Το κακέκτυπο του Trump, ο Jair Messias Bolsonaro δεν αναγνώρισε ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βραζιλία, προκειμένου οι οπαδοί του να εξεγερθούν.

Οι ακροδεξιοί «μεσσίες» δεν θεωρούν ότι πρέπει να απολογηθούν σε κανέναν και ότι η δημοκρατία εξυπηρετεί, μόνο εφόσον η δουλειά τους γίνεται.

O Bolsonaro καταδίκασε τα επεισόδια, βέβαια 6 ώρες αφού συνέβησαν, και αρνήθηκε την ευθύνη. Ο Lula τόνισε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας» για τις ντροπιαστικές σκηνές και χαρακτήρισε τη βία «πράξεις βανδάλων και φασιστών».

Οι νέο-φασίστες δεν διακατέχονται από ντροπή πλέον, ούτε κρύβονται, έχουν γίνει πολιτική κανονικότητα και η απάθεια της σιωπηλής πλειοψηφίας συντελεί σε αυτό. Η παγκόσμια πολιτική κατακραυγή δεν σημαίνει τίποτα. Η βιβλιογραφία μετράει άλλο ένα περιστατικό ακροδεξιών να εισβάλλουν στα σύμβολά της δημοκρατίας. Είναι ζήτημά χρόνου να αντιμετωπίζονται όπως τα οπαδικά επεισόδια βίας, κατακριτέα, αλλά συμβαίνουν, συμβαίνουν συχνά.

Η δημοκρατία αν δεν ανανεωθεί και εμπνεύσει θα είναι κενό γράμμα. Οι δημοκράτες δεν δικαιούνται να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αλλά ο αγώνας να είναι συνεχής και αδιάκοπος.

Το 2023 φέρνει εκλογές και στην γειτονιά μας, στην Τουρκία που οι αμφιβολίες για το αν θα γίνουν εκλογές, αν θα είναι νομότυπες και αν το αποτέλεσμα τους γίνει τελικά αποδεκτό και σε εμάς που το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύπτει ότι ο ωτακουστής Μητσοτάκης δεν διαφέρει από τον Ευρωπαίο παρία Orban.  

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν οι Τσίπρας και Ανδρουλάκης στον Βραζιλιάνο πρόεδρο. Δυστυχώς δεν αρκεί, το προοδευτικό μέτωπο οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι ενιαίο και απλά έχει διαφορετικές εκφάνσεις. Πρέπει να αποδείξουμε ότι υφίστανται αρχές αδιαπραγμάτευτες για τις οποίες όλοι μαχόμαστε.

Χρειαζόμαστε κοινές προτάσεις και κοινό κάλεσμα στους δημοκράτες να αγωνιστούμε. Στην επικείμενη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

ΥΓ. Καλύτερη χρονιά, αλλά μέσα από τα χέρια μας περνάει.
πηγη: https://tvxs.gr