Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Μάι 2021
«Δεν υπάρχει τίποτα να κάνει κανείς στη Γάζα. Μόνο να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Πηγή: Nir Gontarz – Haaretz
Μετάφραση/Επιμέλεια/Πρόλογος: Proletarian Rage

Αυτή είναι η συνέντευξη του Σαμί Ομπεΐντ, ενός κατοίκου σχετικά μεγάλης ηλικίας από τη Γάζα. Η συνέντευξη δόθηκε ακριβώς μία μέρα πριν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Θεωρούμε πως κάποιες επισημάνσεις είναι απαραίτητες.

Το ζήτημα της Χαμάς ακούγεται από όλη τη σιωνιστική προπαγανδιστική μηχανή και ο κύριος Ομπεΐντ το γειώνει ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις που διατρέχουν τη δυτική αντίληψη για την κατάσταση της Γάζας. Επίσης γειώνει και το ζήτημα της εξουσίας· κάτι που πρέπει να προβληματίζει όσους έχουν μείνει προσηλωμένοι στον στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Η απόγνωση του Ομπεΐντ για το ζήτημα της διαχείρισης της κοινωνικής ζωής (ενώ αναφέρει πως αλληλοϋποστηρίζονται) πρέπει να κάνει όλους να καταλάβουν γιατί τα φονταμενταλιστικά κινήματα βρίσκουν «αποδοχή» και γιατί υπάρχει η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Για μας είναι σαφές πως λείπουν εκείνοι οι φορείς που θα σπρώξουν την κοινωνία προς την εξολοκλήρου ανάληψη των ζωών της από την ίδια.

Χαιρετίζω τον Σαμί Ομπεΐντ (Sami Obeid), ραδιοφωνικό παραγωγό και πολιτικό σχολιαστή, κάτοικο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Είμαι ο Nir Gontarz από τη Haaretz. Πως είσαι;

Καλά.

Τι γίνεται στη Γάζα γενικά και τι γίνεται με τους δημοσιογράφους εκεί;

Άκου, όλα είναι κλειστά. Δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους. Τεράστια καταστροφή σε ολόκληρη τη Γάζα. Σε κάθε δρόμο, υπάρχει ένα κτίριο που έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει καθαρό νερό. Δεν υπάρχει φαγητό. Δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχει τίποτα.

Κατάλαβα. Ο Ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει διαρκώς;

Τώρα, εδώ και 3-4 ώρες έχει σταματήσει. Ίσως είναι σε διαδικασία εκεχειρίας.

Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για εκεχειρία;

Ναι. Το έργο τελείωσε. Ο πόλεμος ήταν για τον Abu Yair (στμ. «Πατέρας του Yair», εννοώντας τον Νετανιάχου) και τώρα θα σχηματίσει κυβέρνηση με τον Μπένυ Γκαντζ και θα επιστρέψουν όλα στη ρουτίνα. Αλλά μετά την ησυχία που θα έρθει σήμερα, αύριο, σε δύο ή σε άλλες 100 ημέρες – δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη ζωή στη Γάζα. Μετά τον πόλεμο, θα υπάρξουν δωρεές στη Γάζα. Ποιος παίρνει τα χρήματα; Ο [Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής] Μαχμούτ Αμπάς. Τι κάνει ο Αμπάς με τα χρήματα; Δεν υπάρχει αποκατάσταση στη Γάζα. Περιμένουμε τον επόμενο γύρο. Αυτό είναι το λάθος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Κάνε μια ανάλυση [ως δημοσιογράφος για 25 χρόνια] για τη σχέση της Χαμάς με το λαό στη Γάζα. Οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν τη Χαμάς;

Οι πολίτες στη Γάζα κυβερνώνται απ’ τη Χαμάς. Δεν υπάρχει απόδραση από αυτό και δεν υπάρχει άλλος κυβερνήτης. Ποιος άλλος πρόκειται να κυβερνήσει στη Γάζα; Ποιος άλλος θα διαχειριστεί τη ζωή στη Γάζα; Κανένας. Οι άνθρωποι είναι σε αθλιότητα. Αφήστε μας να ζήσουμε. Υπάρχει ένα λάθος στο Ισραήλ. Αν ήμουν στην ισραηλινή κυβέρνηση, θα άνοιγα [τη Λωρίδα της Γάζας] και θα έφερνα εργαζομένους και θα είχα συνύπαρξη. Η Χαμάς κυβερνά και θα συνεχίσει να κυβερνά, γιατί κανείς δεν θέλει τη Γάζα. Μόνο η Χαμάς απολαμβάνει τον έλεγχο και θα πολεμήσει εναντίον όσων προσπαθούν να της στερήσουν τον έλεγχο.

Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι πως πληρώνουν υψηλό τίμημα γι’ αυτή την εξουσία;

Οι πολίτες είναι σε εξαθλίωση. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Τι πρέπει να κάνουν; Αν ξεσηκωθούν εναντίον της Χαμάς τι θα πάρουν; Τίποτα.

Γνωρίζετε ανθρώπους που ήταν θύματα του τρέχοντος πολέμου;

Ναι. Φυσικά. Καλοί μου φίλοι πέθαναν. Φτωχοί άνθρωποι. Δεν ανήκαν πουθενά και δεν ανήκαν σε καμιά οργάνωση. Πέθαναν αθώοι πολίτες.

Ποια είναι τα συναισθήματα στη Γάζα αυτή τη στιγμή, μεταξύ αθώων πολιτών, έναντι του Ισραήλ;

Η επιχείρηση θα τελειώσει σύντομα χωρίς αποτελέσματα. Θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης. Η Γάζα είναι κλειστή. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι φτωχοί και ζητιανεύουν. Οι περισσότεροι από τους νέους δεν εργάζονται. Είναι έτσι για σχεδόν 15 χρόνια και κανείς δεν βοηθά τη Γάζα.

Μήπως εάν το Ισραήλ σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς – αυτό θα…

Σε κανένα όνειρο.

Ας πούμε ότι θα πετύχει.

Αυτό είναι μια φαντασίωση μόνο.

Ας το φανταστούμε για μια στιγμή. Θα ήταν καλό για τη Λωρίδα της Γάζας ή κακό;

Δεν κάνει καμιά αλλαγή. Δεν είναι τίποτα.

Γιατί;

Ποιος θα ‘ρθει να κυβερνήσει τη Γάζα; Ποιος θα διαχειριστεί τη ζωή στη Γάζα;

Πώς διαχειρίζεται η Χαμάς τις εσωτερικές υποθέσεις στη Γάζα;

Εσωτερική ασφάλεια όπως της Χαμάς, δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Πουθενά στον κόσμο.

Τι εννοείς;

Είμαστε Άραβες. Συνηθίζουμε να καβγαδίζουμε ο ένας με τον άλλο. Δεν υπάρχουν διαπληκτισμοί. Δεν υπάρχει έγκλημα στις γειτονιές. Ησυχία.

Δηλαδή εσωτερικά, είναι καλά;

Ναι. Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχει δουλειά και δεν υπάρχουν χρήματα. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν αποφασίζουν. Ποιος αποφασίζει; Η Χαμάς διαχειρίζεται τη ζωή της Γάζας. Πηγαίνουν στον πόλεμο χωρίς να το πουν σε κανέναν. Σταματούν έναν πόλεμο χωρίς να το λένε σε κανέναν.

Πόσο χρονών είσαι;

Εξήντα δύο. Έχω πέντε γιους.

Τι γίνεται μ’ αυτούς;

Κοιτάζουν. Μια επίθεση από δω, μια εκτόξευση από κει. Αεροπλάνα…

Ποια είναι η ψυχολογική τους κατάσταση;

Μόνο ένας είναι νέος. Είναι 13. Έρχεται κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου. Με αγκαλιάζει. Και εγώ – τι; Προσπαθώ να τον ηρεμήσω. Λέει ότι ονειρεύεται τις βόμβες. Θέλω να του δώσω την αίσθηση ότι θα περάσει και ότι δεν είναι τίποτα. Φοβάται. Ζούμε στον πέμπτο όροφο. Με κάθε βόμβα, το κτίριο πηγαίνει από δεξιά προς αριστερά, δεξιά-αριστερά, τραντάζεται. Όλη νύχτα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολίτες στο Ισραήλ – όχι πολλοί, αλλά υπάρχουν μερικοί – που νοιάζονται για εσάς, τους αθώους πολίτες της Γάζας και για τα παιδιά της Γάζας.

Δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα έκαναν διαδηλώσεις και τα πάντα για μια αλλαγή της τρομερής κατάστασης στη Γάζα.

Υπάρχουν. Λίγοι, είναι η αλήθεια, αλλά νοιαζόμαστε για σας και για τα παιδιά.

Η κατάσταση είναι κακή. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια. Και υπάρχει παντού καταστροφή. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τον πόλεμο. Πολλά κτίρια έπεσαν πάνω στους ανθρώπους και στα μικρά παιδιά. Υπάρχει καταστροφή παντού. Η θέα [των δρόμων] δεν είναι καλή. Η Χαμάς και το Ισραήλ θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά ντρέπονται – ποιος θα είναι ο πρώτος που θα σταματήσει; Καταλαβαίνετε;

Ναι.

 

Είναι κρίμα για καθέναν που έφυγε. Κρίμα για τα παιδιά.

Ναι.

Πρέπει να έχουμε καλή γειτονία. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ένας πόλεμος κι ένας άλλος πόλεμος κι ακόμα ένας κι ύστερα κι άλλος. Ως πότε;

Ναι.

Γιατί να φταίμε εμείς που η Χαμάς κυβερνά στη Γάζα;

Αλλά…

Δεν υπάρχει κανένας [άλλος] για να κυβερνήσει τη Γάζα. Ο Μαχμούτ Αμπάς δεν θα έρθει στη Γάζα. Το μόνο που θέλει είναι τα λεφτά.

Τα χρήματα από το Κατάρ, που επιτρέπει το Ισραήλ, φτάνουν στους πολίτες;

Δίνουν για 50.000 ανθρώπους, ο καθένας παίρνει από 100$ και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους αξιωματικούς της Χαμάς. Ένας γείτονας μου μου έκανε πρωινό όταν τηλεφωνήσατε. Καθίσαμε και μιλούσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε. Είχα ένα γραφείο. Το κτίριο κατέρρευσε. Εξαφανίστηκε. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πάλι. Ο κύριος Μπίμπι [παρατσούκλι] Νετανιάχου ψάχνεται επίσης για την πάρτη του. Και για τη [σύζυγο] Σάρα και τον Yair. Κι οι κάτοικοι είναι εξαθλιωμένοι.

Ναι…

Είμαστε αποκλεισμένοι από την Αίγυπτο και από το Ισραήλ, κι η θάλασσα είναι κλειστή. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνει κανείς. Μόνο να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ. Ρωτήσατε τι γίνεται στη Γάζα.

Ναι.

Περιμένουμε και περιμένουμε. Για 15 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αύριο τα κανόνια θα σιγήσουν και θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση. Θα επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο.

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Σαμί.

Ζεις στο Τελ Αβίβ; Είναι ήσυχα, έτσι;

Έτσι κι έτσι.

Ζούσα στο Τελ Αβίβ για εφτά χρόνια. Από το 1982 ως το 89. Ξέρω όλους τους δρόμους. Δεν μπορώ να εισέλθω στο Ισραήλ πια. Εγώ και όλοι οι κάτοικοι της Γάζας.

Ναι.

Η λύση για τη Γάζα είναι να ανοίξουν τα περάσματα προς το Ισραήλ και να μας αφήσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας σαν ανθρώπινα όντα, ή να ανοίξετε τη θάλασσα σ’ εμάς κι εμείς θα φύγουμε για άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά να φυλακίζεις 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους για 15 χρόνια; Ως πότε. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν βρίσκεται στη Γάζα. Ο Μαχμούτ Αμπάς δεν είναι στη Γάζα. Δεν υπάρχει ζωή στη Γάζα. Ο κόσμος περιμένει για τα άθλια 100$. Για να μπορέσει να αγοράσει φαγητό και τσιγάρα.

Να προσέχεις τον εαυτό σου και τα παιδιά.

Ευχαριστώ πολύ.

πηγη: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου