Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Δεκ 2021
Κίνα: 7η μέρα lockdown στην Σιάν – «Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου»
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Την 7η ημέρα σκληρού lockdown διανύουν 13 εκατομμύρια κάτοικοι της κινεζικής πόλης Σιάν δύο χρόνια μετά την έκρηξη του κορονοϊού στην Γουχάν.

Τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι ιδιαίτερα σκληρά και πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν φύγουν από τα σπίτια τους, περιμένοντας εναγωνίως τις παραδόσεις προμηθειών.

Η πόλη Σιάν κατέγραψε την Τρίτη (28/12) 151 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τοπικών κρουσμάτων σε σχεδόν 1.000 την περίοδο 9-28 Δεκεμβρίου, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί έως τώρα στην πόλη περιστατικά της παραλλαγής Όμικρον.

Το ξέσπασμα στη Σιάν είναι συγκριτικά μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όμως οι κινεζικές αρχές είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντι στην έξαρση του ιού, έχοντας επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης από τις 23 Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν επιτρέπεται να φεύγουν από αυτή χωρίς την άδεια των εργοδοτών τους ή των αρχών της κοινότητας.

Ένας 32χρονος μηχανικός πήγε στη Σιάν για επαγγελματικούς λόγους και σχεδίαζε να αναχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, μέχρι που ανακάλυψε ότι πρέπει να παραμείνει εκεί για πολύ περισσότερο καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να του δώσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για να μπορέσει να φύγει. Αυτό σημαίνει ότι έχασε τα γενέθλια της γυναίκας του και ίσως αναγκαστεί να περάσει την Πρωτοχρονιά στη Σιάν. «Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου», δήλωσε στο Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Σιάν έχει αναστείλει τη χορήγηση αδειών σε όσους θέλουν να βγουν από το σπίτι τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, οι αγορές σε καταστήματα με φυσική παρουσία μπορεί να επιτραπούν και πάλι σε περιοχές χαμηλότερου κινδύνου εάν τα μαζικά διαγνωστικά τεστ εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε θα αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Το μέτρο προκάλεσε παράπονα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους κατοίκους καθώς δεν είναι βέβαιο πότε θα μπορέσουν να προμηθευθούν νωπά προϊόντα.

Οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιοχές της Σιάν άρχισαν να προγραμματίζουν τη διανομή των απαραίτητων προμηθειών στα σπίτια των κατοίκων, ή να οργανώνουν προσωρινά περίπτερα σε μεγάλα συγκρότημα κατοικιών που πωλούν νωπά προϊόντα.

Οι αρχές ξεκίνησαν σήμερα έναν ακόμα κύκλο διαγνωστικών τεστ σε όλη την πόλη, τον πέμπτο από τις 21 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίζονται από τα μαζικά τεστ άρχισε να μειώνεται στον τέταρτο κύκλο, ενώ οι αριθμοί στους τρεις πρώτους ήταν αυξημένοι, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου