Η παρούσα στο πεδίο της μάχης Άγκυρα δεν προσκλήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η παρούσα στο πεδίο της μάχης Άγκυρα δεν προσκλήθηκε, ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη. Η παρούσα στο πεδίο της μάχης Άγκυρα έπρεπε να έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντλίμπ της Συρίας. Η παρούσα στο πεδίο της μάχης Άγκυρα ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο προσωρινός απολογισμός των διπλωματικο-πολιτικών αποτυχιών του Παλατιού του Ερντογάν είναι συνήθως λίγο μακρύτερος. Διότι, δύο άλλα εμπόδια τίθενται ενώπιον των «αυτοκρατορικών φιλοδοξιών» του Σουλτάνου επί τάπητος:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα ελαττώματα και τις αδυναμίες της, αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά τις προς επιβολή κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει, ατιμώρητη, την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της και το διεθνές δίκαιο.

Δεύτερον, ακόμη μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο εμπόδιο, η νέα αμερικανική διοίκηση. Στην περίπτωση, όπου ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα διαταραχθούν ακόμη περισσότερο και θα καταστούν δυσκολότερες για τον Ερντογάν.

Το τουρκικό Παλάτι κινδυνεύει να αποδυναμωθεί από το άνοιγμα και την επεξεργασία πολλών υποθέσεων: από την ενεργοποίηση, από την Άγκυρα, του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, που μπορεί να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, από τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύης και τον Καύκασο, όπου οι δύο πρωτεύουσες τάσσονται σε αντίθετα στρατόπεδα, από τους φυλακισμένους Αμερικανούς ή Τούρκους πολίτες που εργάζονταν στις διπλωματικές ή προξενικές αρχές της Ουάσιγκτον στην Τουρκία, από παλιές δικαστικές υποθέσεις ως προς την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ... κ.λ.π..

Έτσι, «Ο Μπάιντεν για Πρόεδρος» αποτελεί τον εφιάλτη του Ερντογάν.

 

Η νίκη του Ερσίν Τατάρ, μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών στη Βόρεια Κύπρο, υπήρξε η μόνη παρηγοριά για τον Ερντογάν, ο οποίος, εδώ και πολύν καιρό, δεν λάμβανε από το εξωτερικό καλά νέα. Οι ημιεπίσημες απειλές εναντίον του αριστερού υποψηφίου, του πρώην Προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, οι εξαγορασμένες ψήφοι, η ολοκληρωτική προπαγάνδα των προσκείμενων στο Παλάτι Μ.Μ.Ε. για τον Τατάρ κατάφεραν να διασφαλίσουν τη νίκη του Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο. Η αντιπολίτευση στο τουρκικό τμήμα του νησιού πιστεύει, φυσικά, ότι οι εκλογές δεν διοργανώθηκαν σύμφωνα με τα διεθνή και δημοκρατικά πρότυπα και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δίκαιες και νόμιμες.

Το γεγονός ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) («KKTC») αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνον από την Άγκυρα αποτελεί ήδη εμπόδιο για τον Ερντογάν στη διπλωματική σκηνή. «Η "KKTC" είναι το παράνομο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Ονομαζόμενη -στην επίσημη ορολογία- «Η Μικρή Πατρίδα», η «ΤΔΒΚ» είναι μία περιοχή, όπου οι τουρκικές και οι ρωσικές μαφίες είναι ιδιαιτέρως δραστήριες. Εξαιρούμενο από κάθε νομικό ή άλλο έλεγχο, η «ΤΔΒΚ» προσφέρεται ελεύθερα για παράνομες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές συμμορίες.

Η εκλογική νίκη του Τατάρ θα έχει ουσιαστικά αρνητικές συνέπειες για τη διπλωματία της Άγκυρας:

  • Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων (ελληνικών και τουρκικών) του νησιού πιθανότατα θα αναβληθούν, καθώς και οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλήνων, Τούρκων και ΟΗΕ). Σημειωτέον, στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ειρηνική επανένωση του νησιού. Ο Τατάρ, όπως και ο δάσκαλός του, Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής του σχηματισμού δύο κρατών στην Κύπρο, θα αποτρέψει τη συζήτηση ως προς τη λύση της Ομοσπονδιακής Κύπρου, υποστηριζόμενη από την Αθήνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.
  • Η τουρκική διοίκηση της Βόρειας Κύπρου, ως πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα παρεμποδίζει πρωτοβουλίες για μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση ως προς τα θαλάσσια σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο Τατάρ θα δυσκολευτεί να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση. Στις 11 Οκτωβρίου, είχε αποκτήσει, κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, μόλις το 30% των ψήφων, όπερ σημαίνει ότι το 70% περίπου των ψηφοφόρων δεν θα επιθυμούσε να τον δει στο τιμόνι της «ΤΔΒΚ».

Αυτή η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία ήδη εξαρτιόταν, κατά κύριο λόγο, από την Άγκυρα. Οι δύο τομείς, κύριες τοπικές πηγές εσόδων για τη Βόρεια Κύπρο, ήτοι ο τουρισμός και τα τουρκικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω της πανδημίας. Η «ΤΔΒΚ» του Τατάρ θα εξαρτάται πλήρως, πλέον, από την Άγκυρα. Αλλά αυτή η τελευταία δεν διαθέτει αρκετά έσοδα για την ίδια, λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Ένας Τουρκοκύπριος πολίτης εξήγησε, με μία μόνη λέξη, πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον λόγο αυτής της ανησυχίας: «Η Κατοχή!».

Περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι στρατιώτες καταλαμβάνουν, από το 1974, μέρος του νησιού, το οποίο αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.  

πηγη:https://tvxs.gr