Λίστα αντικειμένων
Πηγή: Anjuman Rahman – Middle East Monitor
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι βρίσκονται στη λίστα των ακρωτηριασμένων και αναπήρων από τις στρατιωτικές επιδρομές που πραγματοποιεί το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αναφέρει μάλιστα η οργάνωση Palestine Children’s Relief Fund (PCRF) μεγάλο ποσοστό αυτών είναι παιδιά.
Η διαβίωση για εκατομμύρια Παλαιστινίους στα κατεχόμενα είναι ήδη δυσχερής εξαιτίας του καθεστώτος πολιορκίας από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Στη ζωή όμως των αναπήρων, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης σε αποκαταστατικές θεραπείες και προσθετικά μέλη, τα κωλύματα πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα.
Επίσημες στατιστικές έχουν αποφανθεί ότι ο αριθμός των αναπήρων μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αγγίζει τους 49.000. Από την ίδρυσή της το 1992 η PCRF έχει μεταφέρει για θεραπεία στις ΗΠΑ πάνω από 2.000 παιδιά. Ταυτόχρονα έχει στείλει και ομάδες γιατρών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Στιβ Σόσεμπι κάλυπτε την Πρώτη Ιντιφάντα σαν δημοσιογράφος το 1988. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί. Από τότε βοήθησε πολλά παιδιά που βρίσκονταν σε αντίστοιχη θέση. «Ένιωσα ότι έτσι μπορούσα να συνεισφέρω στον παλαιστινιακό αγώνα με έναν τρόπο που ήλπιζα ότι θα έκανε τη διαφορά στη ζωή αυτών των παιδιών. Πιστεύω στον σκοπό τους για ελευθερία και δικαιοσύνη», αναφέρει.
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ πιστεύει ότι είναι σημαντικό όλοι όσοι υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό σκοπό να θυμούνται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κυνισμό της περιφερειακής πολιτικής να μας εμποδίσει να εργαστούμε μεμονωμένα ή μαζί για να βοηθήσουμε στη θεραπεία των πληγών και των δεινών των παιδιών στη Μέση Ανατολή».
Πολλοί από τους τραυματισμούς που βλέπει το PCRF είναι αποτέλεσμα σφαιρών που εκτοξεύτηκαν από Ισραηλινούς σκοπευτές. Η επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας το 2014 ήταν από τις πιο αιματηρές στην παλαιστινιακή ιστορία. Οι σχεδόν 6.000 αεροπορικές επιθέσεις άφησαν 1.100 Παλαιστίνιους με μόνιμες αναπηρίες, ενώ τουλάχιστον 100 ακρωτηριάστηκαν.
Η κατάσταση του συστήματος υγείας
Τα νοσοκομεία στην περιοχή είναι επιβαρυμένα και ανεπαρκή. Δεν διαθέτουν επαρκή φάρμακα και ιατρικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των αναλώσιμων εξαιτίας των περιορισμών στις εισαγωγές που έχει επιβάλλει το Ισραήλ. Οι διακοπές ρεύματος που πραγματοποιούν οι Ισραηλινοί αναγκάζουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν με γεννήτριες εκτάκτου ανάγκης. Αυτές ωστόσο συχνά καταρρέουν από την υπερβολική χρήση.
Σύμφωνα με τον Σόσεμπι, η κατάσταση αυτή δημιουργείται από δύο παράγοντες. «Ένας είναι η πολιτική απομόνωση των Παλαιστινίων πολιτών από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν επιτρέπεται να φύγουν ή να εισέλθουν στη Γάζα για ιατρική περίθαλψη». Ο δεύτερος είναι ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα – περίπου το 70% του πληθυσμού – είναι πρόσφυγες ή απόγονοι όσων ζούσαν στην περιοχή σε καθεστώς πολιορκίας από το 1948. Έτσι ζούνε ήδη σε δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επί δεκαετίες, με τα αποτελέσματα του αποκλεισμού να προστίθενται.
Ωστόσο, οι ακρωτηριασμένοι στη Γάζα έχουν δείξει ότι είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Αυτό το είδος ανθεκτικότητας, πρόσθεσε, είναι χαρακτηριστικό του λαού της Παλαιστίνης, ιδίως εκείνων στη Λωρίδα της Γάζας.
πηγη: https://info-war.gr