Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Οκτ 2022
Έτοιμος για 3η θητεία ο Σι Τζινπίνγκ, που επιθυμεί να γίνει «πρόεδρος του ΚΚΚ»
Κλίκ για μεγέθυνσηΣι Τζινπίνγκ

AP Photo/Andy Wong22.10.2022, 10:42
 
Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ονομαστεί εκ νέου Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ από τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Ολοκληρώνεται στο Πεκίνο το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και εκτός απροόπτου θα επιβεβαιώσει την τρίτη πενταετή θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του και στην προεδρία της χώρας. Αφότου άλλαξε το Σύνταγμα της Κίνας το 2018, δεν υπάρχει ο περιορισμός των δύο προεδρικών θητειών και ο φιλόδοξος Σι μπορεί να εκλέγεται επ' αόριστον πρόεδρος της χώρας.
 
Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ διεξάγεται σε λεπτή συγκυρία για την Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της εξαιτίας των επανειλημμένων lockdowns για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και την κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων με τη Δύση.

Σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η καταληκτική συνεδρίαση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Παλάτι του Λαού και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ονομαστεί αύριο Κυριακή εκ νέου Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα προκύψει από το συνέδριο και θα μετρά κάπου διακόσια μέλη.

Αναλυτές και ΜΜΕ επισημαίνουν πως ο Σι Τζινπίνγκ μάλλον θα επιδιώξει ο τίτλος του να αλλάξει, να γίνει «πρόεδρος του κόμματος», κατ’ εικόνα αυτού του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας, του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976). Μπορεί επομένως να γίνει αλλαγή στο καταστατικό του ΚΚΚ. Το 2017, είχε συμπεριλάβει αναφορά στη «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά εν όψει της νέας εποχής». Η φράση προστέθηκε έναν χρόνο αργότερα στο κινεζικό Σύνταγμα.

AP Photo/Mark Schiefelbein

Το συνέδριο του κόμματος αναμένεται επίσης να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο επταμελές όργανο, το οποίο ουσιαστικά κρατά τα κλειδιά της εξουσίας στην Κίνα.

Κατά την άγραφη παράδοση, μέρος των μελών του φθάνει στην ηλικία που παίρνει τη σύνταξή του. Το έθιμο θέλει τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής να ανακοινώνονται κατά σειρά σημασίας, με το πρώτο να είναι ο γενικός γραμματέας. A priori, το δεύτερο είναι ο πρωθυπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός που θα διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ τον Μάρτιο.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι αυτό του Γουάνγκ Γιανγκ, μιας από τις πιο φιλελεύθερες φωνές του κόμματος, και αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χου Τσουνχουά.

Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Σαγκάη, θεωρείται επίσης πως συγκαταλέγεται στους υποψήφιους, παρά τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το lockdown την άνοιξη.

Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα Διαρκής Επιτροπή θα αποτελείται «κατά πλειοψηφία από προσωπικότητες πιστές στον Σι Τζινπίνγκ» και πως δεν αναμένεται να αναδειχθεί κανένας δυνητικός διάδοχος του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2012, συγκέντρωσε την εξουσία στην κορυφή της δεύτερης ισχυρότερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο και επιδίωξε να ενισχύσει το καθεστώς.

Επιμένει στη στρατηγική «μηδενικού Covid

Η στρατηγική «μηδενικού COVID» αναμένεται να συνεχιστεί, παρά το ότι έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και προκαλεί απόγνωση στον πληθυσμό που βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επιδιώξει η φωνή της Κίνας να ακούγεται πολύ περισσότερο, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με τον μεγάλο αντίπαλο της χώρας, τις ΗΠΑ, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν. Επίσης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σι στο μυαλό του πάνω απ’ όλα έχει «την ασφάλεια του καθεστώτος», γεγονός που αποδεικνέται και από ότι χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο 91 φορές στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή, περισσότερες από ό,τι οποιονδήποτε άλλον.

«Πρέπει (...) να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια, να αντέξουμε βίαιους ανέμους, αγριεμένα νερά, ακόμα και επικίνδυνες θύελλες», προειδοποίησε.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου