Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Οκτ 2021
Σουχόι μέσω F16;
Κλίκ για μεγέθυνση





Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο θέρετρο του Σότσι.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP



14.10.2021, 17:30

 

 
 

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι το αίτημα για αγορά 40 νέων F16 και για εκσυγχρονισμό 80 άλλων, ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος ανταποκρινόταν θετικά, δεν μπορεί με τους σημερινούς συσχετισμούς να τύχει της έγκρισης του Κογκρέσου.

Η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35 ανέτρεψε τον μακροχρόνιο προγραμματισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία πρέπει επειγόντως να ανανεώσει και να αναβαθμίσει τα μαχητικά της.

Το σκηνικό περιλαμβάνει μια συνάντηση - μυστήριο με τον Πούτιν στο Σότσι και, αμέσως μετά, τη δημοσιοποίηση του αιτήματος για την προμήθεια των F16.

Ένα σκηνικό όπου ο Ερντογάν μοιάζει να διαμηνύει στον Μπάιντεν ότι, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση των ΗΠΑ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε η προμήθεια ρωσικών Σουχόι καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος.

Να θυμίσουμε ότι, στα τέλη του 2019, η πρώτη δοκιμή ενεργοποίησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έγινε για αναχαίτιση μαχητικών F16 και από τότε διαμορφώθηκε και στα δυο κόμματα του Κογκρέσου συναίνεση ως προς την άρνηση επικύρωσης κάθε μεγάλης αμυντικής αγοράς από την Τουρκία.

Με δυο λόγια, όπως αναρωτιούνται πολλοί στην Άγκυρα, τίθεται το ερώτημα αν ο Ερντογάν έθεσε το θέμα των F16 εν επιγνώσει ότι θα απορριφθεί, για να μπορεί να προχωρήσει σε νέες αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Αν όντως έχει επιλεγεί το παραπάνω σενάριο και δεν πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική εσωτερικής κατανάλωσης, τότε με ευθύνη της τουρκικής πλευράς οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ οδηγούνται σε αδιέξοδο. Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 έχει αναδειχθεί σε τεστ αποφασιστικότητας και για τις δύο πλευρές.

Ούτε ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να ακυρώσει το εθνικοπατριωτικό του αφήγημα, αλλά ούτε ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο μπορούν να ομολογήσουν ότι οι μέχρι τώρα απειλές τους δεν είχαν αντίκρισμα.

Τηρουμένων των αναλογιών, το σκηνικό παραπέμπει στο 1955, όταν ο Νάσερ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αμερικανική χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν και στράφηκε προς την πρόθυμη να τον στηρίξει Μόσχα.

Τούτων λεχθέντων, είναι σαφές ότι η συνάντηση ή όχι του Μπάιντεν με τον Ερντογάν στη Ρώμη, στις 30/10, την οποία προεξοφλεί μόνη της η τουρκική πλευρά, θα διευκολύνει τη διάκριση της ρητορικής από την πραγματικότητα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου