Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Μαρ 2024
Κινέζος ΥΠΕΞ: Πυρά εναντίον ΗΠΑ – ΕΕ, στρατηγική συνεργασία με Ρωσία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο Γουάνγκ καταφέρθηκε εναντίον των προσπαθειών της Ουάσινγκτον «να καταστείλει την Κίνα», λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η επιθυμία να επιρρίψουν ευθύνες με οποιοδήποτε πρόσχημα έχει φτάσει σε απίστευτο επίπεδο». [EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES]


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι εξαπέλυσε πυρά εναντίον των ΗΠΑ, επέκρινε την ΕΕ και εξήρε τη συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία την Πέμπτη (7 Μαρτίου), σε μια εκτενή  συνέντευξη Τύπου στην οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα ως «ντροπή για τον πολιτισμό».

Ο Γουάνγκ καταφέρθηκε εναντίον των προσπαθειών της Ουάσινγκτον «να καταστείλει την Κίνα», λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η επιθυμία να επιρρίψουν ευθύνες με οποιοδήποτε πρόσχημα έχει φτάσει σε απίστευτο επίπεδο».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου μίλησε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στο περιθώριο της μεγαλύτερης ετήσιας πολιτικής συγκέντρωσης της Κίνας, η οποία άνοιξε στην πρωτεύουσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι «Δύο Σύνοδοι», όπως ονομάζονται οι παράλληλες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου της Κίνας και του πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου, προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη στρατηγική της κυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το επόμενο έτος.

Η φετινή σύνοδος παρακολουθείται στενά για μηνύματα ως προς την εμπιστοσύνη των Κινέζων ηγετών στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, καθώς οι εντάσεις παραμένουν στα Στενά της Ταϊβάν και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του.

Η αναπτυσσόμενη πολιτική εμβέλεια της Κίνας έχει προκαλέσει τριβές σε πολλαπλά μέτωπα, με τη συνέντευξη Τύπου του Γουάνγκ να έρχεται αφού οι ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα κατά των κινεζικών ενεργειών που «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο επιδεικνύει όλο και περισσότερο τη δύναμή του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της, παρά τη διεθνή διαιτητική απόφαση που κήρυξε τη στάση του αβάσιμη.

Σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής κατηγορήθηκαν την Τρίτη ότι παρενόχλησαν έναν στολίσκο φιλιππινέζικων πλοίων σε αποστολή ανεφοδιασμού, με το Πεκίνο να λέει ότι η Μανίλα (πρωτεύουσα των Φιλιππίνων) ενεργεί ως πιόνι της Ουάσινγκτον.

«Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά σε όλες τις πράξεις ηγεμονίας και εκφοβισμού και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, καθώς και τα αναπτυξιακά συμφέροντα», δήλωσε την Πέμπτη ο Γουάνγκ.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της Κίνας ανανεώνονται συνεχώς και ο κατάλογος των μονομερών κυρώσεων επεκτείνεται συνεχώς», είπε στη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις ενέργειες των ΗΠΑ.

Επίσης, ο βετεράνος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως έδαφός του, θα «σβηστούν από την ιστορία».

Θαλάσσιες εντάσεις

Ο Γουάνγκ επέμεινε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ήταν λογικές, λέγοντας ότι το Πεκίνο «διατηρούσε πάντα υψηλό βαθμό αυτοσυγκράτησης».

Η Μανίλα, με τη σειρά της, κατηγόρησε την Κίνα ότι παρενοχλεί σκάφη των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα ύδατα, καθώς και ότι ανατίναξε ένα σκάφος ανεφοδιασμού με εκτοξευτήρες ύδατος την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος δήλωσε ότι βλέπει τις κινεζικές ενέργειες με «μεγάλη ανησυχία», ενώ ένας στρατιωτικός διοικητής των Φιλιππίνων περιέγραψε τις αντιπαραθέσεις αυτές ως «τις χειρότερες» εδώ και δύο χρόνια.

Ο Γουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο «υποστηρίζει το πνεύμα της ουσιαστικής καλής γειτονίας… αλλά δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της καλής θέλησης».

«Θα υπερασπιστούμε νόμιμα τα δικαιώματά μας σύμφωνα με το νόμο», είπε, καλώντας «ορισμένες χώρες εκτός της περιοχής να μην προκαλούν προβλήματα ή να μην επιλέγουν πλευρές και να μην γίνονται ανασταλτικοί παράγοντες ή ταραχοποιοί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

«Μπροστά στην πολύπλοκη αναταραχή στο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα επιμείνει να είναι μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη σταθερότητας και μια δύναμη προόδου στον κόσμο», δήλωσε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους.

Νέο παράδειγμα

Ο Γουάνγκ επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας προς τους Παλαιστίνιους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη εν εξελίξει σύγκρουση στη Γάζα, λέγοντας ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η καταστροφή στη Γάζα υπενθύμισε για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι το γεγονός ότι τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Η μακρόχρονη επιθυμία του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη χώρα δεν μπορεί πλέον να παρακάμπτεται και η ιστορική αδικία που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλές γενιές χωρίς να διορθωθεί», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τη σύγκρουση τραγωδία για την ανθρωπότητα και ντροπή για τον πολιτισμό.

Το Πεκίνο έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός από την έναρξη του σημερινού πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Η θέση της ΕΕ «δεν είναι πραγματική»

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κίνα δεν είναι «πραγματική ή εφικτή», δήλωσε ο Γουάνγκ, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των οικονομικών γιγάντων αυξάνονται για το εμπόριο, την τεχνολογία και άλλα θέματα.

Αναφερόμενος στην απεικόνιση του Πεκίνου από την ΕΕ ως «εταίρου, ανταγωνιστή και θεσμικού αντιπάλου», ο Γουάνγκ Γι δήλωσε: «Αυτή η τριπλή τοποθέτηση δεν είναι πραγματική ή εφικτή, και στην πραγματικότητα έχει επιφέρει περιττές παρεμβολές και εμπόδια στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ».

Ο Γουάνγκ υπερασπίστηκε επίσης τη στενή σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, λέγοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία έχουν θέσει ένα νέο πρότυπο για τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων που είναι εντελώς διαφορετικό από την παλιά εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις στηρίζονται «στη βάση της μη συμπαράταξης, της μη αντιπαράθεσης και της μη στοχοποίησης τρίτων».

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επικρίνει το Πεκίνο επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Κίνα λέει ότι είναι ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά η στρατηγική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία έχει γίνει πιο στενή από την έναρξη του πολέμου.


 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου