαίου που υπέστη από πτώση. Παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με την ηθοποιό Τώνια Καράλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη, και εν συνεχεία με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε έναν γιο.

Φιλμογραφία

Θέατρο

  • Ανάκριση (1993)
  • Βαλπόνε (1989)
  • Βαζελληνίδες, Βαζέλληνες (1985)
  • Η δωδεκάτη νύχτα του κυρίου Σαίξπηρ (1978)
  • Γαλιλαίος (1961)
  • Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια (1959)
  • Παραμύθι χωρίς όνομα (1958)
  • Χειμωνιάτικο παραμύθι (1956)
  • Ο άνθρωπος, το χτήνος και η αρετή (1953)
  • Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1954)
  • Η αρκούδα, Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού (1954)
  • Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης (1952)
  • Ερρίκος Δ΄(1950)
  • Αχ, αυτά τα φαντάσματα (1948)
  • Λεωφορείο ο πόθος (1948)
  • Υπόθεση Ουίσλο (1948)
  • Ο ανακριτής έρχεται (1947)
  • Ήταν όλοι τους παιδιά μου (1947)
  • Πόθοι κάτω απ’ τις λεύκες (1947)
  • Ο γάμος της Μπάρμπαρα – Στις θάλασσες του Βορρά (1946)
  • Για ένα κομμάτι γης (1946)
  • Εμείς και ο χρόνος (1946)
  • Το φιόρο του Λεβάντε (θέατρο)(1947)
  • Αγριόπαπια (1943)
  • Σουάνεβιτς (1942)
  • Το πρώτο έργο της Φάννυ (1942)

Τηλεοπτικό θέατρο

  • Ένα κάρο μέσα στο σαλόνι (1989) ΕΤ1
  • Σφήκες (1978) ΕΡΤ
  • Αυτός και το παντελόνι του (1966) ΕΙΡ
  • Θαλασσινά δράματα (1975) ΥΕΝΕΔ
  • Το μονόπρακτο της Πέμπτης (1972)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Μπίσνες στα Βαλκάνια (1999) ΕΤ1
  • Νίκος Καζαντζάκης: Αναζητώντας το Θεό (1998) ΕΤ1
  • Η αγαπη αργησε μια μερα (1998)
  • Το γελείον του πράγματος: Ο εφευρέτης (1995) ΑΝΤ1
  • Το γελοίον του πράγματος(1994, Ant1)
  • Εκμέκ παγωτό(1991) Mega
  • Η δε πόλις ελάλησεν (1990) ΕΤ1
  • Πέρα απ’ τον ορίζοντα (1990) ΕΤ1
  • Βιος και πολιτεία του Χαράλαμπου Κ (1989)
  • Αλέξανδρος Δελμούζος (1987) ΕΤ2
  • Σιγά η πατρίδα κοιμάται (1987) ΕΤ1
  • Κεφαλονίτικες ιστορίες (1986) ΕΡΤ
  • Μικρές αγγελίες (1985) ΕΡΤ2
  • Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985) ΕΡΤ
  • Χατζημανουήλ(1984, ΕΡΤ)
  • Χατζημανουήλ (1984) ΕΡΤ
  • Βραδυά επιθεώρησης (1984) ΕΡΤ
  • Από τη ζωή των ανθρώπων (1983) ΕΡΤ2
  • Άνθρωποι και ανθρωπάκια (1982) ΥΕΝΕΔ
  • Οι απόμαχοι (1982) ΕΡΤ
  • Ορκιστείτε παρακαλώ (1982) ΥΕΝΕΔ
  • Τα Λαυρεωτικά (1982) ΕΡΤ
  • Κίτρινος φάκελος (1981) ΕΡΤ
  • Ο συμβολαιογράφος (1979) ΕΡΤ
  • Από την κλειραρότρυπα (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Γαλήνη (1976) ΕΡΤ
  • Χαίρε Τάσο Καρατάσο(1985, ΕΡΤ)
  • Ο συμβολαιογράφος(1979, ΕΡΤ)
  • Εκείνος κι εκείνος(1972-74 (ΕΙΡΤ) & 1989 (ET2)
  • Το άδειο σπίτι (1974) ΥΕΝΕΔ
  • Άγνωστος Πόλεμος(1971-74, ΥΕΝΕΔ)
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου