Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Κυπριακό: Βάζουν στην άκρη τον Ακιντζί
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Σε ανοικτή αντιπαράθεση οδηγούνται Άγκυρα και Μουσταφά Ακιντζί. Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία πλέον δηλώνει ξεκάθαρα μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας, δείχνει απροκάλυπτα πλέον την προτίμηση της προς τον Κουντρέντ Οζερσάι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δύο φορές μέσα σε ένα 48ωρο, έστειλε το μήνυμα για το ποια είναι η γραμμή της Άγκυρας στο Κυπριακό και δεν είναι αυτή που ο Μουσταφά Ακιντζί εκπροσωπεί. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς τόσο στη δήλωση του ενώ βρισκόταν στα κατεχόμενα, το είπε και προχθές από την Αττάλεια της Τουρκίας, θέλοντας μάλιστα να περάσει το μήνυμα πως η τουρκική θέση για συζήτηση και άλλων μορφών λύσης στο Κυπριακό, βρίσκει σύμφωνη και την πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα παρακάθισε σε δείπνο με τον Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο μάλιστα δεν ήταν προγραμματισμένο. Υπενθυμίζεται ότι ο Οζερσάι ήταν αυτός ο οποίος υποδέχτηκε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων κινήθηκε πλήρως στη γραμμή των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όπως άλλωστε κάνει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντιπαράθεση του με τον Μουστάφά Ακιντζί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ από την Αττάλεια ότι κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα όλοι συμφώνησαν πως είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους από την Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιολογώντας την επίσκεψή του στα κατεχόμενα είπε ότι «μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντάνα άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές». «Οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και η ε/κ πλευρά υπέβαλε επιλογές, κι εμείς υποβάλαμε», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε εξάλλου ότι «ειδικά στην βόρεια Κύπρο» όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα «κάποια άτομα συνεχώς υπαγορεύουν, λέγοντας ότι «με βάση τη δική μου ιδεολογία η ομοσπονδία είναι η καλύτερη. Έτσι πρέπει να είναι. Εμείς είπαμε είτε ως Τουρκία, είτε όλες οι πλευρές να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές ανεπίσημα και να συζητήσουμε ποιες από αυτές τις επιλογές είναι ωφέλιμες για τον «τ/κ λαό», με ποια μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και ασφαλώς τί συμφέρει στην Τουρκία. Να διαβουλευτούμε και αναλόγως να κάνουμε βήματα».

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο «αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ήθελε να πει πως «ένα άτομο δεν μπορεί να θυσιάσει την κυπριακή υπόθεση χάριν των απόψεων ή της ιδεολογίας του», προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το Α ή το Β άτομο.

Οι αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου δεν έμειναν αναπάντητες από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το εξής μήνυμα: «Προς όσους θέλουν να μελετήσουν κάθε βήμα μας που φέρει μια κοινωνική αγωνία ή κάθε συμπεριφορά που επιδεικνύουμε ως «αγάπη προς την καρέκλα» ή «αναμέτρηση για το 2020»: σε καμία περίοδο της ζωής μου δεν ήταν πιο πολύτιμη η θέση μου στο πρωτόκολλο από τη θέση στην καρδιά του λαού».

Εμπόδιο οι Ελληνοκύπριοι

Σε ενδεχόμενο να έχει απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφέρεται ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε γραπτή του δήλωση χθες, εξαπολύοντας παράλληλα τα πυρά του κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως «η ε/κ ηγεσία, έχει κάνει βήματα πίσω από τις συμφωνίες του παρελθόντος και δείχνει απροθυμία να διαμοιραστεί την εξουσία», τονίζοντας ότι τελικά πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιδιώκει.

euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου