Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία για τη στήριξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και ότι μοναδική λύση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών.

 

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημέρωσει τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι η συμμαχία Λέγκα του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων έχει καταρρεύσει και ότι «θα πρέπει να δώσει γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους».

Εξήγησε, δε, ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσει σ’ όλα τα αναγκαία διαδικαστικά βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είχαν διαρραγεί, με αφορμή την πολιτική του Σαλβίνι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.

 

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει έτοιμος

 

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του  Ματέο Σαλβίνι.

«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Λέγκα, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.

https://tvxs.gr