Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Σεπ 2021
Ξενοφοβικό παραλήρημα στη Χιλή
Κλίκ για μεγέθυνση






Η αστυνομία εκκενώνει βίαια την πλατεία Βραζιλίας στο Ικίκε, χτυπώντας εγκύους και μικρά προσφυγόπουλα

AP Photo/Ignacio Muñoz




29.09.2021, 15:25

 

 
Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή που κοιμούνται στους δρόμους ελλείψει δομών υποδοχής. ● Την επομένη παραδόθηκαν στη φωτιά τα υπάρχοντά τους από οργισμένο πλήθος ρατσιστών, ευεπίφορο στη ρητορική μίσους κομμάτων της Δεξιάς που υποδεικνύουν ως υπεύθυνο τον αριστερό προεδρικό υποψήφιο, ενόψει των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου.

Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική: στρώματα, σκηνές, ρούχα, παιδικά παιχνίδια, όλα παραδομένα στη φωτιά που έβαλαν ακραίοι στην πόλη Ικίκε της Χιλής, στη διάρκεια διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο 5.000 ατόμων εναντίον μεταναστών και προσφύγων που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους σε πλατείες, δρόμους και παραλίες. Ενώ η Χιλή μέσα από τη Συντακτική της Συνέλευση επιχειρεί να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα δημοκρατικό χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η ξενοφοβία κερδίζει έδαφος και εργαλειοποιείται πολιτικά ενόψει των προεδρικών εκλογών της 21ης Νοεμβρίου.

Στο Ικίκε, στον βορρά της Χιλής, έχουν συγκεντρωθεί κάπου 3.000 μετανάστες, κυρίως από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή, που έφτασαν παράτυπα από τα σύνορα με τη Βολιβία και ελλείψει δομών υποδοχής βρίσκονται στους δρόμους.

Μάλιστα την προηγουμένη η αστυνομία είχε εκκενώσει μια πλατεία χτυπώντας ακόμη και παιδιά και εγκύους, όπως καταγγέλλουν 24 κοινωνικές οργανώσεις που ζήτησαν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια μεταναστευτική στρατηγική που να εγγυάται το δικαίωμα σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή για όλους και να εγκαταλείψει την πολιτική των απελάσεων.

Την ώρα που η τοπική Εισαγγελία παρενέβη άμεσα ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ειδική Ερευνητική Μονάδα της Αστυνομίας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πολιτών της ανακοινώνοντας την επανενεργοποίηση του σχεδίου «Επιστροφή στην Πατρίδα», για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των θυμάτων ρατσιστικής βίας και όσων άλλων το επιθυμούν.

Αντίθετα, ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα χρειάστηκε δύο ημέρες για να καταδικάσει την επίθεση, επιμένοντας ωστόσο πως «ως κυβέρνηση τηρούμε τη δέσμευσή μας να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, επιτρέποντας μια νόμιμη, συντονισμένη και ασφαλή μετανάστευση».

Ο δε υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγο Ντελγάδο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «με τις εκκενώσεις από όλους τους δημόσιους χώρους που θα κριθεί αναγκαίο» και με τις απελάσεις ενώ θα ενισχύσει τη φρούρηση των συνόρων «για να αναχαιτίσουμε όσους θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη Χιλή».

Κωφεύοντας έτσι μπροστά στις εκκλήσεις για προστασία των μεταναστών που έκαναν τα Ηνωμένα Εθνη, καταδικάζοντας το νέο επεισόδιο «βίας και ξενοφοβίας». Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών, Φελίπε Γκονθάλεθ, χαρακτήρισε τα επεισόδια «μια απαράδεκτη ταπείνωση ευάλωτων μεταναστών», τονίζοντας πως «η ξενοφοβική ρητορική που ταυτίζει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα, και που δυστυχώς είναι όλο και συχνότερη στη Χιλή, τροφοδοτεί αυτού του είδους τη βαρβαρότητα».

Κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης των μεταναστών παραδομένα στις φλόγες

AP Photo/Ignacio Munoz

Είναι αλήθεια πως η Χιλή είναι από τις χώρες που έχει υποδεχτεί στην περιοχή περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φέτος έως τον Ιούλιο εισήλθαν παράτυπα στη χώρα τουλάχιστον 23.672 άτομα, 40% περισσότερο απ’ ό,τι όλη τη χρονιά πέρσι.

Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως αυτό που βιώνει σήμερα η Χιλή είναι η κακή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που άρχισαν να αυξάνουν από το 2017 χωρίς οι Αρχές να κινητοποιήσουν τους νόμιμους μηχανισμούς υποδοχής και διοικητικής μέριμνας που θα διευκόλυναν την αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινότητες.

Αυτό επισημαίνει στο BBC ο Κάρλος Φιγκερόα, διευθυντής ερευνών της Ιησουιτικής Υπηρεσίας για τους Μετανάστες, τονίζοντας ότι η δυσφορία του ντόπιου πληθυσμού υποδαυλίζεται «από τη ρητορική των Αρχών που αναφέρονται στη μετανάστευση υπό το πρίσμα της εγκληματικότητας και όχι του ανθρωπισμού, οδηγώντας στο μίσος και το στίγμα.

Δικαιολογούν τις απελάσεις με το αφήγημα πως όσοι έρχονται παράτυπα είναι διακινητές ή βιαστές ή εγκληματίες». Κι όμως, η πραγματικότητα αντιτίθεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αφού έρευνες δείχνουν πως οι μετανάστες που εγκληματούν δεν ξεπερνούν το 3% του συνόλου.

Αυτή η ρητορική του μίσους έχει παίξει καταλυτικό ρόλο ενόψει των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αξιωματούχοι της δεξιάς κυβέρνησης και ακροδεξιά κόμματα κατηγόρησαν για τη μεταναστευτική κρίση τον Γκαμπριέλ Μπορίκ, τον προεδρικό υποψήφιο του αριστερού συνασπισμού «Εγκρίνω Αξιοπρέπεια» (μιας συμμαχίας του Πλατιού Μετώπου με το Κομμουνιστικό Κόμμα), που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης τον κατηγόρησε ότι «πλειοδοτεί στις προσδοκίες των μεταναστών», υποσχόμενος σπίτια, βίζες και μη απελάσεις, «έτσι που δημιουργούνται καταστάσεις λυπηρές για όλους». Ο εκπρόσωπος της ακραίας συντηρητικής Εθνικής Ανανέωσης, κόμματος του κυβερνώντος συνασπισμού του προέδρου Πινιέρα, δήλωσε πως μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης οφείλεται στην «ανεύθυνη δράση που έχουν προωθήσει προεδρικοί υποψήφιοι σαν τον Μπορίκ».

Tοξικό μείγμα

Πιο σαφής ήταν ο χουντικός υποψήφιος και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Χοσέ Αντόνιο Καστ: «Υποδεικνύω τον Γκαμπριέλ Μπορίκ ως έναν από τους υπεύθυνους της κρίσης. Εκπροσωπεί μια ιδεολογία και ένα πολιτικό σχέδιο που στηρίζει χώρες που σήμερα δεν έχουν δημοκρατία και αναγκάζουν τους πολίτες τους να φύγουν».

Ο Καστ, ένα τοξικό μίγμα Τραμπ και Μπολσονάρο, παρουσίασε τις σχετικές του προτάσεις σε κείμενο με τίτλο «Να ανακαταλάβουμε τη Χιλή: σχέδιο για να αναχαιτίσουμε τη λαθρομεταναστευτική εισβολή». Το σχέδιο περιλαμβάνει από την κατασκευή τάφρων περιμετρικά των «παράνομων περασμάτων» με σκοπιές και drones ώς τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών με στόχο την απέλασή τους αλλά και την τιμωρία μη κυβερνητικών οργανώσεων που «βοηθούν παράνομους μετανάστες να εξαπατήσουν τη Δικαιοσύνη».

Μια ρητορική που φαίνεται να αποδίδει. Ο Καστ αναδείχτηκε νικητής της πρώτης τηλεμαχίας των προεδρικών υποψηφίων που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αυτήν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cadem, ο Μπορίκ παραμένει μεν πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 23%, αλλά ο Καστ καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13%, μόλις τέσσερις μονάδες κάτω από τον Σεμπαστιάν Σιτσέλ του συντηρητικού κυβερνώντος συνασπισμού «Πάμε Χιλή».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου