Την ώρα που οι πλούσιες χώρες ετοιμάζονται να εμβολιάσουν με τρίτη δόση τους πληθυσμούς τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τις καλεί να σταματήσουν και να αφήσουν εμβόλια διαθέσιμα για τις φτωχές χώρες.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κάλεσε τις πλούσιες δυτικές χώρες να σταματήσουν να εμβολιάζουν ή να σχεδιάζουν να εμβολιάζουν με τρίτη δόση τον πληθυσμό τους, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών – και άρα ανοσίας – στις φτωχές χώρες δε θα επιτρέψουν να ηττηθεί η πανδημία.

Ο ΠΟΥ, όπως τόνισε και ο γγ του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την χορήγηση τρίτης δόσης «σε υγιή άτομα» στον πλούσιο κόσμο, προσπαθεί από τις αρχές της πανδημίας να λύσει το τεράστιο ζήτημα του κόστους, των προνομίων που προσφέρει ο πλούτος σε συγκεκριμένες χώρες, και των πατεντών, ώστε να γίνει δυνατόν και να παραχθούν κάποια στιγμή εμβόλια στον ίδιο τον τρίτο κόσμο, και τα πλεονάζοντα εμβόλια να φτάσουν στις φτωχότερες χώρες, στις οποίες, όπως τόνισε, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών – συγκεκριμένα, στην Αφρική έχουν μόλις εμβολιαστεί το 3,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ σε κάποιες της χώρες το ποσοστό πέφτει κάτω από το 2%.

Οι εκκλήσεις του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό των μη εχόντων, ειδικά, έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει γίνει σαφές ότι χωρίς τον εμβολιασμό των ασθενέστερων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί από μηνών να επιτύχει άδεια της Moderna, ώστε να μπορέσει να παραχθεί και διανεμηθεί το εμβόλιό της στην Αφρική, αλλά, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συζητήσεις παραμένουν άκαρπες. Η Moderna είναι η μόνη φαρμακευτική που έχει πει ότιδεν απαγορεύει τη χρήση της πατέντας της όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά και οι συνομιλίες αργούν και το κέρδος, από την πώληση εμβολίων για την τρίτη δόση, είναι πολύ μεγάλο.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού γνώσης, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εμβολίων έκανε και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι κυβερνήσεις και οι [φαρμακευτικές] εταιρίες πρέπει επειγόντως να μοιραστούν τη γνώση και την τεχνολογία ώστε να σωθούν ζωές, να προστατευθεί το δικαίωμα στην υγεία και να μπορούν άπαντες να κερδίσουν από την επιστημονική έρευνα, ειδικά ενώ αντιμετωπίζουμε την ιδιαίτερα μεταδοτική Δέλτα», τονίζεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Τhn 31η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο – έρευνα, που αποδεικνύει πως «μια χούφτα κρατών υψηλού εισοδήματος που δέχθηκαν πιέσεις [were lobbied] από ισχυρές φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να παρεμποδίσουν την απόφαση για προσωρινή διεθνή άρση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παγκοσμίου εμπορίου». Στόχος ήταν το κέρδος, και αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί «η πρόσβαση στα σωτήρια για τη ζωή εμβόλια και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα… έτσι, η έρευνα δείχνει πως οι κυβερνήσεις παραιτήθηκαν από την ευθύνη τους, να ρυθμίζουν τις φαρμακευτικές». Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 με δημόσιο χρήμα απέτυχαν να κάνουν προσιτά τα αποτελέσματα, αφήνοντας τις εταιρείες να αποφασίσουν πώς, πότε και πού θα κατασκευάσουν, θα διανείμουν και θα τιμολογήσουν εμβόλια».

πηγη: https://thepressproject.gr