Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 20 Νοέ 2022
Κλεμμένες αρχαιότητες της Υεμένης δημοπρατήθηκαν σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
Κλίκ για μεγέθυνση
Πάνω από 4.000 ιστορικά αντικείμενα της Υεμένης έχουν λεηλατηθεί και μεταφερθεί λαθραία από τη χώρα και έχουν δημοπρατηθεί σε έξι χώρες.

Πάνω από 4.000 ιστορικά αντικείμενα της Υεμένης έχουν λεηλατηθεί και μεταφερθεί λαθραία από τη χώρα και έχουν δημοπρατηθεί σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, αναφέρει το Middle East Monitor.

Την Πέμπτη, το Κέντρο Αρχαιολογικών Μελετών Al-Hudhud που εδρεύει στη Σαναά δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυριζόταν ότι 4.265 από τα τεχνουργήματα της Υεμένης είχαν κλαπεί και πουληθεί σε πολλές χώρες, συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και την Ολλανδία.

Το κέντρο ανέφερε ότι 2.167 από τα κλεμμένα αντικείμενα πωλήθηκαν σε δημοπρασίες στις ΗΠΑ, ενώ 501 δημοπρατήθηκαν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την έκθεση, το κέντρο ήταν σε θέση να αναγνωρίσει 2.523 αντικείμενα που είχαν πουληθεί μέχρι στιγμής, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στα αντικείμενα, ήταν ένα χειρόγραφο που χρονολογείται από τον δέκατο πέμπτο αιώνα, αξίας 800.000 δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανεξάρτητος αρχαιολόγος από την Υεμένη, ο Αμπντουλάχ Μόχσεν, ισχυρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η TimeLine Auctions με έδρα το Λονδίνο σκοπεύει να πουλήσει περισσότερα από 6.000 αρχαία αντικείμενα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποτίθεται έχουν λεηλατηθεί από μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Υεμένης. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι έμποροι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ συμμετείχαν στην προγραμματισμένη διαδικτυακή δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

 

Ο Μόχσεν ισχυρίστηκε επίσης ότι η εταιρεία δημοπρασίας παρέλειψε να αποδώσει τα κλεμμένα αντικείμενα στην Υεμένη, ενώ άλλες χώρες φέρουν ετικέτα. «Συνήθως, αυτή η εταιρεία δημοπρασιών γράφει το όνομα της χώρας στην οποία ανήκουν τα χρυσά μνημεία, όπως η Περσία, το Ιράκ και η Αίγυπτος — εκτός από την Υεμένη», έγραψε ο Μόχσεν.

«Το [TimeLine] συχνά τα ταξινομεί με τη γενική ονομασία «Δυτικός Ασιατικός Χρυσός» και η Υεμένη είναι μια από τις πιο εξέχουσες χώρες σε αυτό το γεωγραφικό εύρος», πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση της Υεμένης με έδρα τη Σαουδική Αραβία, διεθνώς αναγνωρισμένη, ήταν συνένοχος στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων εκτός της χώρας, οι οποίες προορίζονταν για τις δυτικές αγορές μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Πέρυσι, το Κέντρο Al-Hudhud ισχυρίστηκε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διεξάγει πόλεμο εναντίον της Υεμένης από τον Μάρτιο του 2015, είχε καταστρέψει περίπου 9.812 ιστορικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τριών που αναγνωρίστηκαν ως μνημεία κληρονομιάς της UNESCO.


πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου