Μήνυμα προς την ηγεσία της Αλβανίας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Αναφέρομενος σε πληροφορίες για «αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ». 

Η αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε στην πληροφορία πως η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα. Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις στην Αλβανία που δεν μας ικανοποιούν». «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση (σημ: ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ) όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν».

 
 
 
 
 
 

 

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Σταύρος Μάρκου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, αναρωτήθηκε αν πρόκειται για «σχέδιο εθνοκάθαρσης ή επένδυσης», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχονται, δίνουν ένα – δύο ευρώ το τετραγωνικό αλλά στην ίδια περιοχή χτίζουν βίλες και τις πουλάνε πολύ περισσότερο». Συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν με αυτήν την κίνηση, ότι έχουν εκδοθεί 150 άδειες και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις. Σημείωσε δε πως είναι πολύ δύσκολο να προσφύγουν στα δικαστήρια και κάλεσε την Αθήνα να επιληφθεί του θέματος.

https://tvxs.gr