Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Φεβ 2021
Πλούσιες χώρες στοκάρουν ένα δισ. εμβόλια παραπάνω από όσα χρειάζονται
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αρνούνται σε δισεκατομμύρια ανθρώπους την ουσιαστική προστασία από τον ιό και κατά συνέπεια παρατείνουν την πανδημία.

Getty
.

Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί η είδηση ότι κάποιες πλούσιες χώρες αναμένεται να έχουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων COVID-19 περισσότερες από ό, τι χρειάζονται, αφήνοντας τα φτωχότερα έθνη να παλεύουν για ό,τι απομείνει την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έκθεση της εκστρατεία κατά της φτώχειας ONE Campaign, πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, θα πρέπει να μοιραστούν το πλεόνασμα αυτό να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου παγκοσμίως.

Η ομάδα, η οποία μάχεται κατά της φτώχειας και των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, δήλωσε ότι αν οι χώρες αποτύχουν να μοιραστούν τα περισσευούμενα εμβόλια, θα αρνηθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους την ουσιαστική προστασία από τον ιό και πιθανότατα θα παρατείνουν την πανδημία.

Η έκθεση εξέτασε συγκεκριμένα συμβόλαια με τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19: τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax.

Διαπίστωσε ότι μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν ήδη εξασφαλίσει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις - πάνω από ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από τα 2,06 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να χορηγήσουν σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους (σε δύο δόσεις).

«Αυτό το τεράστιο περίσσευμα είναι η ενσάρκωση του εθνικισμού των εμβολίων», δήλωσε η Τζένι Οτενχοφ, διευθύντρια πολιτικής της ONE Campaign.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι, μαζί με άλλες προμήθειες εμβολίων COVID που προέρχονται από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX και σε διμερείς συμφωνίες, το πλεόνασμα των πλούσιων χωρών θα συμβάλει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων στις φτωχότερες χώρες.

Αυτό θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτων από COVID-19 και παράλληλα θα περιόριζε τις πιθανότητες εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού και θα επιτάχυνε τον τερματισμό της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Πέμπτη κάλεσε τα έθνη με εμβόλια να μην τα μοιράζονται μονομερώς, αλλά να τα δωρίσουν στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX για να υπάρχει δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να δώσουν το 4%-5% των εμβολίων τους στις φτωχότερες χώρες.

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει την προώθηση της παραπάνω ατζέντας, υποσχόμενος ότι θα μοιραστεί τις πλεονασματικές δόσεις εμβολίων με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

(με πληροφορίες από Reuters) 

Πηγη: https://www.huffingtonpost.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου