Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Ιαν 2023
Μόσχα: Η στάση της Ιαπωνίας για τις Κουρίλες δεν είναι εποικοδομητική
Κλίκ για μεγέθυνση
Το Κρεμλίνο εκτιμά πως η Ιαπωνία δεν έχει μια στάση που να μπορεί να δώσει λύση και να διασφαλίσει οριστικά την ειρήνη στις Κουρίλες νήσους.

Παρά τη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φούμιο Κισίντα, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει μια επίσημη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ιαπωνία είναι ένα από τα «μη φιλικά έθνη» που στοχεύουν τη Ρωσία με κυρώσεις και «δεν δείχνει καμία εποικοδομητική στάση» ενεργώντας με τον τρόπο που ενεργεί, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματικός διάλογος αυτή τη στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, de facto» δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για εξασφάλιση συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Ο Κισίντα αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη Ρωσία νωρίτερα σήμερα σε ομιλία του ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου, στην οποία περιέγραψε τις προτεραιότητες του υπουργικού συμβουλίου του για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Είπε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της για την επίλυση του εδαφικού ζητήματος [με τη Ρωσία] και τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης».

Η Ρωσία και η Ιαπωνία βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο μεταξύ τους για σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Το Τόκιο αμφισβητεί τη ρωσική κυριαρχία σε τέσσερα από τα νησιά στο Αρχιπέλαγος των Κουρίλων, που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την κήρυξη πολέμου της ΕΣΣΔ κατά της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945, η Μόσχα συμφώνησε με τους Συμμάχους ότι μετά την ήττα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, οι Κουρίλες Νήσοι θα περιέλθουν στην ΕΣΣΔ.

Στη Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο του 1951, η Ιαπωνία παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της στα νησιά Κουρίλ, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι τα τέσσερα αμφισβητούμενα νησιά, τα οποία το Τόκιο αποκαλεί «βόρεια εδάφη», δεν ήταν ποτέ μέρος του αρχιπελάγους.

Το ζήτημα παρέμεινε άλυτο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αν και η Μόσχα πρόσφερε ορισμένους συμβιβασμούς, όπως απλοποιημένη έκδοση βίζας για χωρισμένες ιαπωνικές οικογένειες και κοινή οικονομική ανάπτυξη.

Το 2017, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να αναπτύξει στρατιωτικά μέσα που απειλούν τη Ρωσία, εάν έχει τον έλεγχο των αμφισβητούμενων νησιών, και ότι αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Πριν από μερικά χρόνια, το τμήμα του προσφέρθηκε να συντάξει μια συνολική συνθήκη ειρήνης, η οποία θα παρέκαμπτε την εδαφική διαφορά και θα έθετε το πλαίσιο για την τελική επίλυσή της, δήλωσε. Η ιαπωνική πλευρά απέρριψε την ιδέα, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου