Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Σεπ 2021
Ποιους όρους θέτει η Αίγυπτος στην Τουρκία για εξομάλυνση σχέσεων
Κλίκ για μεγέθυνση





Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών παραμένει σταθερά σκληρός στο παζάρι με την Τουρκία απαιτώντας την εκπλήρωση "όρων".

Οι σχέσεις με την Τουρκία για να αποκατασταθούν θέλουν ακόμη “πολλή δουλειά” τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μετά την ολοκλήρωση των διήμερων τουρκο-αιγυπτιακών συνομιλιών ανάμεσα στους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Μπλούμπεργκ, εξήγησε πως “η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο όταν ικανοποιηθεί η Αίγυπτος” και επιλυθούν “εκκρεμή ζητήματα”.

Υποστήριξε πως η Αίγυπτος δεν έχει ενδιαφέρον για ένοπλη σύγκρουση με την γειτονική Αιθιοπία, σε σχέση με το τεράστιο φράγμα αιθιοπικής αναγέννησης (γνωστό ως GERD) . Επιπροσθέτως εξέφρασε την εκτίμηση πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν σηματοδοτεί μία ευρύτερη “απεμπλοκή” της Ουάσιγκτον από την περιοχή.

Σημαντικά θεωρούνται τα εκκρεμή ζητήματα στις αιγυπτιο-τουρκικές σχέσεις.Μεταξύ άλλων σχετίζονται με την υποστήριξη της Άγκυρας στους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” που φαντάζουν σαν “κόκκινο πανί” για την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου φέρεται πως έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί καμμία οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, δίχως την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου (ώστε να μην θιγούν και τα συμφέροντα των εταίρων της, Ελλάδας και Κύπρου).

Την περασμένη Άνοιξη άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αλ Ουτάν (“Η Πατρίδα”) είχε αναφέρει ένα δεκάλογο αιτημάτων της Αιγύπτου προς την Τουρκία ως προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των οποίων είναι και ο όρος πως δεν θα υπάρξει αιγυπτιο-τουρκική συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο μετά από την πλήρη τουρκική συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους, και συγκεκριμένα με την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά.

Επιπλέον η Αίγυπτος έχει απαιτήσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Ιρακινή κυβέρνηση, με την οποία η Τουρκία θα δεσμευθεί ότι δεν θα παρέμβει ποτέ ξανά στα ιρακινά εδάφη.

Φέρεται επίσης πως έχει ζητήσει από την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για τα αδικήματα που διέπραξε τα τελευταία χρόνια κατά των χωρών του Κόλπου (ιδιαίτερα κατά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας).

Η νέα τριμερής υπουργική σύνοδο στο Κάιρο

Σήμερα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνάντησε στο Κάιρο τους ομολόγους του από Παλαιστινιακή Αρχή, Ριάντ Μάλικι και Ιορδανία, Αϊμάν Σαφάντι, συζητώντας τις δυνατότητες για την δημιουργία προϋποθέσεων που θα ευνοήσουν την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών, που έχουν σταματήσει επισήμως από το 2014.

FMs meeting

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η επανέναρξη “σοβαρών και εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων” θα πρέπει να έχει σκοπό την επίτευξη μίας “συνολικής και δίκαιης λύσης” στη βάση της λύσης των δύο κρατών και της εξασφάλισης ίδρυσης μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τηνπρωτοβουλία της Αιγύπτου να αναλάβει την ανοικοδόμηση στην Λωρίδα της Γάζας (μετά τις καταστροφικές ισραηλινές επιδρομές του περασμένου Μαίου) και να δώσει αναπτυξιακή βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου