Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Νοέ 2021
Το Ισραήλ κατασκόπευε Παλαιστίνιους ακτιβιστές με το λογισμικό NSO – Pegasus
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα γεγονότα. Η κατασκοπεία μέσω των smartphones είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με το Associated Press.

 



 08/11/2021 | 18:35
 

Οι ισραηλινές αρχές διείσδυσαν μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus του NSO Group στα smartphone έξι παλαιστίνιων ακτιβιστών, κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατασκοπεία αυτή των ακτιβιστών μέσω smartphones, είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2020 σύμφωνα με το Associated Press. Υπενθυμίζουμε πως αμέτρητες έρευνες έχουν αποκαλύψει για το πρόγραμμα Pegasus (που ανήκει στην Ισραηλινή εταιρία ΝΣΟ), πως πρόκειται για μία παγκόσμια κατασκοπευτική συνωμοσία εναντίον δεκάδων χιλιάδων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Στις 22 Οκτωβρίου, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έθεσε έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι al-Haq, Addameer και Bisan, στην μαύρη λίστα εξαιτίας υποτιθέμενων σχέσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνέχεια, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Haq, μία από τις γνωστότερες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ζήτησε από την ευρωπαϊκή οργάνωση Frontline Defenders να ερευνήσει τα κινητά τηλέφωνα 75 μελών των έξι αυτών ΜΚΟ για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διείσδυση του λογισμικού του Pegasus.

Λογισμικό κατασκοπείας Pegasus: Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δράστες: μία ισραηλινή εταιρεία ονόματι NSO και οι πελάτες της.
Οργάνωση "Al - Haq": Στις 22 Οκτωβρίου, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έθεσε έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι al-Haq, στην μαύρη λίστα εξαιτίας υποτιθέμενων σχέσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατασκοπεία, μέσω των smartphones είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με το Associated Press.

Στην έκθεση που παραδόθηκε σήμερα, η οργάνωση Frontline Defenders, με έδρα την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι, έπειτα από επιβεβαίωση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της ψηφιακής υπηρεσίας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπιστώθηκε η παρουσία του κατασκοπευτικού λογισμικού σε έξι κινητά τηλέφωνα.

Ανάμεσά τους, το τηλέφωνο του Σάλαχ Χαμούρι, γαλλοπαλαιστίνιου δικηγόρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Addameer, από τον οποίο οι ισραηλινές αρχές αφαίρεσαν πρόσφατα το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου της Ιερουσαλήμ, ανοίγοντας τον δρόμο για την απέλασή του, και του αμερικανού Ουμπάι αλ-Αμπούντι, διευθυντή της οργάνωσης Bisan.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Frontline Defenders και διευκρίνισε ότι η διείσδυση των smartphone έγινε πριν οι έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτηρισθούν «τρομοκρατικές» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε πως αμέτρητες έρευνες έχουν αποκαλύψει για το πρόγραμμα Pegasus (που ανήκει στην Ισραηλινή εταιρία ΝΣΟ), πως πρόκειται για μία παγκόσμια κατασκοπευτική συνωμοσία εναντίον δεκάδων χιλιάδων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. 

Πρόγραμμα Pegasus - Το λογισμικό κατασκοπείας

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι όπως έχει αποκαλυφθεί από την ερευνητική ομάδα Forbidden Stories, πάμπολλα διεθνή ΜΜΕ όπως η Guardian και η Washington Post καθώς και πολλούς άλλους αναγνωρισμένους δημοσιογράφους πως πρόκειται για μία παγκόσμια κατασκοπευτική συνωμοσία εναντίον δεκάδων χιλιάδων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Έρευνα που δημοσιεύουν σταδιακά 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμβολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των smartphones δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων σε πολλές χώρες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δράστες: μία ισραηλινή εταιρεία ονόματι NSO και οι πελάτες της. Η εταιρεία πωλούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus σε κυβερνήσεις, ναρκέμπορους και οποιονδήποτε άλλο είχε τα απαιτούμενα χρήματα, δίχως κανένα απολύτως κριτήριο (μόνο σε πελάτες από τις ΗΠΑ δεν πωλούσε).

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι το προϊόν της χρησιμοποιούνταν μόνο κατά της τρομοκρατίας. Όμως από ότι αποδείχθηκε μόνο εκεί δεν χρησιμοποιούνταν.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέταξε την περασμένη εβδομάδα το ισραηλινό NSO Group στην μαύρη λίστα των εταιρειών που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας του λογισμικού Pegasus που επιτρέπει την παρακολούθηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών και ενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα των smartphone.

Η οργάνωση Al-Haq για τη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τις καταγγελίες ώστε να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την χρησιμοποίηση του κατασκοπευτικού προγράμματος επί των κινητών παλαιστίνιων ακτιβιστών.

«Οπως έχουμε δηλώσει κατά το παρελθόν, το NSO Group δεν χειρίζεται το ίδιο τα προϊόντα... και δεν είμαστε ενήμεροι για τα στοιχεία των ατόμων που παρακολουθούνται», απάντησε η ισραηλινή εταιρεία όταν εκλήθη να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως έκθεση 74 σελίδων της Σιν Μπετ για την υπόθεση αυτή -- που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου αυτό το Σαββατοκύριακο και της οποίας το διαδικτυακό περιοδικό +972 magazine, ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης, είχε πρώτα πρόσβαση σε αυτό, δίνει ελάχιστα στοιχεία για να στηρίξει σχέσεις μεταξύ του PFLP και των έξι ΜΚΟ.

Στις δηλώσεις του στην ισραηλινή αστυνομία, ο Αμπεντάτ βεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι αυτών των ΜΚΟ είναι ως επί το πλείστον πράκτορες του PFLP. Ωστόσο ο φάκελος δεν παρέχει καμία διασταύρωση της κατάθεσης αυτού του άνδρα και των τριών άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν στην υπόθεση αυτή.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου