Στη Βρετανία «πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά φέτος τον χειμώνα».

Αυτό τονίζει έρευνα του ιδρύματος κοινωνικών μελετών Joseph Rowntree (JRF), που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η οποία σημειώνει επίσης ότι ήδη 4,3 εκατ. νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους για θέρμανση.

Μάλιστα, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, επισημαίνει η JRF κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μαρκ Σιντ που διευθύνει ένα κοινοτικό πρόγραμμα διατροφής στο Κάρντιφ, θέλει να δοθεί η υποστήριξη που χρειάζονται στους ανθρώπους που ζουν σε νοικοκυριά με προβλήματα ακόμα και αν δεν είναι σε περιοχές που συνδέονται με τη φτώχεια.

«Εξακολουθώ να σοκάρομαι από το γεγονός ότι έχουμε ανθρώπους που τρώνε τροφή για κατοικίδια ζώα», δήλωσε ο Μαρκ Σιντ στο βρετανικό μέσο μαζικής ενημέρωσης πριν σημειώσει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να ζεστάνουν τα γεύματά τους «σε ένα καλοριφέρ ή σε ένα κερί». Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα βασικά αγαθά στα οποία όλοι θα έπρεπε να έχουν προσβαση.

Από την πλευρά της, η Ελίζαμπεθ Ουίλιαμς δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει πολύ και ενώνει τους ανθρώπους, αλλά οι καιροί είναι ακόμα δύσκολοι. Εξήγησε, επίσης, ότι η ίδια και ο σύντροφός της είναι άνεργοι, ενώ ο γιος της ζει μαζί τους και εργάζεται πολλές ώρες.

Χαρακτηριστικά, η γυναίκα είπε: «Ακόμα και με τον γιο μου να εργάζεται – και συνεισφέρει κι αυτός – είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ζήσει και αυτός και έχει ανάγκες. Έχει διάφορα προβλήματα και αναμένει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση». Πάντως, η αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας θεωρείται ως η κύρια αιτία της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Τα συμπεράσματα, δε, της οργάνωσης Εθνική Ενεργειακή Δράση (National Energy Action) που στοχεύει στον εκμηδενισμό «της ενεργειακής φτώχιας ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε ένα ασφαλές και ζεστό σπίτι», είναι ακόμη πιο δραματικά. Η ΕΕΔ εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο 6,7 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχeια. Πρακτικά αυτά σημαίνει ότι τα μέλη των εν λόγω οικογενειών μπορεί να κρυώσουν, να πεινάσουν, να χρεωθούν ή και τα τρία μαζί.

Και όλα αυτά ενώ η Βρετανία από το μέσα της εβδομάδας βιώνει το πρώτο ψυχρό κύμα με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές έχουν πέσει μέχρι και τους -10 βαθμούς Kελσίου. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Από την άλλη η άπνοια που πλήττει τη χώρα έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτός συνιστά πρόκληση για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με τον εκπρόσωπο της National Grid, της εταιρείας που το διαχειρίζεται, να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επαρκείς προμήθειες ενέργειας το φετινό χειμώνα».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την εβδομάδα των γιορτών. Μεταξύ άλλων απεργία έχουν προκηρύξει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου.

Ενώ, τέλος, δύο απεργίες μια από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και μια από τις 28 μέχρι τις 31 του μηνός έχουν εξαγγείλει τα μέλη της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ. Γι' αυτό και το υπουργείο 'Αμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη των ενόπλων δυνάμεων ώστε να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων. Βασικό αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση των αποδοχών καθώς ο πληθωρισμός στη χώρας έχει φτάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αγγίζει ακόμη και το 20%.

πηγη: https://tvxs.gr