Νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία για παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη λήξη του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι εστίασε στην καλή συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές και κυπριακές αρχές με τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Εξέφρασα την έντονη ανησυχία εκ μέρους της ΕΕ για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την αυστηρή καταδίκη που έχουμε ήδη εκφράσει από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ζητάμε άμεσα από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να σταματήσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες η ΕΕ θα απαντήσει ανάλογα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Έκκληση Χριστοδουλίδη για ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από την ΕΕ
Έκκληση για "ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων" από την ΕΕ, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η τοποθέτηση του Υπουργού έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης, στηρίχθηκε από τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες και την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που σημειώνοντας ότι "μιλάει εκ μέρους όλων" τόνισε ότι "αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα". Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιχειρούμενες γεωτρήσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Αναλυτικά, όπως είπε ο Υπουργός στους ομολόγους του, "η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της Ένωσης, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, και των σχετικών με το θέμα κοινών δηλώσεων της Ένωσης".
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι με τις ενέργειές της, "η Τουρκία δεν ενεργεί κατά των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κατά των συμφερόντων ολόκληρης της EE".
"Η Τουρκία απέρριψε τον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης για να επισημάνει ότι επανειλημμένα κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, πρόταση την οποία αυτή απέρριψε.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι "ούτε και τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ και οι εταίροι μας, σε πνεύμα αλληλεγγύης, δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία. Αντιθέτως, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, λίγες εβδομάδες πριν και από την έκδοση της Έκθεσης Προόδου σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία και κατά παραβίαση των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης", επεσήμανε.
"Όπως ανέφερε και η Ύπατη Εκπρόσωπος στη διάσκεψη Τύπου σήμερα, η ΕΕ συνεχίζει να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία, όπως είπε, η ΕΕ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Αυτή, τόνισε, ήταν και η ξεκάθαρη θέση των Υπουργών Εξωτερικών σήμερα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ ’ιδίαν συζητήσεις για το εν λόγω θέμα, ανάμεσα σε άλλους, με την κ. Μογκερίνι, τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και την Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Marija Pejčinović Burić.
Θέμα νομιμότητας των ενεργειών της Τουρκίας έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.
Στην παρέμβασή του, o Έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε και πως τίθεται ζήτημα «αξιοπιστίας» («τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η Ε.Ε.»), καθώς κι ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».
«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ε.Ε. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ' όλους ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κι εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης κι επομένως η ανταλλαγή απόψεων δεν ήταν αναλυτική. «Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν θετικά. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστής επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της, στο πνεύμα του Μαρτίου 2018, και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μια νέα εστία κρίσης» υπογράμμισε.
https://gr.euronews.com/embed/757632