Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Σεπ 2022
«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου!»
Κλίκ για μεγέθυνση





Δεν κλαίνε όλοι οι Βρετανοί για το θάνατο της Ελισάβετ Β'. Υπάρχουν έστω κάποιοι λίγοι αντιμοναρχικοί δημοκράτες που αντιτίθενται στον αναχρονιστικό θεσμό.

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε το τελευταίο 48ωρο η αστυνομία στο Εδιμβούργο για διατάραξη της δημόσιας τάξης ενώ μεταφερόταν η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ από το ανάκτορο Χόλιρουντχάους στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.
Republicans attempt to disrupt Proclamation of King Charles III with banners saying 'F*** imperialism' - Scottish Daily Express

Η πρώτη στην οποία πέρασαν χειροπέδες οι αστυνομικοί ήταν μία 22χρονη, που θεάθηκε να κρατά ένα πλακάτ με αντιμοναρχικά συνθήματα.

Woman arrested after holding 'abolish monarchy' sign in Edinburgh | Metro News

Ακολούθησε ένας 74χρονος αντιμοναρχικός που συνελήφθη και αυτός. Αργότερα σήμερα συνελήφθη και ένα 22χρονο αγόρι κατά τη διάρκεια της πομπής στο Ρόαγιαλ Μάιλ, τον κεντρικό δρόμο του Εδιμβούργου.

 

Νωρίτερα, σε πλάνα από την πομπή, την οποία ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα αδέλφια του, θεάθηκε ένας άνδρας να αποδοκιμάζει τον (κατηγορηθέντα σε κυκλώματα παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών) Πρίγκιπα Άντριου, μέχρι που κάποιος άλλος τον τράβηξε και τον απομόνωσε από το πλήθος με αποτέλεσμα στη συνέχεια να επέμβουν οι αστυνομικοί που τον απομάκρυναν.

Εκδηλώσεις αντιμοναρχικών

Το πρωί, δύο αντιμοναρχικές διαδηλώτριες αποδοκίμασαν τον Κάρολο, ενώ κατευθυνόταν στο Κοινοβούλιο. Κρατώντας χαρτιά όπου είχαν γράψει «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας» και «Τέλος στη φεουδαρχία», οι διαδηλώτριες στέκονταν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Ουεστμίνστερ. Η μία από αυτές πλησίασε στα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου, αλλά την απομάκρυναν αστυνομικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard.

«Αυτός είναι ένας πολιτικός χώρος, είναι μια πολιτική ημέρα», εξήγησε η μία από τις διαδηλώτριες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της. «Το Κοινοβούλιο δέχεται τον Κάρολο Γουίνδσορ ως νέο αρχηγό του κράτους, χωρίς ο λαός να έχει λόγο. Είναι βασιλιάς χωρίς συγκατάθεση, δεν είναι δίκαιο. Δεν ξέρουμε τι κάνει, όμως κερδίζει μισθό ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Για ποιον λόγο; Για να χαιρετά και να κάνει χειραψίες», πρόσθεσε με φανερή και εύλογη αγανάκτηση.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, με την ευκαιρία του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, έδειξε ότι τουλάχιστον έξι στους δέκα Βρετανούς (62%) θέλουν να παραμείνει η χώρα μοναρχία. Ωστόσο το 22% (κυρίως νέοι και μεσήλικες) αντιτίθεται στον αναχρονιστικό θεσμό της βασιλείας προτιμώντας έναν αιρετό αρχηγό κράτους.


πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου