Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Σεπ 2022
Αποστάσεις ασφαλείας
Κλίκ για μεγέθυνση





AP Photo



 

Τον Φεβρουάριο, λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν συναντούσε τον Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τότε ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι Κίνα και Ρωσία συγκλίνουν για να αντιμετωπίσουν από κοινού την πολιτική πυγμής των ΗΠΑ, ορισμένες μάλιστα αναλύσεις είδαν τη συνάντηση των δύο ηγετών και την κοινή δήλωση για συνεργασία των δύο χωρών ως τη θεμελίωση μιας ειδικής σχέσης.

Επτά μήνες μετά, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας της Σανγκάης στη Σαμαρκάνδη, η Κίνα οριοθετεί αποστάσεις ασφαλείας από τη Μόσχα στη σύγκρουσή της με τη Δύση, με τον Πούτιν να το παραδέχεται χωρίς περιστροφές αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τζινπίνγκ.

Η Κίνα δεν έχει κανένα λόγο με τη βοήθεια της Ρωσίας να σπεύσει να διαμορφώσει μια αντιαμερικανική συμμαχία καθώς τα ζωτικά της συμφέροντα εξυπηρετούνται με τη στρατηγική της ήρεμης δύναμης.

Απέναντι στη διμέτωπη ταυτόχρονη ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με Κίνα-Ρωσία που έχει επιλέξει ο Μπάιντεν το Πεκίνο, πρώτον, επιδιώκει να διασφαλίσει τον ρόλο του ως ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας και, δεύτερον, να αναδειχτεί σε πόλο περιφερειακής και παγκόσμιας γεωπολιτικής σταθερότητας.

Αν η Ρωσία προβάλλει ως αναθεωρητική δύναμη ως προς το status quo που διαμορφώθηκε μετά το 1989-91, το Πεκίνο δεν έχει κανένα λόγο να διαταράξει τη σταθερότητα που έχει διαμορφωθεί εδώ και μισό αιώνα στις σχέσεις του με την Ταϊβάν.

Αν οι παρενέργειες των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία διχάζουν την Ε.Ε., τότε, με τα σημερινά δεδομένα, με την όποια πίεση των ΗΠΑ στους Ευρωπαίους για περιορισμό του διμερούς εμπορίου με την Κίνα, οι ρωγμές που έχουν προκληθεί μέχρι σήμερα στη διατλαντική σχέση θα γίνουν ρήγματα.

Η Κίνα, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τη Μόσχα, κατοχυρώνει τον ρόλο της στην ανοικοδόμηση-ανασυγκρότηση και των δύο αντίπαλων πλευρών μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Από τα γενικόλογα ανακοινωθέντα που δίνουν την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι η Ευρώπη μετά τη διάρρηξη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία είναι έτοιμη στο όνομα της ενότητας του ελεύθερου κόσμου απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα να θυσιάσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Η Κίνα δεν βιάζεται και από ό,τι φαίνεται έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να εγκλωβιστεί σε έναν αντιαμερικανικό άξονα δίπλα στη Ρωσία.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας των κληρονόμων του Ντενγκ είναι να επωφεληθεί από τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας και να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως επενδυτή και εξαγωγικού προορισμού σε μια παγκόσμια οικονομία που βαδίζει προς τον εγκλωβισμό της σε χρόνια ύφεση.

Εξυπακούεται ότι το Πεκίνο, όταν κατοχυρώσει τον ρόλο του ως προνομιακού επενδυτή και βαρύνοντος εμπορικού εταίρου, θα διεκδικήσει αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο σε περιοχές όπου σήμερα κυριαρχεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα, όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

Η Κίνα δεν βιάζεται και περιμένει.

Οπως περίμεναν οι ΗΠΑ, οι οποίες μόλις την άνοιξη του 1917 ενεπλάκησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε αρχίσει το 1914.

Τέλος, οι αποστάσεις ασφαλείας του Πεκίνου προφανώς αντανακλούν την αυτοπεποίθηση ότι όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η Κίνα θα είναι κερδισμένη.
17.09.2022, 18:00

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου