Ο Δημοκρατικός Μπόμπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός Μάρκ Ρούμπιο είναι δύο γερουσιαστές με εξαιρετικά υψηλή πολιτική επιρροή στην Ουάσιγκτον και με βαθιά και μακρά εμπλοκή στην γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Ρούμπιο είναι ο πολιτικός που διεκδίκησε με αξιώσεις το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπόμπ Μενέντεζ είναι ο πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην ιδιαιτέρως ισχυρή Επιτροπή της Γερουσίας για τις Διεθνείς Σχέσεις και έχει πολύχρονη δράση στα ζητήματα Ελλάδας και Κύπρου. Οι δυο τους είναι οι γερουσιαστές που κατέθεσαν από κοινού το, εν δυνάμει ιστορικό, νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο - ένα νομοσχέδιο που αναβαθμίζει θεαματικά τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η αναβάθμιση αυτή σφραγίζεται μέσα από τριών υψηλού συμβολισμού παραμέτρους της πρότασης των δύο γερουσιαστών: Την απαίτηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, να κοινοποιείται από το Στέητ Ντηπάρτμεντ στο Κογκρέσσο λίστα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής προς την Αθήνα και την Λευκωσία, και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Ο δρόμος βεβαίως για να φθάσει αυτό το νομοσχέδιο στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο και να γίνει νόμος είναι μακρύς και αβέβαιος. Η πρωτοβουλία όμως και μόνον των δυο συγκεκριμένων γερουσιαστών είναι ενδεικτική της νέας γραμμής που χαράσσεται στην αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των συμμαχιών των ΗΠΑ. Και αποτελεί προφανώς καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία σε μια συγκυρία που οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον τείνουν να αγγίξουν σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της επιμονής Ερντογάν για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ηχηρό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με το ταξίδι του Μπόμπ Μενέντεζ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο αμερικανός γερουσιαστής θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, στην Αθήνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα έχει συναντήσεις όχι μόνον με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις εδώ επαφές του θα συζητηθεί εκτενώς το νέο σχέδιο της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο στην διπλωματική και ενεργειακή όσο και στην, ιδιαιτέρως σημαντική, στρατιωτική πτυχή του.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η έμφαση που δίνει το σχέδιο αφενός στην στήριξη της τριμερούς συμμαχίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ όσο, και κυρίως, στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και αύξησης της στρατιωτικής συνδρομής των ΗΠΑ προς την χώρα μας. Το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο προβλέπει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. δολαρίων προς την Ελλάδα μέσω του αμερικανικού προγράμματος FMF για την Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και την παροχή 2 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Κύπρο μέσω ανάλογου προγράμματος για την Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Είναι μια πρόταση που έρχεται παράλληλα με τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Σχέδια που, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», περιλαμβάνουν περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και περαιτέρω εξοπλισμό της Ελλάδας με drones και ιπτάμενα τάνκερ. Πρόκειται για μια προοπτική η οποία αντιμετωπίζεται με ικανοποίηση από  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σε μια συγκυρία υψηλής νευρικότητας από την πλευρά της Τουρκίας και, κυρίως, σε μια συγκυρία που η πιθανότητα απόκτησης των ρωσικών S - 400 από την Άγκυρα προβληματίζει έντονα την ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

https://tvxs.gr