Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2022
Η πολιτική αυτοχειρία ενός άπειρου προέδρου
Κλίκ για μεγέθυνση













AP Photo/Juan Karita


09.12.2022, 15:21
 
 
Ο Πέδρο Καστίγιο δέχτηκε λυσσαλέο πόλεμο, κατασυκοφαντήθηκε και αδικήθηκε, όμως έκανε και ένα ανεπανάληπτο λάθος που έβαλε... ταφόπλακα στη σύντομη προεδρική θητεία του. ● Η κίνησή του να διαλύσει τη Βουλή ήταν η χειρότερη δυνατή «απάντηση» στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τον καθαιρέσει, οι οποίες τελικά στέφθηκαν με επιτυχία. ● Τώρα, κινδυνεύει με εξορία ή φυλάκιση.

Από το προεδρικό μέγαρο του Περού στις φυλακές Μπαρμπαντίγιο (όπου κρατείται ο πρώην δικτάτορας Αλμπέρτο Φουχιμόρι), ο Πέδρο Καστίγιο χρειάστηκε 16 μήνες μιας υπό πολιορκία θητείας, με ενορχηστρωμένες απόπειρες της πιο αντιδραστικής αντιπολίτευσης για να παραλύσουν την κυβέρνηση και να τον απομακρύνουν από την εξουσία, σωρεία λαθών και προβληματικών διορισμών, υπαναχωρήσεων από τις υποσχέσεις του για «βαθιά αλλαγή», ρήξη με συμμάχους του και μια ακατανόητη όσο και απονενοημένη κίνηση πολιτικής αυτοχειρίας με την αντισυνταγματική απόφασή του να διαλύσει τη Βουλή – και μάλιστα λίγες ώρες πριν συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος το αίτημα καθαίρεσής του που κινούσε η αντιπολίτευση.

«Οι πιο ακραίοι πολιτικοί αντίπαλοι ενώνονται με μοναδικό σκοπό να οδηγήσουν σε αποτυχία την κυβέρνηση ώστε να πάρουν την εξουσία χωρίς να έχουν κερδίσει εκλογές», είπε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα που διάβασε την Τετάρτη, καταλήγοντας πως για την προάσπιση της δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή, εγκαθιστά μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και θα κηρύξει εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση και εκπόνηση νέου Συντάγματος. Κι ενώ είχε επανειλημμένα και ρητά απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, ακόμη και ενώπιον του (υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ) Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όπου είχε βρεθεί πρόσφατα, τώρα ζήτησε την παρέμβαση για να αποτραπεί μια «δημοκρατική εκτροπή» από πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο Καστίγιο απάντησε με αυτό τον τρόπο στην τρίτη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον καθαιρέσει ως «ηθικά ανίκανο» για να ασκήσει το αξίωμά του λόγω (αυτή τη φορά) της διερεύνησής του από τη Γενική Εισαγγελία για διαφθορά. Προσπάθεια που δεν ήταν διόλου βέβαιο ότι θα στεφόταν με επιτυχία. Οι δυνάμεις της συμπολίτευσης είχαν 42 ψήφους και χρειάζονταν μόνο ακόμη 2 για να αποτρέψουν την πλειοψηφία των 87 ψήφων (στις 130) που απαιτείται για να περάσει η καθαίρεση. Η δε αντιπολίτευση δεν είχε εξασφαλίσει ένα τόσο αρραγές μέτωπο, όπως έδειχναν κι οι απειλές που εξαπέλυε κατά των πιο μετριοπαθών μελών της, ότι «τώρα ή σκοτώνουμε ή πεθαίνουμε».

Ακόμη κι αν η διαδικασία καθαίρεσης μπορεί να ήταν έωλη νομικά ή συνταγματικά, κι ανεξάρτητα από την τελική της έκβαση, η κίνηση του Καστίγιο έφερε μνήμες από το αυτοπραξικόπημα που έκανε ο Φουχιμόρι το 1992. Ωστόσο, αν τότε εκείνος είχε τη στήριξη στρατού, επιχειρηματιών, μίντια, τώρα ο Καστίγιο απέμεινε μόνος. Τόσο ώστε ούτε καν τον στήριξαν οι πιο στενοί συνεργάτες κι υπουργοί του, ενώ ακόμη και το μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού PL, του οποίου υπήρξε υποψήφιος (και από το οποίο αποστασιοποιήθηκε σύντομα), χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την απόφασή του. Ετσι, στην ψηφοφορία που μετά τις εξαγγελίες του έγινε κανονικά στη Βουλή, η καθαίρεσή του υπερψηφίστηκε με 101 ψήφους.

Στρατός, αστυνομία, Συνταγματικό Δικαστήριο αντέδρασαν αμέσως αρνούμενοι να αποδεχτούν την εντολή του. Ο Καστίγιο συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του με την κατηγορία της συνωμοσίας και στάσης. Και την ίδια ημέρα η αντιπρόεδρός του, Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε πρόεδρος με τις ευλογίες όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων.

Η 60χρονη νομικός, που στις αρχές του χρόνου επίσης διαγράφηκε από το PL διαφωνώντας σε καίριες θέσεις του, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε «εκεχειρία», ζήτησε (σαν να μην ήταν ώς τώρα μέλος της κυβέρνησης) λίγο χρόνο για να «διασώσουμε τη χώρα μας από τη διαφθορά και την ακυβερνησία» και υποσχέθηκε να παλέψει για «τους αποκλεισμένους» εν μέσω επευφημιών του νομοθετικού σώματος, που επέδειξε μια εντυπωσιακή ομόνοια. Τόσο εντυπωσιακή που η Κέικο Φουχιμόρι, ηγέτιδα της πιο ακροδεξιάς δύναμης της χώρας, πρόσφερε στη νέα πρόεδρο «τη στήριξη» του κόμματός της.

Απειρος πολιτικά κι έχοντας χάσει ερείσματα, ο Καστίγιο είτε αποφάσισε μόνος του μια απεγνωσμένη έξοδο που με βεβαιότητα θα τον οδηγούσε στην εξορία ή τη φυλακή, είτε εξαπατήθηκε από συμμάχους του που του υποσχέθηκαν να στηρίξουν τη διάλυση της Βουλής έχοντας συμφωνήσει με τμήμα της αντιπολίτευσης για να τον εκπαραθυρώσουν μια ώρα αρχύτερα και κυρίως με βάσιμες αιτιάσεις.

Εντυπωσιακή σύμπτωση από αυτή την άποψη, γράφουν οι New York Times, είναι πως «48 μόλις ώρες πριν ορκιστεί πρόεδρος η Μπολουάρτε –πολύ βολικά–, η υποεπιτροπή Συνταγματικών Κατηγοριών της Βουλής έβαλε στο αρχείο καταγγελία εναντίον της για ατασθαλίες στο Εθνικό Μητρώο Ταυτοτήτων και Δημοτολογίου (Reniec) όπου εργαζόταν από το 2007, κι όπου είχε καταθέσει αίτημα (που απορρίφθηκε) για να μπορεί να είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία στις εκλογές του 2021».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου