Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 22 Δεκ 2022
Τομή στην πυρηνική της ενέργεια επιχειρεί η Ιαπωνία
Κλίκ για μεγέθυνση















Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

AP Photo/Tom Curley, File



22.12.2022, 16:23
 
 

Φουλ στροφή στην πυρηνική ενέργεια φαίνεται να θέλει να κάνει η Ιαπωνία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νομοσχέδιο για παράταση της διάρκειας ζωής των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων, αντικατάσταση των παλιών, ακόμη και κατασκευή καινούριων, παρόλο που ακόμα δεν έχει επουλωθεί στη συλλογική συνείδηση το τραύμα της πυρηνικής καταστροφής του 2011 στη Φουκουσίμα.

Στη σκιά της παγκόσμιας έλλειψης καυσίμων, των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και της διεθνούς πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα, η ιαπωνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πυρηνική ενέργεια με γνώμονα και την εξυπηρέτηση των παραγωγικών αναγκών και συμφερόντων της ιαπωνικής οικονομίας.

Με τη νέα ενεργειακή της πολιτική η Ιαπωνία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τους υφιστάμενους αντιδραστήρες επανεκκινώντας όσο το δυνατόν περισσότερους και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των παλιότερων αντιδραστήρων πέρα από το όριο των 60 ετών. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να αναπτύξει πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς.

Ωστόσο, οι εγκρίσεις επανεκκίνησης για αδρανείς πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν είναι απλό πράγμα μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία οδήγησε σε εισαγωγή αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας. Χαρακτηριστικά, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας υπέβαλαν αίτηση για επανεκκίνηση σε 27 αντιδραστήρες την τελευταία δεκαετία. Δεκαεπτά έχουν περάσει από ελέγχους ασφαλείας και μόνο 10 έχουν ξαναρχίσει τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που καθορίζει τη νέα πολιτική, η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει «σημαντικό ρόλο ως κυρίαρχη πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα για την επίτευξη του κλιματικού στόχου σταθερότητας εφοδιασμού και ουδετερότητας άνθρακα» και δεσμεύεται να «διατηρήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον». Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την πολιτική και να υποβάλει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας έχει συντάξει ένα σχέδιο για να επιτρέπονται οι παρατάσεις λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων κάθε 10 χρόνια για τους αντιδραστήρες που μετρούν πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας.

Το σχέδιο εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης, την αρμόδια υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Νέοι κανόνες επιθεώρησης της ασφάλειας πρέπει ακόμη να θεσπιστούν και να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο.

Ο επίτροπος της ρυθμιστικής αρχής, Σινίτσι Γιαμανάκα, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νέοι κανόνες ασφαλείας που απαιτούν άδειες λειτουργίας κάθε δεκαετία μετά από 30 χρόνια λειτουργίας θα είναι ασφαλέστεροι από την τρέχουσα εφάπαξ επέκταση 20 ετών για αντιδραστήρες ηλικίας 40 ετών. Ωστόσο, οι ειδικοί διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες.

Ο Τακέο Κικάγουα, καθηγητής οικονομικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας και ειδικός σε θέματα ενέργειας, είπε ότι οι χειριστές των αντιδραστήρων στο πλαίσιο της νέας πολιτικής θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν παλιό εξοπλισμό αντί να επενδύουν σε νέα τεχνολογία ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Φυσικά, θα πρέπει να στοχεύουμε σε νεότερη τεχνολογία και να τη χρησιμοποιούμε με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων είναι μια ανεπιθύμητη κίνηση», τόνισε ο Κικάγουα.

Οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία είναι άνω των 30 ετών. Τέσσερις αντιδραστήρες που λειτουργούν για περισσότερα από 40 χρόνια έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και μόνο ένας βρίσκεται σε κανονική λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη ενεργειακή πολιτική, η Ιαπωνία θα προωθήσει επίσης την ανάπτυξη και την κατασκευή «καινοτόμων αντιδραστήρων επόμενης γενιάς» για την αντικατάσταση περίπου 20 αντιδραστήρων που δρομολογούνται για απόσυρση.

Ο Κενίτσι Οσίμα, καθηγητής περιβαλλοντικής οικονομίας και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ριουκόκου, είπε ότι ορισμένοι από αυτούς που η κυβέρνηση αποκαλεί «καινοτόμους» αντιδραστήρες δεν διαφέρουν τόσο από την υπάρχουσα τεχνολογία και ότι οι προοπτικές για πυρηνική σύντηξη και την κατασκευή αντιδραστήρων επόμενης γενιάς είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιες και μη επιτεύξιμες στο κοντινό μέλλον.

Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 7% της ενεργειακής επάρκειας της Ιαπωνίας και η επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να αυξήσει αυτό το μερίδιο στο 20-22% έως το 2030 θα απαιτήσει περίπου 27 αντιδραστήρες, από τους σημερινούς 10 -στόχος που ορισμένοι λένε ότι δεν είναι εφικτός. Η νέα πολιτική επίσης δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των επικείμενων ελλείψεων εφοδιασμού, επειδή οι αντιδραστήρες δεν μπορούν να επανεκκινηθούν αρκετά γρήγορα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011 προκάλεσαν πολλαπλές καταστροφές στο εργοστάσιο της Fukushima Daiichi -μια καταστροφή που ενίσχυσε το αντιπυρηνικό αίσθημα στην Ιαπωνία και σε ένα σημείο οδήγησε την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030.

Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ατομική ενέργεια δεν είναι ευέλικτη ούτε φθηνότερη σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως έχουν δείξει και τα δεδομένα από την τελική διαχείριση των απορριμμάτων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου