Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Νοέ 2020
Οι Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους ενάντια στην αστυνομοκρατία – Βία και καταστολή από την Αστυνομία (Video)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Τους δρόμους της Γαλλίας πλημμύρισαν χθες χιλιάδες πολίτες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», στο οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, και επιτρέπει την μαζική επιτήρηση των πολιτών μέσω drones.

.

 

Στη Λιλ η διαδήλωση μέτρησε πάνω από 1.500 συμμετέχοντες υπό τη νόμιμη πια παρακολούθηση και από αέρος (drones) ενώ τη σκυτάλη πήραν αργότερα και άλλες πόλεις: Μονπελιέ, Ρουέν, Μασαλία, Σεντ Ετιέν, Χάβρη… και φυσικά το Παρίσι που είχε μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο. Τα καλέσματα υπογράφουν συνδικάτα και οργανώσεις δημοσιογράφων (μεταξύ αυτών και: Figaro, AFP, Parisien, Europe 1, Mediapart, L’Humanité κλπ).

Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις, με την Αστυνομία να προχωρά σε ένα όργιο καταστολής χτυπώντας αδιακρίτως δημοσιογράφους και πολίτες.

Η ανταποκρίτρια στη Γαλλία Μαρία Δεναξά, μετέδωσε την ακραία αστυνομική καταστολή απέναντι σε δημοσιογράφο.

 

Μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις η κυβέρνηση τροποποίησε την διατύπωση του επίμαχου άρθρου 24 του νομοσχεδίου για να διευκρινίσει ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την ελευθερία της πληροφόρησης». Με αυτή τη διατύπωση το άρθρο, που πέρασε στην πρώτη ανάγνωση με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά χθες το απόγευμα από τη Βουλή, προβλέπει ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων «με την επιφύλαξη του δικαιώματος ενημέρωσης».

Η διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση ενώ η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.


πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου