Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις απαιτήσεις για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσει κι άλλες επιλογές, αν η Δύση δεν δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας που ζητάει η Ρωσία, οι οποίες αφορούν στη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα προχωρήσει στην επέκταση της δραστηριότητάς του στην ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, με ένταξη της Ουκρανίας στην στρατιωτική συμμαχία.

Πριν μερικές εβδομάδες η Μόσχα είχε καταθέσει προσχέδια περιφερειακής ασφάλειας στη Δύση, στα οποία εκφράζει την εναντίωσή της σε μία τέτοια εξέλιξη στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. «Δεν καταθέσαμε τα έγγραφα για να τα απορρίψουν, αλλά για να πετύχουμε μία διπλωματική λύση, η οποία θα αποτυπώνεται σε επίσημη δεσμευτική συμφωνία», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος σε μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

Είχε άλλωστε προειδοποιήσει πως αν οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνεχίσουν την «επιθετική τακτική» τους στο «κατώφλι της πατρίδας μας» θα αναγκαστεί να λάβει τα «αντίστοιχα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα».

Σύμφωνα με τη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης, αφού ρωτήθηκε ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε ότι «μπορεί να ποικίλλουν», ανάλογα και με «τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν οι ειδικοί για στρατιωτικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τι σημαίνει αυτό.

Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε εγγύηση, επικαλούμενες την αρχή σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε χώρα πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα ζήτησε επίσημη συνάντηση με τις χώρες του ΝΑΤΟ προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα συγκεκριμένα γεωπολιτικά ζητήματα, κάτι το οποίο η Δύση έχει δεχτεί. Οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στη Γενεύη. Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση ΝΑΤΟ/Ρωσίας ήταν το 2019.
πηγη: https://tvxs.gr