Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Αύγ 2021
Επετειακή αμηχανία
Κλίκ για μεγέθυνση


AP Photo/Manuel Balce Ceneta


31.08.2021, 16:00
 

 

 

Πριν από την πτώση της Καμπούλ στις 15/8 τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ταλιμπάν ήθελαν διακαώς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11/9 η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν το αφήγημα της σκληρής αντίστασης επί μια εικοσαετία που εξανάγκασε έναν πανίσχυρο συνασπισμό να αποχωρήσει.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν ήλπιζε πως ο ισχυρισμός ότι το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να ξαναγίνει βάση εξόρμησης τρομοκρατίας θα ήταν αρκετός για να δικαιολογήσει τη μακράς διαρκείας πολεμική εμπλοκή.

Εστω και με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που είχε κηρύξει ο Μπους υιός θα μπορούσε, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, να φωτιστεί ως επιτυχής.

Ολα τα παραπάνω, η διατύπωση δηλαδή των δύο αφηγημάτων, ακυρώθηκαν από τις εξελίξεις.

Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν που άρχισαν επί Τραμπ, κάθε μέρα που περνά προβάλλουν ως συνολική ανατροπή συμμαχιών, με την Ουάσινγκτον να δεσμεύεται για αποχώρηση και τους Ισλαμιστές αντάρτες να υπόσχονται σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων.

Δεύτερον, η τρομοκρατική επίθεση του ISIS-K στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνει ότι η μελλοντική σταθερότητα στο Αφγανιστάν δεν είναι αποκλειστικά και μόνον συνάρτηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν.

Από τα κατάλοιπα του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ μέχρι τους ανακυκλωμένους σε αντικαθεστωτικούς μαχητές της Αλ Κάιντα είναι βέβαιο ότι όλο το φάσμα των κάθε λογής φονταμενταλιστικών οργανώσεων θα διεκδικήσει παρουσία και ρόλο την επόμενη μέρα στην Καμπούλ. Ρόλο, παρουσία και τοπικά ερείσματα στο Αφγανιστάν θα διεκδικήσουν και οι περιφερειακές δυνάμεις. Το Πακιστάν θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανακτήσει την πλήρη σχεδόν χειραγώγηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν που είχε διασφαλίσει την περίοδο 1996-2001.

Στη σταθεροποιητική δυναμική της παλινόρθωσης των Ταλιμπάν φαίνεται να είναι και ένας άλλος ιστορικός του αντίπαλος, το Ιράν.

Τέλος, η Τουρκία διεκδικεί τον ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στη Δύση και το Αφγανιστάν με επίκεντρο την αναζήτηση ρόλου στη λειτουργία και ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η σταθεροποίηση, έστω αυταρχική, του Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν παραμένει ζητούμενο.

Είκοσι χρόνια μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον κανένα αφήγημα δεν μπορεί να καλύψει την ταπεινωτική ήττα της Ουάσινγκτον.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου