Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 03 Μάι 2021
Αρντέρν: Ολοένα και «δυσκολότερο να συμβιβαστούν» οι διαφωνίες Ν. Ζηλανδίας-Κίνας
Κλίκ για μεγέθυνση
AP Photo/Andy Wong03.05.2021, 08:54

 

Καθώς ο ρόλος και η ισχύς της Κίνας σε διεθνές επίπεδο μεγεθύνονται, οι διαφορές ανάμεσα σε αυτήν και τη Νέα Ζηλανδία γίνεται ολοένα «δυσκολότερο να συμβιβαστούν», αναγνώρισε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Σε ομιλία της στην εκδήλωση China Business Summit στο Όκλαντ, η Αρντέρν σημείωσε πως η σχέση με της χώρας της με την Κίνα είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες για τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, παίρνοντας υπόψη τη διαφορετική ιστορική εξέλιξη, τις διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο, καθώς και τα διαφορετικά πολιτικά και νομικά συστήματα των δύο κρατών, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν «να έχουν διαφορετική σκοπιά σε κάποια σημαντικά θέματα», συνέχισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

«Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε»  

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία δεν μπορούν να συμφωνήσουν, δεν συμφωνούν, και δεν θα συμφωνήσουν. Αυτό δεν θα εκτροχιάσει τη σχέση μας, είναι απλώς η πραγματικότητα» είπε.

Οι δηλώσεις της Αρντέρν έρχονται μετά τις επικρίσεις στην κυβέρνηση της αλλά και τις πιέσεις, τόσο στο εσωτερικά όσο και από διεθνείς συμμάχους, για να κρατήσει μια αυστηρότερη στάση σχετικά με τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην κινέζικη επαρχία Σιντσιάνγκ.

Όμως, η ίδια σημείωσε πως η χώρα της έχει ήδη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για τη μεταχείριση της μειονότητας των μουσουλμάνων και για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Πέρυσι υπήρξαν ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, που συζητήθηκαν τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημόσια, σημείωσε η πρωθυπουργός, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος. Σε κάποιες περιπτώσεις η Νέα Ζηλανδία συντάχθηκε με άλλες χώρες που έχουν κοινές απόψεις και αξίες και σε άλλες «μιλήσαμε από μόνοι μας», διευκρίνισε.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πράγματα στα οποία πιστεύουμε και να υποστηρίζουμε το βασισμένο σε αξίες σύστημα στο οποίο είναι θεμελιωμένο η συλλογική μας ευημερία», είπε πάντως η Αρντέρν. Η διατήρηση της επαφής και η προώθηση της κατανόησης θα συνεχίσει να είναι «καίριας σημασίας θεμέλιο της σχέσης μας», πρόσθεσε.

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, αλλά είδαμε πως ούτε αυτή δεν μας εμπόδισε να δουλεύουμε, να εμπορευόμαστε, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο», ανέφερε παράλληλα η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Τι υποστηρίζει το Πεκίνο

Η πρεσβεύτρια της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία, η Γου Σι, σε ομιλία της στην ίδια εκδήλωση, επέμεινε στη θέση του Πεκίνου πως το Χονγκ Κονγκ και η Σιντζιάνγκ είναι εσωτερικά ζητήματα της χώρας της.

«Ελπίζουμε ότι η νεοζηλανδική πλευρά θα τηρήσει αντικειμενική και δίκαιη θέση, θα συνεχίσει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο και να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ώστε να συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεών μας», είπε η κυρία Γου.

Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, με το διμερές εμπόριο να ξεπερνά σε αξία τα 33 δισεκ. νεοζηλανδικά δολάρια (23 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, πάνω από 19 δισεκ. ευρώ).

Αυξάνεται η ένταση 

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, η Νανάια Μάχουτα, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα επιτρέψει η συμμαχία στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών που είναι γνωστή με την ονομασία «Five Eyes» (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Βρετανία, ΗΠΑ) να υπαγορεύει την πολιτική της χώρας της έναντι του βασικού της εμπορικού εταίρου, ότι θα συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητη και πιο ουδέτερη πολιτική.

Μερικούς μήνες νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου Ντάμιεν Ο’ Κόνορ είχε απευθύνει έκκληση στην Αυστραλία να δείχνει περισσότερο «σεβασμό» στο Πεκίνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα.

Η ένταση ανάμεσα στην Καμπέρα και στο Πεκίνο δεν έχει πάψει να ανεβαίνει από το 2018 με διάφορες αφορμές, από την τεχνολογία 5G μέχρι τις διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας περνώντας από το Χονγκ Κονγκ, τους Ουιγούρους ή ακόμη την προέλευση του νέου κορονοϊού.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου