Συγκρούσεις σημειώθηκαν για ακόμη μία μέρα μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ εν μέσω γενικευμένης έντασης κατά τη διάρκεια των εορτών για το Ραμαζάνι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ζήτησε την επικράτηση ηρεμίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει δώσει οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας να προετοιμαστούν για «οποιοδήποτε σενάριο» στη Γάζα. «Διατηρούμε την ελευθερία της λατρείας για όλους τους κατοίκους και όλους τους επισκέπτες στην Ιερουσαλήμ όπως κάνουμε κάθε χρόνο» δήλωσε το Σάββατο το βράδυ. «Ζητώ ηρεμία από όλες τις πλευρές».
Αν και οι συγκρούσεις ήταν πιο ήπιες από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από την Παλιά Πόλη, καθώς οι διαμάχες των προηγούμενων ημερών επεκτάθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και οι έφιππες δυνάμεις επιχείρησαν να διασκορπίσουν τα πλήθη. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι απάντησαν στην καταστολή εκτοξεύοντας πέτρες και μπουκάλια.
Η βία και οι συγκρούσεις έχουν καταστει καθημερινό φαινόμενο από τις 13 Απριλίου που ξεκίνησε το Ραμαζάνι για την Ιερουσαλήμ, μια ιερή πόλη τόσο για τους Μουσουλμάνους, όσο και για τους Χριστιανούς αλλά και τους Εβραίους. Τα επεισόδια εκτυλίσσονται κυρίως στην Πύλη της Δαμασκού στα τείχη της Παλιάς Πόλης και συμπίπτουν με την αποχώρηση χιλιάδων από το τέμενος αλ Άκσα μετά τη νυχτερινή προσευχή του Ραμαζανιού.
Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν τις συνηθισμένες βραδινές τους συγκεντρώσεις για το Ραμαζάνι έξω από την Πύλη της Δαμασκού, ένα ιστορικό ορόσημο στη βόρεια πλευρά της Παλιάς Πόλης, όταν έληξε η νηστεία τους, τοποθετώντας στην αμφιθεατρική πλατεία.
«Η αστυνομία προκαλεί τα προβλήματα. Οι άνθρωποι θέλουν να καθίσουν εδώ στην Πύλη της Δαμασκού κατά το Ραμαζάνι» δήλωσε στο Reuters ο 22χρονος Παλαιστίνιος Φαρές από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Οποιοδήποτε άλλο μέρος είναι κλειστό εξαιτίας του κορονοϊού, όλοι είναι στο σπίτι τους. Η Πύλη της Δαμασκού είναι πολύ σημαντική για τους Παλαιστίνιους, είναι ο δρόμος προς τους ιερούς μας χώρους».
Η ισραηλινή αστυνομία υπερασπίστηκε την απόφαση για τον αποκλεισμό της περιοχής κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, λέγοντας ότι το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στον κύριο ισλαμικό χώρο προσευχής στην Παλιά Πόλη.
«Δεδομένου ότι η Πύλη της Δαμασκού είναι ο κύριος τρόπος για να φτάσουν και να εισέλθουν στην Παλιά Πόλη, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιτόπιες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για την πρόληψη προστριβών, βίας και αντιπαράθεσης και για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε.
Σε μικρή απόσταση από την Πύλη της Δαμασκού, περίπου 150 Ισραηλινοί ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα τόσο στην (ισραηλινή) κυβέρνηση όσο και στους παλαιστίνιους γείτονές μας ότι δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη βία και την υποκίνηση και τον ρατσισμό. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων να ζουν ειρηνικά στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Shaqued Morag, επικεφαλής της ομάδας Peace Now.
Σημειώνεται πως υπήρξε επίσης μια εβδομάδα βίαιων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων της κεντρικής Ιερουσαλήμ, μετά την εμφάνιση βίντεο στην εφαρμογή Tik Tok που απεικονίζουν Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους στην περιοχή της Πύλης της Δαμασκού.
Η βία εξαπλώθηκε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν 36 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, μόλις η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα καλώντας σε παλαιστινιακή αντίσταση στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιθέσεις. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε πάλι το Σάββατο το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ διεκδικεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που κατακτήθηκε σε πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσά της. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
πηγη: https://kosmodromio.gr