Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Σεπ 2021
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 73 παιδιά Παλαιστινίων φέτος
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 

Πηγή: Asa Winstanley – Middle East Monitor
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Η υποτιθέμενη επιθυμία του Ισραήλ να «μειώσει» τον αριθμό των Παλαιστίνιων που πυροβολεί έχει πάει περίπατο. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε άλλο ένα παιδί Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας στις 21 Αυγούστου. Ο Ομάρ Χασάν Αμπού Αλ-Νιλ ήταν μόλις 13 ετών. Το αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ομάρ παρακολουθούσε ειρηνικά μία διαδήλωση ενάντια στην πολιορκία της Γάζας. Ένα ελεύθερος σκοπευτής του ισραηλινού στρατού, υπό τις διαταγές του διοικητή του, σημάδεψε ήρεμα και ηθελημένα πυροβολώντας το αγόρι στον λαιμό. Ο Ομάρ έχασε τις αισθήσεις του ακαριαία.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών Παλαιστινίων που έχουν σκοτώσει οι δολοφόνοι του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα στα 73 από την αρχή του έτους.

«Οι δυνάμεις του Ισραήλ συστηματικά πυροβολούν και σκοτώνουν παιδιά Παλαιστινίων ατιμώρητα, υπό συνθήκες που υποδηλώνουν παράνομες και εκούσιες δολοφονίες», λέει ο Αγιέντ Αμπού Εκτάις της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Defence for Children International Palestine. Ο Αμπού Εκτάις ζήτησε να υπάρξει λογοδοσία «μέσω του τερματισμού της πώλησης όπλων και της στήριξης στις δυνάμεις του Ισραήλ».

Η πολιορκία της Γάζας είναι μία μακρόχρονη και συνεχής ισραηλινή αδικία. Ακόμα και πριν εφαρμοστεί πλήρως το 2007, το Ισραήλ είχε για χρόνια διατάξει στρατιωτικούς αποκλεισμούς της περιοχής, κλείνοντας τα περάσματα κατά το δοκούν. Η πολιορκία έχει προκαλέσει την εντελώς προβλέψιμη κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας στη Γάζα.

Δεν είναι να απορεί κανείς που απλοί Παλαιστίνιοι σε όλη την περιοχή έχουν ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτήν την ασφυκτική αδικία, και πορεύονται ξανά σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της πολιορκίας. Θυμηθείτε πως αυτό συμβαίνει παρά την πολύ πραγματική πιθανότητα να πυροβοληθούν και να σκοτωθούν, ή να υποστούν καθοριστικής σημασίας τραυματισμούς επειδή απλά ορθώνονται για τα νόμιμα και πολύ βασικά ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον συνωστισμένο παράκτιο θύλακα, με τους μισούς να είναι παιδιά. Περίπου το 80% του πληθυσμού είναι πρόσφυγες και απόγονοι προσφύγων από αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Ισραήλ· οι πόλεις και τα χωριά τους είναι μέσα στην ιστορική Παλαιστίνη, που είναι υπό κατοχή από το 1948.

Μεταξύ του 1947 και του 1949, οι Σιωνιστικές πολιτοφυλακές εκούσια και συστηματικά εξεδίωξαν περίπου 800.000 Παλαιστίνιους. Μολονότι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν, αυτό δεν τους έχει επιτραπεί ποτέ, για τον μοναδικό λόγο ότι δεν είναι Εβραίοι.

Σήμερα, το μοναδικό πέρασμα του οποίου το Ισραήλ δεν έχει τον πλήρη έλεγχο είναι στη νότια πόλη της Ράφα που οδηγεί από και προς την Αίγυπτο. Όμως, η στηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά την Αίγυπτο από το πραξικόπημα του 2013 είναι επίσης πρόθυμος συνεργός στην πολιορκία. Άλλο ένα παράδειγμα συνενοχής της Αιγύπτου έγινε εμφανές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για ακόμη μία φορά στον συνοριακό φράχτη την Τετάρτη 25 Αυγούστου. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν ξανά πυρ προς τους διαδηλωτές· οι διοικητές τους φημολογείται πως είχαν δώσει εντολή στο στράτευμα να φερθεί «πιο επιθετικά» προς τους Παλαιστίνιους.

Πέντε από τους τραυματίες πυροβολήθηκαν με αληθινά πυρά. Ο δημοσιογράφος Ταχά Ρααφάτ Μπάκερ, 32 ετών, τραυματίστηκε στο πόδι από δακρυγόνο· σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μεζάν, ανάμεσα στους τραυματίες ήταν άλλο ένα παιδί.

Η Αϊγυπτος απάντησε στις επιθέσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, βοηθώντας τους δολοφόνους και τιμωρώντας τα θύματα. Το καθεστώς του Καΐρου εφάρμοσε αορίστου χρόνου κλείσιμο του περάσματος της Ράφα. Το πέρασμα αγαθών Σαλάχ Αλ-Ντιν, από όπου στην καλύτερη περίπτωση επιτρέπεται να περάσει περιορισμένος αριθμός και περιορισμένο είδος αγαθών, είναι επίσης κλειστό.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αποκλείστηκαν στην Αίγυπτο. Πολλοί από αυτούς ξεμένουν από χρήματα και δεν έχουν τα μέσα να επικοινωνήσουν με οικογενειακά δίκτυα στήριξης· οι διεθνείς μεταφορές χρημάτων από και προς τη Γάζα είναι συνήθως αδύνατες.

Η Αίγυπτος είναι μονάχα ένας κρίκος της διεθνούς συνωμοσίας ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Όπως έχει σημειώσει η Ταμάρα Νάσσαρ, της Electronic Intifada, o OHE και το Κατάρ είναι επίσης συνεργοί στην πολιορκία. Αμφότεροι έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που δίνει στο Ισραήλ δικαίωμα βέτο για τη λίστα των Παλαιστίνιων που λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα.

Αυτό αποτελεί συλλογική τιμωρία και είναι άλλο ένα από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Πόσα ακόμα θα του επιτραπεί να διαπράξει ατιμώρητα πριν τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας; Αυτό πρέπει να συμβεί άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση.

πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου