Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 22 Δεκ 2022
Ιράν: το θεοκρατικό-στρατοκρατικό καθεστώς στήνει αγχόνες για την εξεγερμένη νεολαία
Κλίκ για μεγέθυνση









 
 

της Αντωνίας Πάνου
Πηγή: ΚΟΜΜΟΝ

Αντικρίζοντας την εικόνα στον διαδικτυακό ιστότοπο της LeMonde.fr έπαθα κυριολεκτικά σοκ. Μου θύμισε τα σώματα ή σκέτα τα κεφάλια του Άρη και των ανταρτών του, που κρέμονταν από τα δέντρα της Λαμίας.

Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν, έντεκα άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο. Το καθεστώς στο Ιράν έπαυσε, σαν αποδιοπομπαίο τράγο, την αστυνομία ηθών –για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις– αλλά εξαπέλυσε σωρεία δικών και καταδικών, με ανηλέητες ποινές.

Όπως αναφέρεται σε πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ιρανοί αυτές τις ημέρες ξυπνούν έντρομοι μήπως έχουν γίνει και άλλες εκτελέσεις οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται κατά την πρωινή προσευχή –λίγο πριν την ανατολή του ήλιου.

Για τις εκτελέσεις και τους εκτελεσμένους

Η πρώτη ήταν στις 8 Δεκέμβρη όπου ο 23χρονος Mohsen Shekari -διαδηλωτής- εκτελέστηκε στη φυλακή Gohardasht, 30 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, κρυφά, δίχως την παραμικρή δημοσιοποίηση.

Η δεύτερη αφορούσε τον Majidreza Rahnavard επίσης 23 χρονών και επίσης διαδηλωτή, που απαγχονίστηκε σε μια δημόσια πλατεία στη Mashhad -γενέθλια πόλη του- στα ανατολικά της χώρας. Καμία επίσημη ανακοίνωση για την εκτέλεσή του. Σύμφωνα όμως με φωτογραφίες που δημοσίευσαν επίσημα ιρανικά πρακτορεία, αρκετές δεκάδες άτομα ήταν παρόντα κατά τον απαγχονισμό. Ένθερμοι, φαίνεται, υποστηρικτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που ειδοποιήθηκαν να ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τον απαγχονισμό. Ανάμεσά τους και γυναίκες που φορούν το τσαντόρ, έκφραση της πίστης τους στο καθεστώς.

 Majidreza Rahnavard, 23, κατά τη διάρκεια της δίκης του στις 29 Νοεμβρίου 2022. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MIZAN

 

Σύμφωνα πάντα με τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία κανένας από τους δύο άνδρες, που καταδικάστηκαν για «εχθρότητα κατά του Θεού», δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο της επιλογής του.

Ο Mohsen Shekari που απαγχονίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022, εκτελέστηκε δεκαοκτώ ημέρες μετά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό, ενώ, ακόμα και σύμφωνα με τον ιρανικό ποινικό κώδικα, οι καταδικασθέντες έχουν είκοσι ημέρες για να ασκήσουν έφεση.

Ο Majidreza Rahnavard εκτελέστηκε επτά ημέρες πριν από το τέλος αυτής της περιόδου.

Λίγες ώρες μετά τους απαγχονισμούς, η εθνική τηλεόραση μετέδωσε τις ομολογίες των δύο ανδρών. Ο Mohsen Shekari εμφανίστηκε, μπροστά στην κάμερα με το δεξί του μάγουλο να φέρει τα σημάδια μιας πληγής, δεδηλωμένη απόδειξη ότι ο άνδρας βασανίστηκε και ότι οι αρχές δεν επιδιώκουν πλέον να κρύψουν, παρά να εμφανίσουν, την κακομεταχείριση που επιφυλάσσουν στους κρατούμενους. Ο Majidreza Rahnavard κινηματογραφήθηκε με δεμένα τα μάτια και το αριστερό του χέρι στο γύψο, ενώ ομολόγησε ότι σκότωσε δύο μέλη των μπασίτζι, των παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων που συνδέονται με τους φρουρούς της επανάστασης.

Ο Mohsen Shekari, 23 ετών, απαγχονίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Σε video που γυρίστηκε ως προσωπική ομολογία και μεταδόθηκε στην εθνική τηλεόραση -λίγες ώρες μετά τον απαγχονισμό του- το δεξί του μάγουλο φέρει τα σημάδια τραυματισμού. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TASNIM

 

Ο Mohsen Shekari και ο Majidreza Rahnavard θάφτηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι οικογένειές τους που δεν είχαν ενημερωθεί ούτε καν για την επιβεβαίωση της θανατικής ποινής στα παιδιά τους. Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν ότι άρπαξαν τα όπλα με σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή, την περιουσία ή την τιμή ανθρώπων για να προκαλέσουν φόβο ή να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Κατά τις δίκες του Mohsen Shekari και του Majidreza Rahnavard, δεν αποκαλύφθηκαν τεκμήρια αυτών των κατηγοριών.

Δικηγόροι, νομικοί, λόγιοι και μέλη του κλήρου, ακόμη και εντός της χώρας, έχουν εγείρει αμφιβολίες για τη δίκαιη δίκη των δύο Ιρανών και την ποινή που επιβλήθηκε σε βάρος τους.

Αθρόες οι δικαστικές ποινές για τους διαδηλωτές

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα Πρωτοδικεία της Επανάστασης έχουν ήδη εκδώσει τουλάχιστον άλλες 11 θανατικές ποινές που συνδέονται με διαδηλώσεις.

Ένας από τους υπόλοιπους θανατοποινίτες, ο Sahand Nour Mohammadzadeh, στις αρχές Δεκεμβρίου καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή έβαλε φωτιά σε κάδο σκουπιδιών και μετακίνησε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα. Σε μια ηχογράφηση του από συγκρατούμενό του, που αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Fashafouyeh – που βρίσκεται στα νότια της Τεχεράνης, όπου και κρατείται ο νεαρός άνδρας – ο Mohammadzadeh απορρίπτει την κατηγορία εναντίον του, δηλαδή «την εχθρότητα κατά του Θεού». Εξηγεί ότι αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος, λόγω των πιέσεων που δέχτηκε στη διάρκεια της κράτησής του.

Ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους είχαν σταματήσει, ανήμερα της εκτέλεσης του Shekari, οι νεολαίοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας «για κάθε έναν που θα σκοτώνετε, χιλιάδες θα ξεσηκώνονται». Παρόλα αυτά, τα επαναστατικά δικαστήρια αναμένεται ότι θα δικάσουν επιπλέον τουλάχιστον 37 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, με κατηγορίες που ενδέχεται να επιφέρουν θανατική ποινή.

Εκτός από την «εχθρότητα κατά του Θεού», δύο άλλες κατηγορίες εγείρονται πια τακτικά εναντίον των διαδηλωτών: «διαφθορά στη γη» («Ifsad fil arz») και «ένοπλη εξέγερση» («Baghi») κατά της Δημοκρατίας του Ισλάμ.

Αυτή η ευρεία χρήση των κατηγοριών «εχθρότητας κατά του Θεού» για πράξεις όπως το κλείσιμο των δρόμων ή το κάψιμο κτιρίων είναι καινούργια στο Ιράν, μετά τις 16 Σεπτέμβρη, ενώ στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο για δολοφονίες, αναφέρει η ερευνήτρια του Human Rights Watch (HRW) στο Ιράν, Tara Sepehri Far.

«Η συστηματική βιασύνη που παρατηρούμε στη διεξαγωγή των δικών και στην εφαρμογή των απαγχονισμών, καθώς και η αυστηρότητα των ποινών γενικά, αποκαλύπτουν τη βούληση της ιρανικής δικαιοσύνης να ενσταλάξει τον τρόμο στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις».

 

Σύμφωνα ακόμα με πληροφορίες που παρείχε η ιρανική δικαιοσύνη, μόνο στην Τεχεράνη, 160 πολίτες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης, που κυμαίνονταν από πέντε έως δέκα χρόνια, και 240 σε ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια. Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το σύνολο της χώρας.

Ανεξάρτητοι δικηγόροι διαθέσιμοι για την εκπροσώπηση Ιρανών που κατηγορούνται για πολιτικές κατηγορίες, κινδυνεύουν επίσης με φυλάκιση. Από τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 39.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA) αναφέρει ότι από την αρχή των διαδηλώσεων τουλάχιστον 485 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 18.000 άτομα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά κάτω των 18 ετών. Ενώ, κατά δήλωση του ερευνητή του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου, Ali Alfoneh, από πλευράς αρχών επιβολής του νόμου έχουν σκοτωθεί 67 άνθρωποι.

Τι κάνουμε οι προοδευτικοί άνθρωποι στον κόσμο;

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν αυτό το απηνές, θεοκρατικό-στρατοκρατικό καθεστώς να στέλνει τον 21ο αιώνα στην αγχόνη το άνθος της νεολαίας του Ιράν, και εκτός από τους Ιρανούς -μέσα και έξω από τη χώρα, που διαμαρτύρονται- πουθενά δεν υπάρχει κάποια σοβαρή καταδίκη και αντίδραση.

Και αναρωτιέμαι πού πάμε; Πού είναι η αλληλεγγύη μας; Πού η συμπαράστασή μας;

Όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για πολλές περιοχές στον κόσμο όπου οι εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες είναι έξω από τυπικά σχήματα. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε βαθύτερα για τα αίτια αυτής της απάθειας; Ποιοι είναι οι λόγοι;

Αν συνεχιστεί, φοβάμαι ότι τη μοίρα των Ιρανών θα έχουν όχι μόνο οι άνθρωποι της Ανατολής αλλά και εμείς όλοι της Δύσης…

Παρακαλώ, σκουντήξτε με!

Πηγές: LeMonde.fr, Economist
πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου